Kultūras rondo

Tapis multimediāls projekts "Kino Eizenšteins" – meistarklases un raidieraksti par kino

Kultūras rondo

Akustiskā koncertzāle Rīgā: Jauna ēka vai pārbūve

Jauns ieraksts: Raimonda Paula 60. gadu džeza svītas, Kārļa Vanaga aranžījās

Latvijas Radio bigbends ieskaņojis Raimonda Paula 60. gadu džeza svītas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Raimonda Paula 60. gadu džeza svītas Kārļa Vanaga pārlikumā bigbendam klausāmas jaunizdotajā skaņu platē "Jazz suites: Reimagined!" jeb "Džeza cikli". Kopā ar Latvijas Radio bigbendu un vibrafonistu Miķeli Dzenušku ierakstā muzicējis arī pats Maestro. Izdevējs – "Jersika Records". 

Taujāts kamdēļ, būdams 21. gadsimta cilvēks, pieķēries 20. gadsimta 60. gadu mūzikai, Latvijas Radio bigbenda vadītājs un diriģents, saksofonists Kārlis Vanags atbild: "Tur savā ziņā ir kaut kāda romantika, jo tajā laikā ir veidojies žanrs, ko mēs varētu definēt kā džeza mūziku. Tie vēl ir tie gadi, kad džeza mūzika bija populārā mūzika – tā bija mūzika, ko cilvēki patērēja ikdienā, kas skanēja gan dejās, gan saviesīgos pasākumos un tai bija ļoti liela nozīme. Interesants ir tas aspekts, cik ļoti tā mūzika, ko tajos laikos spēlē Latvijā, bija cieši saistīta un korelēja ar Amerikā radīto (kas faktiski ir džeza mūzikas dzimtene). Mēs galīgi nevarētu atsaukties uz dzelzs priekškariem vai kaut ko tādu. Šī informācijas aprite notika, un acīmredzot tie ieraksti, kas nonāca līdz mūziķiem šeit, Latvijā, tika sīki, smalki, detalizēti izanalizēti."

Caur šo mūziku Vanagam izdevies uzburt ainavu, kāda bija to laiku vide, kādi bija mūziķi, kā viņi spēlēja. Kā aranžētajam viņam bijis interesanti izprast tos principus un idejas, kas liktas lietā, veidojot orķestra pārlikumus pagājušā gadsimta vidū. 

Izejas materiāls skaņu platei "Džeza cikli" ir ieraksti, kurus Raimonds Pauls ar piebildi – varbūt tur kaut kas noder – pirms vairākiem gadiem iedeva Vanagam:

"Klausoties šos arhīva ierakstus, mans secinājums bija, ka man kaut kā bija pagājusi garām Maestro darbības lapaspuse, kas ir ļoti svarīga, ļoti vērtīga. Vēsturiskie ieskaņojumi bija trio, plus vēl saksofonists Aleksandrs Piščikovs, kas ir tā laika ļoti būtiska figūra džeza mūzikā. No vēsturiskajiem ierakstiem tika iegūtas tēmas, harmoniskais plāns, un tālāk jau radīti jauni aranžējumi bigbenda sastāvam. 

Man tas uzstādījums pašam sev bija mēģināt to izdarīt tādā veidā, kā tas būtu darīts tajā laikā – 60. gados." 

Par ierakstu Vanags pateicas, viņam vārdiem – mūzikas izdevniecības "Jersika Records" galvenajam vīram, dzinējspēkam Marekam Amerikam.

Ieskaņojums tapis analogi, uz lentām no pirmās takts līdz pēdējai, tādējādi maksimāli atstājot dzīvā izpildījuma sajūtu. 

Uz priekšdienām Latvijas Radio bigbendam ir ieceres jaunām koncertprogrammām un skaņu ierakstiem, piemēram, šobrīd tiek strādāts pie Gunāra Rozenberga oriģinālmūzikas ieraksta. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti