Latvijas Radio kora koncerti ceļā uz Lieldienām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceļā uz Lieldienām ļoti vērienīgu un Latvijā vēl nekad nebijušu projektu piedāvā Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava. Trīs piektdienas pēc kārtas dažādos Rīgas dievnamos tiks atskaņotas visas Johana Sebastiana Baha Pasijas. Līdzās pašmāju mūziķiem koncertos piedalīsies elites klases baroka orķestri un solisti no Šveices un Dānijas. Projekts iekļaujas „Rīga 2014” programmā.

„Atzīšos - es neticēju, ka šitā lieta izies cauri” - diriģents Sigvards Kļava atklāj, ka sākotnēji ideja par visu Baha pasiju atskaņošanu viņam šķitusi, lai arī ļoti saistoša, tomēr ar savu milzīgo vērienu arī utopiska. Tāpēc tagad viņš ir ļoti pateicīgs visiem atbalstītājiem un uzver, ka šis tiešām ir ārpuskārtas notikums:

„Tas, ka mēs šajās trijās nedēļās izdzīvosim cauri visu šo neaprakstāmo lielumu, tas ir notikums, kas iezīmē lielu kvalitāti. Šī nu patiešām ir reize, kad mēs nevis pēc burta, bet pēc gara varam sajust sevi nevis kā kulturālu perifēriju, bet kā mūzikas lielvalsti”.

Baha pasiju pamatā ir evaņģēliji, kas vēsta par Kristus ciešanu laika notikumiem. Sigvards Kļava to dēvē par ko daudz vairāk nekā tikai mūziku:

„Es piederu pie tiem cilvēkiem, kas uzskata, ka Baha pasiju lielumu nevar izprast vienkārši ar prātu, bet var mēģināt kaut kādā veidā atrast sevī to līkni vai taisni, kā mēģināt tuvoties šim lielumam. Es neuzskatu to tikai par muzikālu fenomenu. Tas ir sava veida neaprakstāms un garīgs algoritms, ko izprast līdz galam mums visiem, paldies Dievam, nebūs nekad lemts un - droši vien - nevajag, jo Baha muzikālā zīme ir tāda, ka, nonākot pie kaut kādas atziņas, katra nākamā atziņa atver nākamās septiņas durvis ar jauniem jautājumiem. Un šī atziņu attīstība kaut kādā veidā provocē uz milzīgas mīlestības un laimības sajūtu”. 

Koncerti piedāvās iespēju dzirdēt arī pasaules elites klases baroka mūzikas interpretus no Šveices un Dānijas. Baha Jāņa pasijā piedalīsies dāņu orķestris „Koncerto Kopenhagen” Larsa Ulrika Mortensena vadībā.

„Tas ir meistars, kurš jebkurā brīdī var pārsteigt ar savu pilnīgi neiedomājamo muzikālo fantāziju. Viņš ir viena no autoritātēm, kas nosaka baroka muzicēšanas tendences pasaulē,” atzinīgi izsakās Kļava.

Projekta vadītāja Sandra Zandberga ar lielu gandarījumu stāsta, ka, organizējot šo projektu, personīgi pārliecinājusies, cik ļoti augstu pasaules mūzikas kontekstā tiek vērtēts mūsu Latvijas Radio koris.

Viņai bijis ļoti liels gandarījums saprast, ka visi slavenie ārvalstu mākslinieki aicinājumu sadarboties uztvēruši kā īpašu pagodinājumu:

„Šis ir tas gadījums, ka izcilie mākslinieki izjūt cieņu un godu, ka viņi var braukt pie Latvijas Radio kora šo programmu iestudēt. Es projekta veidošanas gaitā esmu ļoti dziļi izjutusi šo ārvalstu mākslinieku ļoti ieinteresēto attieksmi”. 

Savukārt režisors Uģis Brikmanis ir pārliecināts, ka Latvijas Radio kora vērienīgais projekts, atskaņojot visas Baha Pasijas, veido kādu svarīgu robežlīniju arī visas mūsu kultūras dzīves kontekstā:

„Tā būs kā mēraukla nākamajām paaudzēm, pēc kā tiekties domāšanas un profesionālās varēšanas ziņā”.

Koncertsērija „Bahs. Pasija. Rīga” aizsāksies piektdien ar koncertu Rīgas Domā, kur skanēs Baha „Svētā Marka Pasija”, kā arī Ērika Ešenvalda „Svētā Lūkas Pasijas” pirmatskaņojums.

Pēc nedēļas - 11. aprīlī - Svētā Pētera baznīcā izskanēs Baha Svētā Mateja Pasija, bet 18. aprīli Svētā Jāņa baznīcā būs Baha Svētā Jāņa Pasijas atskaņojums.

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti