Latvijas Radio «Klasikā» - Dzenīša opusa «Langsam» pirmatskaņojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Radio 3 - "Klasika" ēterā 12.oktobrī plkst. 20.10 radio pirmatskaņojumu, pateicoties Vācu radio sniegtajai iespējai, piedzīvo Andra Dzenīša jaundarba "Langsam" ieraksts.

Ar komponista un Latvijas Radio 3 - "Klasika" programmu vadītāja Andra Dzenīša jaundarba "Langsam" pasaules pirmatskaņojumu jauno sezonu 11. septembrī Zārbrikenes Kongresu namā atklāja Zārbrikenes-Kaizerslauternes Vācu Radio filharmoniskais orķestris.

Inga Saksone par jaunumiem "Klasikā"
00:00 / 02:37
Lejuplādēt

"Trešdienās jau no "Klasikas" pirmsākumiem, varētu teikt, ir tādu bezbailīgo klausītāju vakars, tādiem, kuri spēj kaut ko vairāk par klasiku klausīties," norāda Latvijas Radio 3 – "Klasika" producente-programmu vadītāja Inga Saksone. "Šovakar ļoti jauks un mierīgs skaņdarbs. Tas būs Andra Dzenīša "Langsam" pirmatskaņojums "Klasikā"."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Saksone atgādina, ka Dzenīša skaņdarbs bija pasūtījuma darbs, un nav nemaz tik bieži gadījumi, kad latviešu komponistam tiek speciāli pasūtināts skaņdarbs.

Pirms ieraksta atskaņojuma Latvijas Radio 3 - "Klasika" gaidāms arī paša komponista komentārs.

Iepriekš Andris Dzenītis par skaņdarba tapšanas iedvesmas avotiem: "Mana skaņdarba iedvesmas avots pirmajā brīdī varētu šķist dīvains – tās ir simfoniju lēnās daļas. Gan ne jūsmojot par lēnu un romantisku mūziku kā tādu, bet muzikālā lēnuma nereti nesto mentāli enerģētisko līmeni un to, kas noticis komponistu sirdīs un prātos, tās radot. Tieši lieldarbu lēnās daļas vienmēr ir tās, kurās skaņraži bieži gājuši visdziļāk, vispersoniskāk, slēpušies un vēlējušies glābties no pasaules vai tieši otrādi – paši savās ciešanās atraduši skaistumu un cerību. Te ir arī tīra un nevainīga mīlestība, te ir kosmisks miers un trauslums."

Saksone atklāj, ka turpmāk Latvijas Radio "Klasika" ēterā trešdienās 21.30 skanēs raidījums "Tīrkultūra", kuru veido Jānis Šipkēvics, aicinot uz citādu skaņu izjūtu. Raidījums veltīts jautājumam, kā mūziķi uztver skaņu.

12.oktobra vakarā "Tīrkultūrā" skanēs intervija ar Gidonu Krēmeru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti