Latvijas popmūzikas raža – 10 jaunumi un piecu stundu klausāmizlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas populārajā un alternatīvajā mūzikā vasara un rudens bija ražīgi. Iznākušas stilistiski daudzveidīgas dziesmas, taču kuras no tām ir pārsteigums – par to jālemj katram klausītājam. Piedāvājam ieskatu aktuālajos jaunumos, kā arī īsu apkopojumu par laikā no jūnija līdz oktobrim izdoto pašmāju mūziku. 

No aizvadītā pusgadā izdotajiem Latvijas mūziķu un grupu singliem var izveidot piecu stundu garu mūzikas izlasi. Taču, lai uzsāktu muzikālo ceļojumu, ir nepieciešams atspēriena punkts. Piedāvāju to atrast starp oktobrī izdotajiem singliem un albumiem un tad saklausīt, kur dziesmas ceļš aizvedīs!

Vasaras melanholija

Pašmāju albumi, kas izdoti laikā no 2022. gada jūnija līdz oktobrim

  • Aivo Oskis – "Suvenīrs"
  • Arstarulsmirus – "Dedz"
  • Aminata – "Savvaļas pusē"
  • Anmary – "Laidies ar mani"
  • "Atis Andersons Organ Trio" – "Organic City"
  • "Bel Tempo" – "Pessimismus"
  • "Bloody Heels" – "Rotten Romance"
  • Dainis Tenis – "Decoder"
  • Edavārdi, Dubra, Čižiks – "KRATA"
  • Elīza Lezdiņa "Silver Linings" 
  • Elizabete Balčus – "Hotel Universe"
  • "Eridana" – "Tagad, šeit un tūlt"
  • "Four Minute Man" – "The Beast is gone"
  • Indigo – "maldīgs iespaids"
  • Jānis Runģis – "Pīaudzis"
  • Kaizers – "Uz Līnijas"
  • Katrīna Bindere – "Aizturu elpu"
  • "+K+M+B" – "Ļaunuma puķes"
  • Kaspars Niklasons – "self-titled"
  • Latvijas neatkarīgo grupu izlase "Odekolons Nr. 17"
  • Nātre – "Dimensijas"
  • Podruga – "Sextasty"
  • "Perestroika" – "memorial server"
  • "Sever" – "This Should Have Been A Better Place"
  • "So Lucid Electric Feel" – "Social Mindscream"
  • Steps – "Slikc Sunc"
  • Shipsea – "Apgaismo mani"
  • "The Bad Tones" – "Nest"
  • "The Coco'nuts" – "Forward Back"

Nedēļā, kad mēs Latvijā piedzīvojam patīkami siltu laiku, Londonā dzīvojošā latviešu mūziķe Múr piedāvā singlu "summer is over and so are we", kurā atceras laiku, kad līdz ar vasaru beidzās arī kādas attiecības, un ļaujas gan nostalģijai un melanholijai, gan jaunrades spītam. Šī ir pirmā dziesma, kuru autore pati ir producējusi, miksējusi un māsterējusi.

"Es novēlu jebkuram, kurš ar šo dziesmu pavada kādu mirkli, sajust kaut ko, izjust, un palaist vaļā. Mana versija par dziesmas saturu ir tikai viena no daudzām," uzsver mūziķe.

Pirms studijām Paula Makartnija veidotajā mūzikas institūtā Liverpūlē Múr izdeva albumu "Under Allure", kas tika nominēts "Zelta mikrofonam", un minialbumu "Nekas vairs nav skaisti", kura singls "Ķiršu koki" iekaroja daudzu Latvijas klausītāju sirdis. Tagad Múr dzīvo Londonā un iegūst maģistra grādu mūzikas producēšanā.

Mākslīgā intelekta radīts videoklips

Arī grupai "DJ Krankenwagen" ir grūtības akceptēt realitāti. Tās dalībnieki uzskata, ka vasara vēl nav beigusies, un piedāvā noskatīties "DJ Krankenwgen" lielākā vasaras superhita "Tumaninē" karsto videoklipu. Videoklipā redzamie attēli ir veidoti, izmantojot mākslīgo intelektu un sekojot dziesmas teksta saturam.

Dziesma stāsta par emocionālo karuseli, kuru piedzīvo iemīlējies cilvēks. Iespējams, ka jūtas ir vienpusējas.

Ieskatoties vizuālajā materiālā, iespējams saskatīt mākslīgā intelekta piedāvātu dziesmas paralēlo stāstu. Videoklipa režijā debitē "DJ Krankenwagen" basģitārists Toms Gaļinauskis, kurš apgūst jauno mākslīgā intelekta attēlu radīšanas tehniku, montāžas asistents – Linards Kalniņš.

Publika izvēlas singlu

Jaunu poppunk stilā ieturētu dziesmu "Turbulence" piedāvā dziedātājs RAUM, kas īpašu uzmanību izpelnījās viņa vasaras koncertos, šādi kļūstot par loģisku izvēli nākamajam singlam. Runājot par dziesmas nozīmi, RAUM, kurš ir izbijis stjuarts Latvijas nacionālajā aviokompānijā, saka:

"Būt nopietnās attiecībās savā ziņā ir kā sēsties lidmašīnā bez drošības jostām un jebkādām garantijām, ka sveiks un vesels nonāksi galamērķī.

Pat ja lielākoties viss ir gludi un ar kruīza kontroli slīdam uz priekšu, var pienākt tas brīdis, kad ir negaidīta turbulence. Dziesma ir par to brīdi, sajūtām, ko tas raisa."

Dzimusi jauna čellu rokgrupa!

Ar skaņdarbu "9-5-9" sevi piesaka jauna, eksperimentāla čellu rokgrupa "Chairmen", piedāvājot ieskatu grupas dalībnieku eiforiskajā muzicēšanas pasaulē, to apvienojot ar stāstījumu par ikdienas rutīnu, kura pamazām pāraug izmisumā. Grupas kodolu veido trīs mūziķi: Edvards Muzikants, Kristaps Grīnbergs un Tomass Ančs. Akustisko un elektrisko čellu skaņas salikums kopā ar bungu komplektu rada unikālu stilu sintēzi un apvieno akadēmiskās mūzikas, progresīvā roka, art-roka elementus.

"Šis video vēsta par vēlmi izlauzties no savām ikdienas robežām, tāpat kā to ir apņēmušies paveikt paši grupas dalībnieki," stāsta grupas menedžeris un videoklipa režisors Emīls Alps.

Reizē ar debijas singlu "Chairmen" izziņo debijas albumu "Naudas atmazgāšanas shēma", ko veidos vienpadsmit "enerģiski uzlādējoši, episki un kinematogrāfiski skaņdarbi, ļaujot vaļu klausītāja iztēles lidojumam." Lai īstenotu albuma izdošanu, grupa ir uzsākusi pūļa finansēšanas kampaņu. Tās ietvaros atbalstītāji var savā īpašumā iegūt ekskluzīvus bonusus: albuma digitālu lejupielādi, īsfilmu par ceļu līdz albumam, kā arī vienreizēju aksesuāru kolekciju ar kampaņas mirkļbirku #EsAtbalstuPiramīdas.

Digitālie rēgi un iedomu pasaule

Desmit dziesmu debijas albumu "memorial server" izdevusi artroka apvienība "Perestroika". Mūziķi albumu piesaka sekojoši: "Mēs esam no algoritmiem atkarīgas būtnes, kuru darbības digitālajā telpā saglabājas uzskaitē. Līdz ko kaut kas nokļūst digitālajā telpā, tas paliek mūžīgs un zaudē saikni ar radītāju.

Mūsu ēnas paliek kā digitāli rēgi. Kādreiz aizgājušajiem tika veltītas piemiņas vietas, bet arvien svarīgāku lomu to vietā ieņem piemiņas vietnes.

Dziesmu saturs ir veidots par iedomātām perspektīvām, kurās saskatāmas dažādas cilvēces pataloģijas, piemēram, varas struktūru nepilnības, jēgas piešķiršana bezjēdzīgām lietām, bēgšana no realitātes." Apvienības "Perestroika" radošais kodols ir Rūdolfs Ozols un Otomārs Krišjānis.

Uzticēties iekšējām sajūtām

Indie pop stilistikā ieturētais dziedātājas Emīlijas jaunais singls "Lauzu sevi" ved cauri dažādām kontrastējošām sajūtām arī ar melnbalta videoklipa starpniecību. Dziesmas producente ir Evija Vēbere, aranžētājs Toms Mikāls un skaņu inženieris Gatis Zaķis.

"Dziesma ir par sabiedrības uzskatiem un standartiem, kuri mēdz būt pretrunā ar cilvēka individuālajām sajūtām.

Radošums atklāj mākslinieka iekšējo pasauli, tāpēc tā neizpratne var kļūt par šķērsli turpmākajai attīstībai. Laiks var mainīt visu, tāpēc jāpaliek patiesam pašam pret sevi, jo, manuprāt, ir svarīgi apzināties savu māksliniecisko "es"", stāsta Emīlija.

Veiksmīgais astoņnieks

Jānis Ruņģis albuma "Grādi" iznākšanu atzīmēja ar dziesmu "Pīaudzis", kuras videoklipā stāstam var sekot arī surdo tulkojumā, kuru izspēlē aktrise Jana Ļisova. Albumā "Grādi" iekļautas astoņas dziesmas. "Šajā albumā nav nevienas liekas dziesmas," uzsver Jānis.

"Pašam šķiet, ka šis ir labākais, ko savā oriģinālmūzikā līdz šim esmu izdarījis."

Visu skaņdarbu autors ir Jānis Ruņģis, izņēmumi ir vienīgi dziesma "Vienreiz", kuras vārdus sarakstījis Ainars Mielavs, kā arī albumu ievadošā dziesma "Medicīna", kas sakomponēta kopā ar Vēstnieku jeb Rūdolfu Macatu. Albumā piedalās vairāki viesmākslinieki – Kristīne Pāže, Miķelis Putniņš, Ainārs Majors, Rūdolfs Dankfelds, kā arī Latvijā dzīvojošais britu mūziķis Niks Moss Rodžerss (Nick Moss Rogers), kurš aranžējis stīgu partijas sākotnēji par albuma tituldziesmu izvirzītajai "Saknes".

Ļauties kaislei!

Albuma tuvošanos ar jaunu dziesmu "Mīlestības kontrabanda" piesaka Marta, kas to raksturo šādi: "Tā ir bauda, kurai nespēj pretoties, cilvēks, kura dēļ aizmiglojas prāts, un ir pilnīgi vienalga – drīkst vai nedrīkst." Martas otrais studijas albums "Dabas parādība" gaidāms jau 2. novembrī. Visu albumā dzirdamo dziesmu autore ir pati Marta, līdztekus pie albuma strādājuši producenti JJ Lush un DJ Rudd.

No satikšanās līdz mazajai nāvītei

Alternatīvās popgrupas "Podruga" mūziku varētu raksturot kā spēlēšanos ar deviņdesmito gadu elektroniskās mūzikas noskaņu, sci-fi filmu skaņu celiņiem, kā arī koķetēšanu ar post-punk žanra elementiem. Grupa darbojas jau no 2016. gada, izdevusi vairākus singlus un minialbumu. Oktobra sākumā iznāca grupas debijas albums "Sextasy", kas ir "emociāli piesātināts stāsts, kas ved no meklēšanās līdz mazajai nāvei.

Albumā savijas 90. gadu elektronikas, franču sensualitātes, smagās mūzikas un grūvīgu ritmu elementi".

Koncentrētāk un kodolīgāk

Ar savu trešo studijas albumu "Forward Back" klajā nākusi grupa "The Coco'nuts". Albumā ir desmit dziesmas, tostarp pēdējo divu gadu laikā publicētās dziesmas "See You Dance Again", "Mūsu zeme", "Talking With Myself", "In and Out of the Dark", ar ko grupa startēja Eirovīzijas nacionālās atlases konkursā "Supernova", kā arī dziesma "Getting Dark".

"Albums "Forward Back" ir pagrieziena punkts grupas attīstībā. Kompozīcijas ir koncentrētākas un kodolīgākas.

Esam centušies vairāk ieklausīties sevī, pasaulē un mūsu klausītājos, lai radītu mūziku, kas tieši atspoguļo laiku, telpu un vietu, kurā atradāmies pēdējos trīs gadus," ierakstu piesaka grupa.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti