Kultūra

Tallinas ielā top radošais kvartāls bijušajā Sanitārā transporta autobāzes teritorijā

Kultūra

Dailes teātrī jauniestudējums "Jeruzaleme"

Koncerttūri pa Latviju šonedēļ uzsāk akordeonu trio "Balcardions"

Latvijas koncerttūri uzsāk akordeonu trio «Balcardions»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mūsu spēks nav vienotībā, bet atšķirībā – tā savu sastāvu raksturo akordeonu trio „Balcardions”, kas sestdien, 27.janvārī, uzsāks koncerttūri pa Latviju, dažādās pilsētās piedāvājot kopumā septiņus koncertus. Trio izveidojies nesen, un tajā spēlē divi izcili latviešu akordeonisti – Evita Dūra un Māris Balaško, kā arī Radovans Popovs no Serbijas. Koncertos dzirdēsim ļoti plašu mūzikas žanru klāstu, līdzās klasiskajai mūzikai arī ugunīgos Balkānu ritmus un kompozīcijas no „Abbas”, „Queen”, „AC/DC” un citu slavenu grupu repertuāra.

Franču mūzikas noskaņās skan Evitas Dūras akordeons, viņa aktīvi piedalās Latvijas mūzikas dzīvē, uzstājas gan kā soliste, gan dažādos ansambļos, un nu viņu dzirdēsim arī jaunā akordeonu trio „Balcardions” sastāvā.

Trio ir visai neparasts, jo tajā apvienojušies atšķirīgu žanru pārstāvji – līdzās Evitai, kura vairāk pārstāv klasisko virzienu, spēlē elektroniskās akordeonmūzikas virtuozs Māris Balaško, kā arī Balkānu mūzikas interprets – Radovans Popovs no Serbijas.

Tieši šī dažādība ir trio lielais trumpis – ir pārliecināts Māris Balaško, taču kopīgais ir tas, ka visi mūziķi vēlas atklāt ne tik tradicionāli ierastas akordeona iespējas.

Māris Balaško: „Mēs gribam akordeonu kā instrumentu parādīt tajos žanros, kas neraisa pirmo asociāciju, ar kuru akordeons kā instruments būtu raksturīgs. Parasti pirmā asociācija – vai nu tautas mūzika vai Latvijas apstākļos šlāgeris. To var saprast. Bet mēs šajā gadījumā mēģinām prezentēt to, kur akordeons bijis mazāk raksturīgs, bet tikpat labi un veiksmīgi pielietojams. Un tātad – Evita pārstāv vairāk franču mūziku mūsu projektā, Radovans – Balkānu reģionu, es atkal – popa, roka un tehno mūziku."

„AC/DC”, „Queen”, „Take That”, „Back Street Boys” un citu slavenu grupu populāru kompozīciju kaverversijas ir Māra Balaško repertuārā līdzās arī viņa paša komponētajiem skaņdarbiem un arī, piemēram, Raimonda Paula dziesmām akordeona versijās.

Evita Dūra savukārt koncertā izpildīs gan Johanna Štrausa un citu klasiķu skaņdarbus, gan franču šansonus un oriģinālmūziku tieši akordeonam.

„Skatoties pēc publikas reakcijas, es katrreiz mazliet variēju to, ko es spēlēju. No manis parasti gaida tango mūziku, jo mani cilvēki Latvijā pazīst gan kā franču mūzikas, gan tango mūzikas izpildītāju, un tad būtu grēks nenospēlēt kaut vienu tango," saka Evita Dūra.

Mūziķi atzīst, ka, lai arī situācija uzlabojas, tomēr akordeons joprojām ir ar aizspriedumiem apvīts instruments, un viņu liela vēlme ir šos aizspriedumus kliedēt, un arī šie koncerti ir solis ceļā uz to.

Evita Dūra: „Gadu gaitā gan ir krietni labāka situācija, kopš Mūzikas akadēmijā atvēra akordeona klasi un notiek regulāri koncerti. Tad, protams, arī Ksenija Sidorova pacēla to jaunā līmenī, tomēr joprojām cilvēki pēc koncertiem nāk klāt un saka – mēs nezinājām, ka uz akordeona var tā spēlēt!”

Trio dotais nosaukums „Balcardions”, kā stāsta Māris Balaško, visai precīzi atspoguļo tā dalībnieku dažādās piederības un saiknes.

Māris Balaško: „Pirmā vārda zilbe, kas ir „bal” – tas būtu tā kā Baltija, Balkāni, „k” – tas būtu tā kā Kanāda, ko es daļēji arī pārstāvu, un vārda izskaņa savukārt asociējas ar paša instrumenta nosaukumu."

Akordeonu trio „Balcardions” tūre pa Latviju sāksies sestdien, 27.janvārī, Alūksnes Kultūras centrā. Kopumā iecerēti septiņi koncerti dažādās pilsētās ar noslēgumu Rīgā, VEF Kultūras pils Kamerzālē marta nogalē.

Jau vēstīts, ka akordeonu trio „Balcardions” koncerti notiks:

  • 27.janvārī plkst.19 Alūksnes Kultūras centra Mazajā zālē
  • 23.februārī plkst.19 Smiltenes pilsētas Kultūras un sporta centra Mazajā zālē
  • 24.februārī plkst.19 Tukuma pilsētas Kultūras namā
  • 6.martā plkst.19 Jelgavas Kultūras namā
  • 8.martā plkst.19 Cēsīs, CATA K/N Parketa zālē
  • 16.martā plkst.19 Ventspils Kultūras centrā
  • 28.martā plkst.19 VEF Kultūras pils Kamerzālē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti