Kultūras ziņas

Izstāde "Horizontu meklējot" šokē un smīdina

Kultūras ziņas

Modernās dzintara rotas

LNSO koncertsezonai izskanot

Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris noslēdz sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

22.maijā Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē, bet 23.maija vakarā Lielajā ģildē notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas noslēguma koncerti.

Sezonas noslēguma koncertā LNSO galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Andra Pogas virsvadībā skanēs Riharda Štrausa simfoniskā poēma "Tila Pūcesspieģeļa jautrās nerātnības" op. 28, Franča Lista Pirmais klavierkoncerts Mibemol mažorā S. 124 un Pētera Čaikovska Piektā simfonija mi minorā op. 64.

Līdztekus LNSO galvenā diriģenta pienākumiem līdz pat šīs vasaras izskaņai Andris Poga turpinās pildīt arī Bostonas simfoniskā orķestra asistentdiriģenta pienākumus, bet šīs sezonas izskaņā beigsies arī viņa līgumsaistības ar Parīzes simfonisko orķestri, kur šobrīd Andris Poga ir tā izglītojošo programmu pastāvīgais diriģents un maestro Pāvo Jervi asistents.

Andra Pogas koncertkalendārs saplānots līdz 2016.gada pavasarim. Šobrīd viņš nolēmis lielu uzmanību veltīt ciešai sadarbībai ar savu "aizbilstamo" - LNSO.

Raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" Andris Poga stāsta par šī gada nozīmīgākajiem projektiem: janvārī risinājusies oficiālā abonementa koncertu nedēļa Bostonā, atskaņojot Dmitrija Šostakoviča 15.simfoniju un Vitolda Lutoslavska klavierkoncertu, februāra izskaņā aktuāla bijusi sadarbība ar "Sinfonietta Rīga" un flautisti Ditu Krenbergu, gandarījumu sagādājuši arī vairāki projekti Francijā ar Parīzes orķestri.

Interesanta bijusi nesenā tikšanās ar Egilu Siliņu Japānā: "13.aprīlī Tokijā kopā Jauno Japānas filharmonijas orķestri atskaņojām Šostakoviča 13.simfoniju. Pēc koncerta abi spriedām, ka jūtam pienākumu šo darbu atskaņot arī Latvijas klausītājiem. Tas notiks jau nākamajā sezonā," intervijā "Klasikai" uzsver Andris Poga.

Sarunā diriģents atklāj LNSO sezonas noslēguma programmas izvēles iemeslus: "Šoreiz skanēs mūzika, ko orķestris vai liela daļa mūziķu spēlējuši daudzas reizes. Arī pats Čaikovska Piekto simfoniju esmu diriģējis vairākkārt - gan Eiropā, gan Japānā."

Diriģents novērojis, ka ar klasikas šedevriem, kas uzskatāmi par simfonisko standartrepertuāru, ir visai interesanti: "Katrs no orķestriem piedāvā savu interpretāciju, kuras pamatā ir īsts mikslis - to veido iepriekšējo interpretāciju pieredze, tas, kā mūziķi atskaņojamo darbu izjūt konkrētajā brīdī, turklāt vienmēr atrodas arī pa kādam mūziķim, kurš konkrēto partitūru spēlē pirmoreiz. Tad nu šī kombinācija kļūst par īstu izaicinājumu diriģentam - ko no tā visa akceptēt un ko - mainīt."

Mēģinājumos Andris Poga pārliecinājies, ka arī LNSO ir savs Čaikovska Piektās lasījuma piedāvājums: "Šis nav tas gadījums, kad mūziķi jūtas nedroši! Atliek tikai cerēt, ka kopīgais azarts saglabāsies līdz koncertam un arī pēc tam."

Arī ar šīgada jubilāra Riharda Štrausa opusu "Tila Pūcesspieģeļa jautrās nerātnības" diriģentam tā būs atkārtota satikšanās, savukārt sadarbība ar pianistu Armandu Ābolu, atskaņojot Franča Lista Pirmo klavierkoncertu, risināsies pirmoreiz.

"Esmu klausījies Armanda ierakstus un tagad ar lielu nepacietību gaidu šo tikšanos. Latvietis no Dienvidamerikas - tas skan pietiekoši eksotiski! Šobrīd ir sajūta, ka sapratīsimies. Varu būt pateicīgs liktenim, ka reti bijuši tie gadījumi, kad ar solistu neatrodam kopīgu valodu," norāda Andris Poga.

"Es esmu ļoti laimīgs būt Latvijā, sastapt savs vecākus, māsu un vēl spēlēt. Domāju, ka Listam jāsaka liels paldies, viņš bija liels revolucionārs mūzikas attīstībā. Ir jābūt meistarībai, lai to nospēlētu. Tā ir emocionāla, virtuoza, tehniska - liela daudzveidība," norāda pianists Armands Ābols.

Mūzikas ziņā bija daudzveidīga sezona - klasika, mūsdienu mūzika un arī kas vieglāks. Kvalitātes ziņā orķestris aug, ienāk daudz jaunu mūziķu. Iedvesma ir! Ar Andri [Pogu] vēl nav daudz strādāts, bet ceru, ka viss ies uz augšu," aizvadīto sezonu vērtē orķestra pirmā vijole Raimonds Ozols.

Oficiālie sezonas noslēguma koncerti nenozīmē starta karodziņu mūziķu atpūtai. Jau nākamnedēļ LNSO dosies uz Cēsīm, lai 31.maijā piedalītos jaunās Vidzemes koncertzāles "Cēsis" atklāšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti