Kultūras ziņas

Berlīnē izskanējusi "Valentīna"

Kultūras ziņas

Latvijas kino un cilvēki Kannu kino festivālā

Latvijas mūziķu triumfs Francijā

Latvijas mūziķi ar Verdi «Rekviēmu» triumfē Francijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vienu no spilgtākajiem notikumiem Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē kultūras programmas ciklā piedzīvoja tie, kuri 18.maijā apmeklēja Parīzes Elizejas lauku teātri, lai noklausītos slaveno Džuzepes Verdi "Rekviēmu" Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) un Valsts akadēmiskā kora "Latvija" izpildījumā diriģenta Andra Pogas vadībā.

Pirmdienas, 18.maija, vakarā viena no apmeklētākajām koncertzālēm Parīzē noteikti bija Elizejas lauku teātris. Parīzes mūzikas dzīves izlutinātā publika steidzās vērtēt Latvijas mākslinieku sniegumu.

Afiša ar Andra Pogas attēlu jau krietnu laiku rotāja teātra ieeju, lai ierakstītu jaunu vēstījumu par Latviju Parīzes kultūras pasākumu vēsturē. Noorganizēt vairāk nekā 200 mūziķu, koristu un solistu uzturēšanos un koncertu vienā no prestižākajām Parīzes koncertzālēm bija iespējams, pateicoties lieliskai sadarbībai starp ES Latvijas Prezidentūras kultūras programmas rīkotājiem un diriģenta Andra Pogas pārstāvēto aģentūru Francijā "Productions Internationales Albert Sarfati". Iespaidīgā Elizejas lauku teātra zāle, kurā ir vairāk nekā 1000 skatītāju vietu, bija izpārdota.

"Šis koncerts Elizejas lauku teātrī bija tieši viens no Eiropas prezidentūras kultūras programmas lielākajiem pasākumiem Francijā. Kulminācija! Mums bija ļoti veiksmīga sadarbība ar aģentūru "Sarafati", un es ceru, ka šī sadarbība noteikti turpināsies un ka tas ir ļoti labs sākums nākotnes darbībai," norāda ES Prezidentūras kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne.

Līdzās lieliskajai jaunajai solistei mecosoprānam no Latvijas Oļesjai Petrovai bija pārstāvēts starptautisks solistu sastāvs - soprāns Aga Mikolaja, tenors Džordžo Berrudži un bass Rikardo Dzanellato.

Pēc viena no akadēmiskās mūzikas pasaulē sarežģītākā skaņdarba atskaņošanas zāle - vārda tiešākajā nozīmē - uzsprāga ovācijās, kas nerimās astoņas minūtes no vietas.

"Es bieži nāku uz šo teātri un varu pateikt, ka šādas ovācijas ir ļoti, ļoti reti. Šis vakars ir īpašs!" vērtē Perīna Ruso, koncerta apmeklētāja no Francijas.

"Es tiešām jūtos dziļi pateicīgs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķiem un Valsts kora "Latvija" dziedātājiem, visiem! Par to, ar cik ļoti lielu entuziasmu un atdevi viņi šovakar muzicēja. Es domāju, ka pārsteigt Parīzes publiku nav tik viegli. Kaut kā man ir sajūta, ka mums mazliet tas ir izdevies," saka diriģents Andris Poga.

"Man liekas, ka viss izdevās burvīgi. Teātris lielisks, orķestris fantastisks, koris burvīgs, solisti arī tīri neko, maestro. Viss izdevās vislabākajā veidā. Mūzika, protams, arī dievīga, viss tik labi salikās kopā. Es arī guvu milzīgu baudījumu no iespējas piedalīties tajā," atklāj latviešu mecosoprāns Oļesja Petrova.

Neskaitāmu profesionālu mūzikas producentu, mūziķu un vienkāršu, bet pieredzējušu skatītāju atzinības vārdi, šķiet, brīžiem mulsināja mūsu mūziķus, kuri nebija cerējuši uz tik ļoti karstām francūžu emocijām.

"Šodien no zāles gāja laukā cilvēki ar asarām acīs un tas ir Andra nopelns. Viņš ir pieticīgs, kā jebkurš dižs mūziķis, bet viņš deva impulsu orķestrim, kas skanēja lieliski, korim, kuru Francijā atpazīst vairāk, solistiem, kuri sevi apliecināja. Es uzskatu, ka tā ir jūsu valsts uzvara," pauž Marina Bovera, mākslinieku menedžmenta vadītāja (Francija).

Triumfs un atzinība Elizejas lauku teātrī Parīzē ir ne tikai izcils sasniegums, bet arī  ļoti nopietna atbildība nākotnē, kuru kopš 18.maija vakara ir uzņēmušies Latvijas mūziķi un Andris Poga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti