Latvijas koncertzālēs cer – cilvēku ilgas pēc kultūras pasākumiem kompensēs ilgstošo klusumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Par spīti tam, ka ārkārtējā situācija valstī kultūras dzīvi ''uzlikusi uz pauzes'', reģionālās koncertzāles cerīgi skatās un strādā, lai brīdī, kad dzīve sāks ritēt ierasto ritmu, kultūras deva Latvijas iedzīvotājiem būtu īpaši bagātīga un piesātināta.

Latvijas koncertzālēs cer – cilvēku ilgas pēc kultūras kompensēs ilgstošo klusumu
00:00 / 07:47
Lejuplādēt

Latvijas reģionālās koncertzāles pielāgojas situācijai – pasākumu kalendārā ievieš korekcijas, bet cer, ka kultūras dzīvi klātienē būs iespējams baudīt jau šīs vasaras izskaņā vai vismaz septembrī.

“Sāksim sezonu augustā, un rudens periods gaidāms, protams, ļoti, ļoti intensīvs. Jo koncertzāles plānošanas ritms ir tāds, ka šis gads mums jau bija saplānots pagājušajā gadā,” skaidro koncertzāles “Cēsis” mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska. Viņa arī atzīmē, ka strādā jau pie nākamo gadu pasākumu kalendāra plānošanas:

“Šogad tātad rudens periodā skanēs tie koncerti, kas ir bijuši plānoti, un nāks vēl pārceltie koncerti.Pavasarī mums bija vairāki koncerti, kas bija pilnībā izpārdoti un kuri pārcelti uz rudeni. Klausītājiem būs iespējams šīs biļetes saglabāt un apmeklēt koncertus tikai vēlāk. Pats pirmais koncerts, kurš mums nenotika un kas arī pilnībā bija izpārdots, tas ir mūsu rezidējošā mākslinieka pianista Andreja Osokina un Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts, kuram vajadzēja notikt 13. martā. Šis koncerts ir pārcelts uz augusta beigām. Cerams, ka viss notiks un mūzika varēs skanēt.

Es domāju, ka cilvēki būs izsalkuši pēc kultūras, pēc dzīvas mūzikas, pēc klātbūtnes.

Es domāju, ka, sākot ar augustu un rudeni, būs visiem iespējams atgriezties mūsu skaistajās koncertzālēs.”

Inese Zagorska iepazīstina vien ar dažām kultūras pērlēm, kas sagaidāmas jau tuvākajā nākotnē koncertzālē “Cēsis”:

“Mūsu ikgadējais sezonas notikums, ar ko mēs atklājam koncertu sezonu ik gadus, tas ir mūsu starptautiskais festivāls “Čello Cēsis” ar vairākiem koncertiem. Un notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerti, sagaidīsim māsas Skrides - Baibu Skridi un Laumu Skridi koncertā ar orķestri “Sinfonietta Rīga”. Būs vairāki džeza koncerti. Tā kā ļoti, ļoti bagātīga un daudzveidīga programma visus sagaida rudens un ziemas laikā. Cerams, ka klausītāji, skatītāji mūs atbalstīs, zinot to, ka kultūras nozare atrodas ārkārtējā un īpašā situācijā.”

Savukārt Latgales vēstniecības ''Gors'' vadītāja Diāna Zirniņa atzīmē:

“Gribētos cerēt, ka mēs visi Lieldienu laikā izturēsim sociālo distancēšanos un vīrusa izplatība nenotiks tik strauji un mēs atkal varēsim tikties ar saviem apmeklētajiem maijā.”

Viņa nākotnē raugās ar pozitīvu skatu, sakot, ka rudens būs pasākumiem piesātināts:

“Mēs plānojam arī pasākumus vasarai, jo, neskatoties uz visiem nenoteiktības apstākļiem, mums, no vienas puses, ir jāvadās pēc valdības pieņemtajiem lēmumiem un pašreiz paustās informācijas, un šiem pasākumiem ir jābūt. Vasarā sagaidīsim “Kremerata Baltica” ar Kristīni Balanas. Un būs arī vairāki citi koncerti. Un, protams, rudens programma, sākot no septembra, būs ļoti pieblīvēta. Tad notiks no aprīļa pārceltie pasākumi un arī tie, kurus nākas pārcelt otrā ārkārtējās situācijas pagarinājuma dēļ. Šie pasākumi tiks pārcelti uz vairākiem rudens mēnešiem un nākamā gada pirmajiem mēnešiem. Šis dīkstāves laiks nav dīkstāve koncertzālei, bet ir arī gatavošanās, piemēram, starptautiskajam ērģeļmūzikas festivālam “ORGANismi”, kas jau notiks jau piekto gadu.”

Diāna Zirniņa atklāj, ka neziņa par nākotni atspoguļojas arī mākslinieku aktivitātē.

“Mākslinieki ir kļuvuši daudz piesardzīgāki, un interese par jaunu pasākumu rīkošanu ir ievērojami kritusies,” atzīmē Zirniņa.

Tāpat pagaidām nevar prognozēt, vai cilvēkiem nākotnē būs rocība, lai iegādātos biļetes uz kultūras pasākumiem.

“No otras puses, protams, mēs visi varam cerēt, ka cilvēki būs noilgojušies pēc socializēšanās. Viņi būs noilgojušies pēc īstas mūzikas īstā koncertzālē. Pēc īsta teātra īstā teātra zālē. Un viņi nāks uz šiem pasākumiem. Protams, būs daudz apdomīgāki nekā pirms tam. Mazgāsim rokas un nebūsim pārgalvīgi. Bet ar jaunu pasākumu rīkošanu es neteiktu, ka šobrīd jūtam lielu pieplūdumu. Drīzāk šobrīd ir izaicinājums, ko darīt ar pašreizējiem pasākumiem,” spriež Zirniņa.

Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons teic, ka šī situācija kultūras nozarē strādājošajiem ir pārbaidījumiem pilna, tomēr cerība, ka koncertzāles atkal pielies mūzika un skatītāju aplausi, ir. Pārcelto pasākumu skaits ir iespaidīgs.

“Šobrīd mēs apzināmies, ka tie ir 40 pasākumi. 26 mēs esam pārcēluši uz citu laiku. Tagad vēl nāk 14 jauni pasākumi, kuri ir kaut kādā veidā jāpārceļ. Mēs pie tā šobrīd strādājam,” stāsta Tomsons.

Paralēli “Lielais dzintars” šajā krīzes laikā izmēģina arī jaunu darbības formu, un 11. aprīlī notika tiešsaistes koncerts, kas tika nevis raidīts bez maksas, bet uz to bija jāiegādājas biļetes.

Tomsons uzsver: “Protams, digitalizācija ir kā plāksteris uz mūsu rētām. Teiksim tā – arī finanšu rētām. Protams, ja mums ir jārūpējas par kultūru, tad mums ir jārūpējas jebkurā formā. Ne tikai koncerta versijā, bet arī tiešraižu formā. Kamēr mēs to varam darīt, mēs to darīsim.

Bez maksas tādu nodrošināt nav iespējams. Kaut kādiem ieņēmumiem ir jābūt arī mums. Simboliska samaksa, lai kultūra vēl turpinātu dzīvot.

Protams, ja mēs redzēsim, ka klausītāju atbalsts būs pietiekami liels, tad mēs šādas formas koncertus varētu nodrošināt arī ilgāk, kamēr šī situācija varētu izbeigties. Es zinu, ka ir mākslinieki, kuri ir gatavi to darīt. Protams, tas var notikt tikai ar klausītāju atbalstu.”

Arī Ventspils koncertzālē “Latvija” darbs nav apstājies. Koncertzāles mārketinga un sabiedrisko attiecību speciāliste Antra Lācberga stāsta: “Skaidrs, ka pagarinoties šiem krīzes apstākļiem šī sezona praktiska visa jāmēģina pārcelt. Šobrīd mums tas diezgan veiksmīgi arī izdodas. Šobrīd no pavasara, vasaras sezonas pasākumiem mēs esam atcēluši tikai divus pasākumus. Pārējie visi, protams, ja nekas nemainīsies, notiks rudens, ziemas sezonā. Mums diezgan veiksmīgi tas izdevies, ņemot vērā, ka pārsvarā strādājam ar ārvalstu māksliniekiem. Viņu grafiks ir saspringts. Viņu iespēja atbraukt uz Ventspili jau tā ir bijusi diezgan liela veiksme.”

Viņa izteic cerību, ka šis būs pēdējais ārkārtējās situācijas pagarinājums un jūlijā kultūras dzīve lēnām sāks atgriezties iepriekšējās sliedēs.

“Mums jau gada repertuārs bija saplānots. Cerams, ka rudens sezona notiks bez izmaiņām. Varbūt kādu koncertu nāksies atcelt. Grūti pateikt šobrīd. Pārceltie koncerti nāk klāt, bet patiesībā repertuārs mums jau bija zināms un saplānots līdz gada beigām. Es ceru, ka nekas nemainīsies. Šobrīd dzīvojam līdz 12. maijam un skatāmies, kas tālāk notiek.”

Visi Latvijas Radio uzrunātie reģionālo koncertzāļu pārstāvji pauž cerību, ka cilvēku ilgas pēc kultūras pasākumu apmeklēšanas spēs kompensēt šo ilgstošo klusuma periodu koncertzālēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti