Kultūras ziņas

Atklāj Latvijas paviljona Venēcijas biennālē dekonstrukciju Rīgā

Kultūras ziņas

Izrāde-izstāde "Endij Vorhol, tas tu?"

Mūzikas nedēļa Tallinā

Latvijas mūziķi Tallinā saņem ovācijas un dibina kontaktus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tallina šajā nedēļas nogalē pārvērtusies par īstu skudrupūzni. Mūziķi, menedžeri, ierakstu kompāniju īpašnieki un citi industrijas profesionāļi sapulcējušies šeit, lai prezentētu sevi un atstātu vislabāko iespaidu. Festivālā neizpalika bez politisko notikumu konteksta, bet Latvijas pārstāvji izpelnījās gan vietējās publikas ovācijas, gan nodibināja kontaktus ar citzemju producentiem.

Autoritārās, totalitārās, autokrātiskās sabiedrībās tev nav jābūt rokdziedātājam, lai tevi iespundētu, lai tev piedraudētu ar cietumu vai pat nāvi tikai tāpēc, ka tu saki, ko domā. Brīvība nav abstrakcija. Tas ir mūsu dzīves pamats,” uzrunājot festivāla dalībniekus, uzsvēra Igaunijas Republikas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Sevišķa uzmanība Tallinā tika pievērsta nu jau leģendārajai meiteņu apvienībai „Pussy Riot” no Krievijas, ar kurām diskutēja mūzikas kritiķis Artēmijs Troickis, bet no kurām neko būtisku neuzzinājām.

Kopš 80. gadu vidus, kad Padomju Savienība bija uz ugunslīnijas, es neatceros, ka būtu bijusi tik pretīga un nedroša sajūta,” skaidroja Troickis. „Šādā situācijā, protams, cilvēkiem palīdz mūzika, turklāt – visdažādākā, tai nav jābūt kaut kādai superkvalitatīvai un dziļai. Tāpat palīdz vienkārša, bet gudra un dvēseliska mūzika."

Tieši šādu mūziku spēlē mūsu grupa „Momend”, kura pazīstama festivāla „Positivus” klausītājiem un citiem alternatīvās mūzikas mīļotājiem, taču ar ovācijām to novērtēja arī Tallinas publika.

„Principā visi mūsu koncerti ir svarīgi, bet šajā es jūtu tādu lielāku atbildību, kopumā. Jā, šis varētu būt nozīmīgākais,” uzskata grupas „Momend” mūziķis Ivars Kalvis.

Kārlis Strūbergs norāda, ka uztraukums uz skatuves pāriet jau pēc pirmajiem akordiem, bet Elvijam Pārpucim – tikai desmit minūtes pēc koncerta.

Dēvētas par muzikālajām fejām, septiņas latviešu meitenes ar kopējo nosaukumu „Sus Dungo” ar savu mūziku festivālā jau ieinteresējušas vairākus producentus. Elizabete Balčus stāsta, ka kontakti nodibināti ar producentiem no Norvēģijas, Polijas un Vācijas.

Dibināt kontaktus mūsu mūziķi varēs arī nākošā gada Tallinas Mūzikas nedēļā, taču ne tikai tur vien – mūzikas tirgus „Vīnes viļņi” Austrijas galvaspilsētā nākošgad koncentrēsies tieši uz Baltijas valstīm.

Kā vēstīts, no 27. līdz 29. martam Igaunijā norisinājās Tallinas Mūzikas nedēļa – mūzikas tirgus, festivāls un diskusiju vieta. Pasākums notiek jau sesto gadu un ar katru reizi dalībnieku skaits palielinās – pērn Latviju tajā pārstāvēja četri mākslinieki, šogad -12. Festivāla programmā kopumā šogad bija pārstāvēti 227 mākslinieki no 20 valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti