Kultūras ziņas

Igauņu "vienkāršās" rotas galerijā "Putti"

Kultūras ziņas

Berlīnes kinofestivāla filmas Rīgā

Notiek 5. Starptautiskais kordiriģentu konkurss

Latvijas Mūzikas akadēmijā norisinās starptautiskais diriģentu konkurss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) šonedēļ notiek piektais starptautiskais kordiriģentu konkurss.

Šis ir arī zīmīgs jubilejas gads akadēmijas kordiriģēšanas katedrai. 70 gadu laikā katedra sagatavojusi teju 700 diriģentu. Diriģentu konkurss šogad pulcina 21 dalībnieku no 11 valstīm.

31.oktrobrī noritēja konkursa otrā kārta. Astoņi dalībnieki 20 minūtēs demonstrē darbu ar kolektīvu - šoreiz ar Rīgas kamerkori "Ave Sol". Vienīgais, ko konkursa dalībnieki pirms konkursa zinājuši, ir skaņdarbu saraksts,  ko konkursa gaitā varētu nākties diriģēt. Kora vai orķestra priekšā viņiem jāstājas bez iepriekšējiem mēģinājumiem, skaņdarbus izlozējot īsi pirms uzstāšanās.

"No visa repertuāra klāsta var gadīties gan vismīļākie skaņdarbi, gan tie, kas nav tuvi gaumei. Ir vairākās valodās skaņdarbi. Es nedomāju, ka visiem ir ļoti viegli tikt galā ar franču vai krievu valodu," stāsta JVLMA asociētā profesore Aira Birziņa.

"Ir svarīgi redzēt, ka viņi ieiet mūzikā un redz tālāk par melnajām nošu zīmēm uz baltā papīra. Nozīmīgi ne tikai tehniski pareizs žests, bet arī tas, ko spēj pavēstīt korim bez vārdiem," norāda žūrijas loceklis no Norvēģijas Kore Hankens.

Dienas pirmajā pusē konkursa dalībniekiem bija jādiriģē kāda no Pētera Vaska dziesmām, ko izpildīja Latvijas Radio koris.  Diriģents Dmitrijs Matvijenko no Baltkrievijas tik labu kori nekad neesot dzirdējis. "Šī ir unikāla iespēja pastrādāt ar tādu kolektīvu. Neko tik labu diemžēl Krievijā neesmu dzirdējis. Vaska mūzikā vārdu nav daudz, daudz ko pasaka priekšā intonācija. Man patīk, ka latviešu mūzikā nav pliekana sentimenta. Tā ir patiesa mūzika bez patosa," uzsver konkursa dalībnieks Dmitrijs Matvijenko.

Starptautiskā žūrija otrajai kārtai izvirzījusi arī četrus latviešu talantus. Starp viņiem arī vienīgā daiļā dzimuma pārstāve Krista Audere.

"Tajā brīdī, kad tu gatavojies konkursam, tā ir nenormāla izaugsme, tas nav tas pats, kā strādāt ar koriem ikdienā. Tās ir 26 "acapella" dziesma un četras lielās formas. Tad ir baigais  temps," teic konkursa dalībnieks Jurģis Cābulis.

Šī konkursa laureātu vidū bijuši Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš, kādreizējais operas galvenais viesdiriģents Modests Pitrens, kā arī diriģents Ainārs Rubiķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti