Latvijas Radio 1.studijā un «Klasikas» tiešraidē - Emīla Dārziņa 140.jubilejas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Godinot Emīla Dārziņa piemiņu komponista 140.gadskārtā, pirmdien, 9.novembrī, plkst. 18 Latvijas Radio 1.studijā un Latvijas Radio 3 - "Klasika" tiešraidē skanēs kamermūzikas koncerts "Visas Emīla Dārziņa solodziesmas un Selgas Mences "Vēstules no pagātnes"". Šoreiz koncerts būs ne tikai klausāms, bet arī skatāms - tā videotiešraide būs pieejama "Klasikas" mājaslapā un Latvijas sabiedrisko mediju portālā "Lsm.lv". Tiešraides koncertu vadīs Rūta Paula.

Ideja sarīkot romantiskākā latviešu komponista jubilejas koncertu, programmā iekļaujot visas 17 viņa sacerētās solodziesmas, kas saglabājušās līdz mūsdienām, pieder pianistam Ventim Zilbertam. Lai arī muzicējis ar teju visiem šobrīd aktīvi koncertējošajiem dziedātājiem, viņš šoreiz lēmis sadarboties ar jaunajiem māksliniekiem. Visi četri dziedātāji - Laura Teivāne (soprāns), Laura Grecka (mecosoprāns), Mihails Čuļpajevs (tenors) un Rihards Millers (baritons) - pianista uzmanību saistījuši ne tikai daudzsološā vokāla potenciāla dēļ. Ventis Zilberts viņos saskatījis lieliskus Emīla Dārziņa mūzikas interpretus, kuriem tuvs viņa mūzikas emocionālais, silti intīmais vēstījums.

Koncertā notiks divu jaunu dziesmu pirmatskaņojumi. Tās sacerējusi komponiste Selga Mence, izmantojot Venta Zilberta piedāvātos Jāņa Poruka un Valdemāra Damberga tekstus. Zināms, ka reiz tos mūzikas skaņās ietērpis arī Emīls Dārziņš, tomēr dziesmas līdz mūsu dienām nav saglabājušās - viena iznīcināta, otra pazudusi. Abus jaundarbus apvieno nosaukums "Vēstules no pagātnes - Emīla Dārziņa zudušo dziesmu teksti divās fantāzijās".

Pianists, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Klavieru katedras profesors, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Ventis Zilberts no 1976. līdz 2004.gadam bijis Latvijas Radio pianists koncertmeistars un sadarbojies ar aptuveni simt vokālistiem un instrumentālistiem. Radio studijā ieskaņots vairāk nekā 900 kompozīciju. Sadarbībā ar flautisti Ditu Krenbergu, čellisti Martu Sudrabu, trombonistu Boļeslavu Voļaku, dziedātājiem Jāni Sproģi un Ingu Pētersonu ieskaņoti arī albumi. Venta Zilberta klasi JVLMA absolvējuši vairāk nekā 50 pianistu. 1995.gadā Ventis Zilberts saņēmis Pasaules brīvo latviešu apvienības Mūzikas nodaļas balvu par trimdas latviešu mūzikas popularizēšanu Latvijā.

Laura Teivāne JVLMA šogad ieguvusi bakalaura grādu akadēmiskajā dziedāšanā un veiksmīgi startējusi vairākos starptautiskos vokālistu konkursos. Laura Grecka ir divu maģistra grādu īpašniece, 2010.gadā viņa debitēja Latvijas Nacionālajā operā un baletā, piedalījusies starptautiskos festivālos. Mihails Čuļpajevs vokālo mākslu pašlaik studē JVLMA pie Kristīnes Gailītes, meistarību pilnveidojot pie Aksela Everārta. Savukārt Rihards Millers vokālo mākslu JVLMA studē pie Krišjāņa Norveļa, piedalījies daudzos konkursos, kur vairākkārt arī plūcis laurus.

Koncerta "Visas Emīla Dārziņa solodziesmas un Selgas Mences "Vēstules no pagātnes"" apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai arī elektroniski, rakstot uz e-pastu "[email protected]". Ierašanās Latvijas Radio 9.novembrī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā ir bez maksas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti