Latvijas Radio koris ar kora operu «NeoArctic» dosies uz ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Radio koris un diriģents Kaspars Putniņš pošas viesizrādēs uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur no 13. - 16. februārim ASV pirmizrādes prestižajā Kenedija Centrā (Vašingtonā piedzīvos dāņu producentu apvienības "Hotel pro Forma" un Latvijas Radio kora kopdarbs – kora opera "NeoArctic", informēja korī.

Kora opera "NeoArctic" pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada 26. augustā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, un kopš tā brīža perfomance izrādīta arī uz Dānijas, Norvēģijas, Beļģijas, Nīderlandes un Francijas skatuvēm. Pagājušā gada maijā Latvijas simtgades starptautiskās programmas ietvaros kora opera ‘"Neo Arctic" tika izrādīta prestižajā mākslas un kultūras centrā "Southbank Centre" Londonā.

Kora opera "NeoArctic" ir rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz zemes ekosistēmām. Kora operas "NeoArctic" galvenā tēma ir procesu, struktūru un formas savstarpējā saspēle. Cilvēki ir kļuvuši par "dabas spēku", kas izraisa straujas, iepriekš nemaz neparedzētas izmaiņas uz to apdzīvotās Zemes.

Izrādes skaņu pasauli veidojuši divi jauni, ļoti atšķirīgi komponisti – britu komponists Endijs Stots un ''Lielās mūzikas balvas 2017" laureāts, komponists Krists Auznieks. 

"Savukārt 12 Latvijas Radio kora dziedātāji, iedzīvinot katrs savu lomu mūzikas polifoniskajā audeklā un atrodot īsto vietu starp elektroniskā skaņu celiņa faktūrām un ritmiem, veido poētisku stāstu divpadsmit ainās, divpadsmit performatīvās dziesmās," par uzvedumu raksta kora pārstāvji.

Kā akcentē iestudējuma pirmatskaņojuma diriģents Kaspars Putniņš, "komponists Krists Auznieks iemieso sevī gandrīz visus mūzikas žanrus, viņa muzikālā pieredze ietver sevī gandrīz visu to spektru, ko mēs varam iedomāties.

Viņa mūzikas valoda ir nobriedusi, ar ārkārtīgi spēcīgu raksturu, skaidru identitāti".

Savukārt tehnomūzikas novators un kritiķu lolotais eksperimentālā tehno producents Endijs Stots skaņu gleznā ienes tehno mūzikas savdabīgo dvesmu. 

Dāņu producentu apvienības "Hotel pro Forma" režisore Kirstena Dēlholma par izrādi skaidro: "Šīs performances jēga ir parādīt laikmetu, kurā mēs dzīvojam tagad, kad cilvēki ir iespaidojuši planētu tik ļoti, ka mēs vairs nevaram atgriezties. Beigas ir grūti paredzēt, bet, pirms mēs nonāksim līdz pasaules galam, mums vajag pievērst uzmanību šobrīd notiekošajam."

Latvijas Radio kora kopdarbs ar dāņu instalāciju un performanču teātri "Hotel pro Forma" un režisori Dēlhomu desmit gadu laikā vainagojies trīs multimediālās kora operās. Pēc pirmā kopdarba "Operācija: Orfejs" (2007) panākumiem tika veidotas izrādes "War Sum Up" ("Kara daba" 2011) un "NeoArctic" (2016). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti