Latvijas Radio 1. studijā un «Klasikas» tiešraidē skanēs muzikālais pastičo «Re:FRICS»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdien, 11. septembrī, plkst. 18 Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraidē skanēs muzikālā pastičo „Re:FRICS” koncertversija – veltījums šveiciešu vijoļvirtuoza un komponista Gaspara Frica 300. dzimšanas dienas atcerei.

Koncertu rīko LR3 "Klasika" sadarbībā ar Rēzeknes baroka mūzikas dienām; tajā piedalīsies virstoņu dziedāšanas meistars Kristiāns Cēnders, Vincents Flikigers (sempli), Lenka Torgersena (baroka vijole) un "Kesselberg Ensemble" čellistes Ilzes Grudules vadībā. Tiešraides koncertu vadīs Māra Šuba.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu [email protected] (vietu skaits ierobežots). Ieeja koncertā – bez maksas.

Programma, kurā iekļauti Gaspara Frica skaņdarbi, Vincenta Flikigera sempli un Kristiāna Cēndera solokompozīcijas, būs vēstījums par Šveicē un citur pasaulē nepelnīti mazpazīstamā vijoļvirtuoza un komponista Gaspara Frica jaunradi.

"Viņš bijis vijolnieks un komponists, darbojies Ženēvā, ticies ar Voltēru un kādā kritikā nosaukts pat par šveiciešu Mocartu," intervijā "Klasikai" stāsta Baroka mūzikas dienu mākslinieciskā vadītāja un čelliste Ilze Grudule, kura jau vairākus gadus dzīvo un strādā Šveicē.

Gaspars Frics (1716-1783) savas radošās dzīves laikā sarakstījis sešas simfonijas, 24 solosonātes, sešas kamersonātes un vēl citus darbus, no kuriem daudzi līdz pat mūsdienām nav atrasti. Studējis vijoļspēli Turīnā (Itālija) pie itāļu vijoļspēles lielmeistara Džovanni Batistas Somisa (Giovanni Battista Somis), dzīvojis un strādājis arī Londonā un Parīzē, taču lielāko dzīves daļu pavadījis Ženēvā. Komponējis pirmo šveiciešu vijoļkoncertu, sacerējis solo skaņdarbus vijolei, flautai.

Jau vēstīts, ka Baroka mūzikas dienas Rēzeknē šogad notiek jau divpadsmito reizi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Atšķirīgais šoreiz ir tas, ka mēs pārbīdām robežas," uzsver Ilze Grudule. "Šogad mums ir gan tango, gan jodelēšana. Varētu jau domāt, ka tam visam nav nekāda sakara ar baroka mūziku. Jā, it kā jau nav... Bet no otras puses – viss jau ir par vienu un to pašu: tie esam mēs paši, kas tās robežas nospraužam."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti