Latvijas Radio 1. studijā klavierduetā muzicēs Toms Ostrovskis un Antons Ļahovskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirmdien, 25. janvārī, plkst. 18 Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 – „Klasika” tiešraidē klausītājus iepriecinās divi lieliski pianisti – Toms Ostrovskis (Latvija) un Antons Ļahovskis (Krievija/Lielbritānija), turklāt pirmo reizi klausītāji Latvijā varēs novērtēt viņu lielisko saspēli klavierduetā. Tiešraides koncertu vadīs Ilze Medne.

2002. gadā Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā III vietu ieguva Toms Ostrovskis. 2008. gadā par šī konkursa uzvarētāju kļuva Antons Ļahovskis. Bet viņu radošā draudzība sākusies vēl tad, kad abi mācījušies Gildholas Mūzikas un drāmas skolā Londonā.

Par klavierdueta brīnišķo skanējumu klausītāji ārpus Latvijas jau pārliecinājušies: ar lieliem panākumiem mūziķi uzstājušies gan Londonā, gan Francijā.

25. janvāra koncertprogrammā līdzās likts romantisms un mūsdienu latviešu mūzika: Sergeja Rahmaņinova Simfoniskās dejas op. 45 autora pārlikumā divām klavierēm, Friderika Šopēna Ceturtā balāde faminorā op. 52, Daces Aperānes kompozīcija „Zvans miglā” no cikla „Haiku divām klavierēm” un Ērika Ešenvalda „Sasalušais horizonts”.

Antons Ļahovskis mācījies Sanktpēterburgas Speciālajā mūzikas vidusskolā un Nikolaja Rimska-Korsakova Valsts konservatorijā prof. Aleksandra Sandlera klasē. No 2001. gada turpinājis studijas Londonā: Trīsvienības mūzikas koledžā pie prof. Džona Bingema un Gildholas Mūzikas un drāmas skolā pie prof. Ronana O’Horas. No 1996. līdz 2008. gadam piedalījies vairākos starptautiskos konkursos Krievijā, Beļģijā, ASV, Lielbritānijā. Ir Jāzepa Vītola 5. starptautiskā pianistu konkursa "Grand Prix" ieguvējs.

Ļahovskis sadarbojies ar Sanktpēterburgas Akadēmisko filharmonisko orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri, Baltkrievijas filharmonijas orķestri un citiem kolektīviem.

„Man ļoti patīk Latvijas sirsnīgā, viesmīlīgā publika un labās koncertzāles. Turklāt vienmēr patīkami atgriezties pie mūziķiem, kuri jau iepazīti: lai kaut ko kopīgi radītu, personīgais kontakts ir ļoti svarīgs,” intervijā „Klasikai” atzina Antons Ļahovskis. Pianists neslēpj, ka Latvijā patiesi jūtas lieliski: „Pie jums parasti dodos kā brīvdienās, jo zinu, ka sniegšu ne tikai koncertus, bet satikšu arī labus draugus!”

Toms Ostrovskis absolvējis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) ieguvis bakalaura grādu (studējis pie prof. Teofila Biķa, pēc tam pie prof. Jura Kalnciema). No 2002. līdz 2007. gadam studējis prof. Ronana O`Horas klasē Londonas Gildholas Mūzikas un drāmas skolas maģistrantūrā un doktorantūrā. Profesionālo meistarību cēlis meistarkursos daudzviet pasaulē. Piedalījies neskaitāmos pianistu konkursos, iegūstot godalgotas vietas, kā solists uzstājies kopā ar daudziem pašmāju un ārvalstu simfoniskajiem orķestriem. Ļoti aktīvi darbojas arī kamermūzikā: kopš 2010. gada ir izpildītājmākslinieku platformas "Amber Coast Artists" mākslinieks. Ar šo kolektīvu sniedzis koncertus Latvijā, Zviedrijā, kā arī Polijā, festivāla “Varšavas rudens 2013” ietvaros.

Kopš 2007. gada Toms Ostrovskis ir JVLMA Klavieru katedras docētājs. Sniedzis klavierspēles meistarklases Itālijā, Igaunijā, Somijā, Londonā un citviet; no 2007. gada – projekta "Innovative Conservatoire" biedrs, no 2014. gada – viens no šī projekta radošajiem direktoriem. Latvijas Radio 1. studijā kamermūzikas koncertā Ostrovskis reiz jau uzstājies. 2013. gada 25. novembrī viņš sniedza koncertu kopā ar savu ilggadējo skatuves partneri klarnetistu Egīlu Šēferu un čellistu Ēriku Kiršfeldu. 

Kā ierasts, koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai sūtot e-pastu. Ierašanās Latvijas Radio 25. janvārī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas.

Koncertu tiešraidē varēs klausīties Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti