Kultūras ziņas

Eirovīzijas dziesmu konkurss ir atklāts!

Kultūras ziņas

Daugavpils teātra dienas Rīgā

Latvijas Radio koris devies ārzemju turnejā

Latvijas Radio koris devies ārzemju turnejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau gadiem ilgi Latvijas vārdu plašajā pasaulē spodrina Latvijas Radio koris, nesot īpašu emocionālo vēstījumu un pat nosakot jaunākās kormūzikas tendences. 9.maija rītā kora dalībnieki devās uz Velsas dienvidiem, kur rīt viņiem uzticēts atklāt Glamorganas ielejas jaunās mūzikas festivālu. Tajā tradicionāli skan tikai dzīvo komponistu darbi, un šogad tas veltīts šā gada jubilāram Pēterim Vaskam. Festivāla idejas autors, komponists Džons Metkalfs izteicies – kurš gan labāk var nodziedāt Vasku kā Latvijas Radio koris.

"Ja ir gatavota sevišķa vēsts, ko gribas pateikt caur mūsu Latvijas mākslu plašai mūzikas interesentu sabiedrībai, tad ir ļoti būtiski ieskatīties auditorijai acīs un izjust, ka esi saprasts un ka esi daļa no visas kopējās kultūras ainas, gūt vēlreiz apliecinājumu, ka Latvijas muzikālā kultūra, mūzika, izpildītāji nav nekāda perifērija vai maza strēlīte Baltijas jūras krastā, bet tā ir bieži vien ļoti lielas kultūras, pasaules kultūras iespaidotāja un ļoti būtiska sastāvdaļa," norāda Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Sigvards Kļava.

Jau 10.maija vakarā Velsā par Glamorganas ielejas festivāla atklāšanas notikumu kļūs Latvijas Radio kora koncerts, īpašā godā ceļot šī gada jubilāru un festivāla galveno komponistu Pēteri Vasku. Jābilst, ka pirms desmit gadiem Latvijas Radio koris jau piedalījās šajā festivālā, toreiz gan atklājot, gan noslēdzot jaunās mūzikas svētkus. Bet nedēļas nogalē Beļģijā profesionālo koru saietā mūsējie jau rādīs un stāstīs par noteicošajām kormūzikas tendencēm ne tikai Baltijas valstīs, bet visā Eiropā.

"Noformulēt, kas ir līdz galam pareizi vai nepareizi, vai noformulēt galu galā, kas ir šī nākotnes skaņa, tas nebija iespējams, ja būtu iespējams, tad nebūtu interesanti," turpina Kļava, "bet izpildītājam, kura ikdienas darbs ir satikties ar jaunas mūzikas rašanos, ir tā milzīgā privilēģija, ka mēs kaut kādā veidā esam lietas kursā, kas pašlaik ir aktuāls, kā komponistiem rakstās, kas ir tās tēmas vai tendences, kā komponisti mēģina sajust šo laiku un kas iespaido jaunās mūzikas rašanās lietu, bieži to izpildītājs sajūt pats pirmais."

Savukārt no 19. līdz 22. maijam Latvijas Radio korim būs gods uzstāties prestižajā Volta Disneja koncertzālē Losandželosā (ASV) izpildot Arvo Perta un Mocarta skaņdarbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti