Latvijas Radio I studijā un LR3 «Klasika» tiešraidē uzstāsies dziedātājs Mikus Abaroniņš un arfiste Dārta Tisenkopfa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

20. janvārī pulksten 18.00 Latvijas Radio I studijā un Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē pirmo reizi uzstāsies dziedātājs Mikus Abaroniņš un arfiste Dārta Tisenkopfa. Programmā "Sarunas ar arfu" vokālā kantilēna savīsies ar dzidru arfas pavadījumu angļu komponistu Džona Doulenda un Bendžamina Britena dziesmās, iepriecinot ar plašu emociju spektru.

Koncertu vadīs Signe Lagzdiņa, un tā videotiešraide būs skatāma "Klasikas" "Facebook" kontā.

Mikus Abaroniņš un Dārta Tisenkopfa sadarbību sāka 2018. gada decembrī, kad abiem mūziķiem bija iespēja saspēlēties vokālās grupas "Framest" koncertā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri.

"Liepājas "Lielā dzintara" aizkulisēs uzrunāju Dārtu, un radās ideja par eksperimentālu arfas un balss duetu," sadarbības sākumu atceras Mikus Abaroniņš.

"Lai gan esam divas absolūti kontrastējošas personības, pārstāvam dažādu stilistiku un māksliniecisko vidi, mūs vienoja vēlme muzicēt, un mūsu idejas papildina vienu otru."

Dārtas un Mikus duetam interesē viss: labprāt tiek izpildīta senā un laikmetīgā mūzika, klasika un popmūzika. Pagājušajā vasarā duets bija jaunums kamermūzikas festivāla "Sansusī" apmeklētājiem, bet septembrī mūziķi ieguvuši 3. vietu Itālijas pilsētā Saluco rīkotajā starptautiskajā konkursā "Suoni Di Arpa".

"Katru reizi man nācies izmantot dažādus instrumentus – Mikum vienmēr jāpielāgojas, tāpat arī man. Šoreiz izaicinājums būs pārākajā pakāpē, jo manās rokās ir pilnīgi jauna arfa!

Koncerts Radio studijā būs viens no pirmajiem ar šo instrumentu, ko neesmu vēl līdz galam atklājusi – tas ir unikāls, pavisam citādāks, nekā līdz šim gadījies rokās turēt. Īsts brīnums, kas manā rīcībā ir kopš jūnija," stāsta Dārta Tisenkopfa par itāļu meistara Pjetro Morbidelli speciāli viņai būvēto instrumentu.

"Tā ir pavisam jauna arfa – īsta pioniere no vairākiem viedokļiem, būvēta pēc šī meistara izstrādātās teorijas."

Mikus Abaroniņš  mācījies Rīgas Doma kora skolā un ieguvis bakalaura grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā kordiriģēšanas specialitātē. Latvijas Universitātes jauktā kora "Juventus" diriģents, jauktā kora "Ars Longa" kormeistars, ''SSE Riga'' jauktā kora kormeistars, dziedātājs vokālajās grupās "Framest", "Collegium Choro Musici Riga"; SIA "Framest Music" un "Dzīvā skaņa" valdes priekšsēdētājs, "A’baronin Ensemble" mākslinieciskais vadītājs.

Dārta Tisenkopfa 2018. gadā ar izcilību absolvējusi Parmas konservatoriju pie profesores Emanuelas Degli Esposti, iegūstot maģistra diplomu ar specializāciju arfas spēlē. Specializējusies arī baroka lautas spēlē pie profesora Gian Luca Lastraioli. Regulāri koncertē kā soliste un kamermūziķe. Kopš 2019. gada janvāra – Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķe. 2018. gada 18. novembrī ar solo un kamermūzikas programmu uzstājusies Latvijas simtgades svinībās Milānā. 2017. gadā kopā ar altisti Džūliju Arnaboldi Latvijā sniegusi četrus kamermūzikas koncertus sērijā "Tā skan vasaras nakts". Uzstājusies ''Orchestra Regionale Emilia-Romagna'', Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Liepājas Simfoniskā orķestra sastāvā. Guvusi atzinību vairākos starptautiskos konkursos, tostarp 2015. gadā ieguvusi "Caramiello" goda prēmiju starptautiskajā arfistu konkursā "Suoni d`Arpa" Itālijas pilsētā Saluco un 2012. gadā – 2. prēmiju starptautiskajā arfistu konkursā "Suoni d`Arpa Salsomaggiore". Sniegusi solokoncertus visā Latvijā. Piedalījusies meistarklasēs pie daudziem atzītiem meistariem (Ion Ivan Roncea, Viktor  Hartobanu, Marcella Carboni, Willy Postma, Edmar Castaneda, Carlo Costalbano,  Pierpaolo Maurizzi, Petras Kunca).

Koncerta norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai e-pastu [email protected]  Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 20. janvārī no pulksten 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti