Latvijas Radio 1. studijā pirmoreiz duetā muzicēs vijolnieks Čepoveckis un pianists Liepiņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

23. martā Latvijas Radio 1. studijā muzicēs Latvijas Radio 3 “Klasika” rosināts duets – vijolnieks Jevgēnijs Čepoveckis un pianists Daumants Liepiņš. Katrs no jaunajiem māksliniekiem ir izcils interprets – savu talantu un spējas viņi pierādījuši arī neskaitāmos starptautiskos konkursos, taču šoreiz pēc “Klasikas” aicinājuma sadarbosies vienā koncertprogrammā, atskaņojot Ludviga van Bēthovena, Franča Šūberta un Friča Kreislera kamermūziku.

Koncerta sākumā likta Bēthovena apjomīgā “Pavasara sonāte”, simboliski ieskandinot gan dižā austrieša 250. gadskārtu, gan pavasara atnākšanu – dabā un Latvijas Radio 1. studijas koncertsezonā.

Koncertu vadīs Orests Silabriedis, bet koncerta videotiešraidi būs iespējams vērot Latvijas Radio 3 "Facebook" kontā.

Līdzās Bēthovena “Pavasara sonātei” Nr. 5 Famažorā, op. 24 koncertā skanēs Franča Šūberta Rondo vijolei un klavierēm siminorā op. 70, D. 895 un Friča Kreislera miniatūras vijolei un klavierēm.

"Latvija ir un paliek manas mājas, kaut arī kopš 2014. gada dzīvoju Grācā," ar piederību Latvijai lepojas Rīgā dzimušais vijolnieks Jevgēnijs Čepoveckis. Grācas Universitātes maģistrantūras programmā viņš šobrīd studē pie profesora Borisa Kušnera.

Čepoveckis savulaik mācījies gan Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, gan Pāvula Jurjāna mūzikas skolā. Viņa skolotāji vijolspēlē – Dace Bērzāja un Romāns Šnē, bet kompozīcijā – Pēteris Vasks. 2008. gadā mūziķis uzsācis studijas Vīnes Konservatorijā, bet kopš 2010. gada ir Grācas Mākslas Universitātes students. Vairākkārt plūcis uzvaras laurus Latvijas un starptautiskajos vijolnieku konkursos, spēlējis "Arēnā Rīgā" karalienei Elizabetei viņas vizītes laikā Latvijā.

2019. gada vasara jaunajam mūziķim atnesusi jaunus laurus: maijā viņš ieguvis 1. vietu un balvu par labāko virtuozo spēli "Andrea Postacchini" konkursā Itālijā, bet jūnijā nozīmīgajā "Michael Hill" starptautiskajā konkursā Jaunzēlandē ieguvis 3. vietu, skatītāju balvu un tiesības divus gadus spēlēt leģendārā itāļu meistara Nikolo Amati 1645. gadā darināto vijoli, kas piederējusi 20. gadsimta slavenajam franču vijolniekam Kristiānam Ferrā. "Jūtos iedvesmots – tā ir fantastiska iespēja! Tas ir ļoti rets instruments šeit, Latvijā.

Zinu, ka pašlaik Gidons Krēmers spēlē šī meistara darināto vijoli, kas ir tikai četrus gadu vecāka nekā man dāvātais instruments.

Tā ir īpaša sajūta," atzīst mūziķis un neslēpj, ka sākumā pie izcilā instrumenta bijis jāpierod: "Tagad ir daudz vieglāk – mazliet saprotu, kā tā darbojas…"

Vaicāts, vai muzicēšana Latvijā atšķiras no koncertēšanas citur pasaulē, mūziķis ar atbildi nekavējas: "Jā, ļoti! Nav viegli šeit spēlēt – zinu, ka ļoti daudz cilvēku nāk, lai klausītos tieši mani – jūtu to. Viņi mani pazīst kopš skolas gadiem un varbūt salīdzina…"

Tikko kā Jevgēnijs Čepoveckis īstenojis savu ilgi loloto sapni – kopā ar savu 2015. gadā dibināto stīgu oktetu "Obertone" viesojies Latvijā, sniedzot vairākus koncertus.

“Mākslas galvenā sūtība – notvert netveramo,” ir pārliecināts pianists Daumants Liepiņš – Latvijas pianisma jaunā, spilgtā un daudzpusīgā zvaigzne: viņš ir gan harismātisks solists, gan iejūtīgs un smalks kamermūziķis.

Liepiņa interpretācijas – emocionāli aizraujošas un saturiski dziļas.

Mūziķa radošā biogrāfija ietver daudz izcilu sasniegumu. Lūk, jaunākie no tiem: 2017. gadā ieguvis 1. vietu Ziemeļvalstu starptautiskajā pianistu konkursā Zviedrijā, 2016. gadā iekļuvis labāko pianistu sešiniekā Džordžes Enesku starptautiskajā konkursā Rumānijā, kur viņa uzstāšanās divas reizes pārraidīta prestižajā "MediciTV" mediju platformā, bet vēlāk tajā pašā gadā izcīnījis 3. vietu Piektajā Starptautiskajā Džeimsa Motrama pianistu konkursā Mančestrā, Lielbritānijā.

Daumants Liepiņš uzstājies ar vairākiem simfoniskajiem orķestriem, ieskaitot Liverpūles Karalisko Filharmonijas orķestri, Helsingborgas Simfonisko orķestri un Kauņas simfonisko orķestri. 2016. gadā Daumants uzstājās kopā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) orķestri, atskaņojot Sergeja Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu, gūstot augstu publikas un kritiķu novērtējumu. Šī paša gada beigās Daumants saņēma JVLMA LMT Studentu Gada balvu. Mūziķis uzstājas arī kopā ar māsu, vijolnieci Madaru Liepiņu, gūstot panākumus konkursos.

"Konkursus uztveru nevis kā sacensības, bet gan vairāk kā paša attīstību, tāpēc man svarīgākais ir nevis rezultāts, bet pieredze un programma, kas tika izspēlēta konkursa laikā," uzsver Daumants Liepiņš.

"Sajūtas uzvarot, protams, ir lieliskas, kā gan citādi, taču uzvara nav pats svarīgākais – būtiskākais ir saglabāt attīstību un izaugsmi muzikālajā ceļā. (..) Tā ir liela atšķirība – spēlēt konkursā vai koncertā. Koncertā tu vienmēr sajūti publikas pieņemošo attieksmi, kamēr konkursos attieksme ir vērtējoša un tiesājoša... Nav viegli, bet tas ir vajadzīgs, jo vari redzēt, ko tu proti darīt pa īstam.

Turklāt tieši nepatīkamos apstākļos stiprinās profesionālā varēšana un pieredze."

2016. gada februārī Daumants Liepiņš kā viens no četriem izvēlētajiem dalībniekiem piedalījās pasaulslavenās pianistes Mitsuko Učidas meistarklasēs Kārnegī zālē Ņujorkā. Papildus tam viņš piedalījies arī meistarklasēs pie D. Baškirova, A. Gindina, R. Poli, E. Tavaststjernas, M. Vidlunda un citiem. Šobrīd Daumants studē Ingezundas Mūzikas augstskolā Zviedrijā pie profesores Jūlijas Mustonenas-Dālkvistas.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai e-pastu [email protected]. Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 23. martā no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti