Latvijas Radio 3 - «Klasika» Lieldienās skanēs īpaša koncertu izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lieldienu laikā Latvijas Radio 3 - "Klasika" klausītājiem piedāvās īpašu koncertu izlasi, kuras centrā būs Latvijas Radio kora diriģenta Sigvarda Kļavas iniciētais vērienīgais projekts “Bahs. Pasija. Rīga”, Eiropas koncertzālēs tapuši ieraksti ar Johana Sebastiāna Baha sakrālo mūziku pasaulslavenu interpretu sniegumā, kā arī latviešu komponistu mūzikas meistardarbi.

Lielajā Piektdienā, 18. aprīlī plkst. 14.05 “Klasikas” ēterā skanēs Ērika Ešenvalda “Lūkas pasija”, kas pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja 4. aprīlī Rīgas Domā projekta “Bahs. Pasija. Rīga” pirmajā koncertā.

Bahs savas dzīves laikā izdarīja lielisku darbu – iedibināja tradīcijas, radīja izcilus skaņdarbus ar dziļu domu par Kristus ciešanām. Man tas bija jāpaveic savā gadsimtā,” intervijā "Klasikai" pauž Ēriks Ešenvalds.

Viņš arī uzsver – šāda mēroga un koncepcijas darbam nedrīkstētu ķerties klāt neticīgs cilvēks, kuram baznīcas vide ir sveša. “Es ticu. Esmu baznīcas draudzē. Tāpēc baudīsim 21. gadsimta stāstu par Lieldienu  notikumu.”

“Lūkas pasijas” atskaņojumā piedalās Latvijas Radio koris, kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", Ieva Parša (mecosoprāns), Jānis Kurševs (tenors) un Daumants Kalniņš (baritons).

18. aprīlī plkst. 19 sāksies tiešraide no Rīgas Svētā Jāņa baznīcas, kur koncertcikla “Bahs. Pasija. Rīga” noslēgumā Latvijas Radio koris kopā ar viessolistiem, autentisko instrumentu orķestri "Concerto Copenhagen" un diriģentu Larsu Ulriku Mortensenu atskaņos Baha “Jāņa pasiju”.

Larss Ulriks Mortensens, kurš ar Radio kori sadarbojies pirms pieciem gadiem Roterdamā, ir pārliecināts: “Šodien, kad klausītājiem pieejams jebkurš skaņdarbs, jo internetā iespējams atrast visu, ko vien sirds kāro, nav vajadzīga mūsu radīta ilūzija, ka spēlējam Bahu tā, kā tas spēlēts pirms trim gadsimtiem. Koncertu nedrīkst pārvērst par muzeja relikviju! Ir virkne aspektu, kurus nevaram restaurēt, un tikpat daudz jautājumu, uz kuriem vairs nevaram atbildēt, taču koncerts nebūs lielā Baha putekļainās mūzikas muzejs."

Esmu pārliecināts, ka mūzikai jādzimst šeit un tagad, un mūzika jārada kopā ar klausītāju. Tikai tad iespējams gūt baudu gan no mūzikas, gan radīšanas procesa,” uzsver Mortensens.

Pirmajās Lieldienās, 20. aprīlī plkst. 10.15, “Klasikas” ēterā skanēs Baha "Lieldienu oratorija" BWV 249. Tajā pausto Jaunās Derības stāstu no brīža, kad tiek atrasts Jēzus tukšais kaps, līdz Augšāmcelšanās apjēgsmes priekam vēstīs Barbara Šlika (soprāns), Kajs Vesels (alts), Džeimss Teilors (tenors) un Pīters Kojs (bass), kā arī koris, orķestris "Collegium Vocale Gent" un tā dibinātājs Filips Herevēge.

20. aprīlī plkst. 12 senās mūzikas lietpratēja Tona Kopmana, viņa izveidotā Amsterdamas baroka kora un orķestra, kā arī solistu Johannetes Zomeres (soprāns), Mārtena Engeltjesa (alts), Jerga Dirmillera (tenors), Klausa Mertensa (bass) sniegumā skanēs Baha kantāte "Jēzus ir mans prieks" BWV 147.

Pirmo Lieldienu vakara programmas centrā godā celti latviešu komponistu mūzikas meistardarbi. Plkst. 20.40 Jāņa Mediņa simfonisko poēmu "Pie baznīcas" atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Imanta Rešņa vadībā, Romualda Jermaka "Lieldienu mesas" fragmenti skanēs Ingas Šļubovskas (soprāns), Viestura Jansona (tenors), Ata Stepiņa (ērģeles), Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" un diriģenta Māra Sirmā sniegumā, savukārt Jura Karlsona "Vakara lūgšanu" atskaņos kamerorķestris "Kremerata Baltica". Savukārt Pirmo Lieldienu izskaņā plkst. 23.05 Riharda Dubras opusu "Lux Aeterna" (“Mūžīgā gaisma”) būs iespēja dzirdēt Rīgas saksofonu kvarteta ieskaņojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti