Kultūra

Pirmizrādi piedzīvo romantiskā psihodrāma ‘’Ehinokaktus Gruzonī"

Kultūra

Top jauna operetes izrāde "Balle Savojā"

Latvijā komponēta mūzika festivālā „Latvijas jaunās mūzikas dienas”

Latvijas jaunās mūzikas dienas šogad godinās simfoniķi Jāni Ivanovu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Deviņus pirmatskaņojumus un daudzveidīgu muzikālo programmu piedāvās festivāls "Latvijas jaunās mūzikas dienas", kas sāksies ceturtdien, 3.martā, un ilgs līdz marta beigām. Festivālu jau astoto gadu rīko Latvijas Komponistu savienība, un tā centrā ir Latvijā komponētā mūzika - gan pati jaunākā, gan arī senāk radīta, bet nepelnīti piemirsta. No spilgtām mūsu mūzikas personībām šoreiz festivālā īpaši tiks izcelts simfoniķis Jānis Ivanovs, jo šis ir viņa 110.jubilejas gads.

Neparasta personība, muzikāls ģēnijs, latviešu Dmitrijs Šostakovičs - šie vārdi raksturo izcilo simfoniķi un Latvijas kompozīcijas skolas pamatlicēju Jāni Ivanovu. Šoreiz viņš būs viena no festivāla "Latvijas jaunās mūzikas dienas" centrālajām personībām.

Festivālu ievadīs muzikāli izzinoša tikšanās "Jāņa Ivanova pēdas latviešu mūzikā", kurā par Jāni Ivanovu stāstīs muzikologi Inese Žune un Arnolds Klotiņš, komponists Juris Karlsons un citi.

Jānis Ivanovs bija tas, kurš Latvijas simfonijai iedeva īsti simfonisku garu. Viņš pats sarakstīja 21 simfoniju, un, lūk, ko kādā radiointervijā viņš pats par to teica: "Simfoniskā mūzika saista mani ar to, ka tā ļauj risināt lielas, nozīmīgas tēmas. Savos simfoniskajos darbos es centos iedzīvināt ne tikai Latgales brīnišķīgos dabas tēlus, bet arī atspoguļot manas tautas sadzīves ainas."

Festivālā "Latvijas jaunās mūzikas dienas" pēc vairākiem gadu desmitiem savu atkalatskaņojumu piedzīvos Jāņa Ivanova 2.simfonija. To izpildīs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskais orķestris Imanta Rešņa vadībā.

Diriģentam Imantam Resnim ar Ivanova 1. un 2.simfoniju ir īpašas attiecības. Par abām tika uzskatīts, ka tās kara laikā ir pazudušas, bet Imants Resnis tās abas atradis - vienu Valsts bibliotēkā, otru - radio orķestra direktora Arvīda Pārupa mājās.

"Pārupa nošu materiāli bija sakrauti kastītēs, godīgi nonesti pagrabā, jo tie dzīvoklī daudz vietas aizņēma, un tur arī atradās Otrā simfonija. Tā faktiski pēckara laikā, kopš jaunatrašanas, ir tikai vienu reizi skanējusi  simfonijā. Tie, kas atceras kinofilmu "Salna pavasarī", noteikti tur izdzirdēs pazīstamus motīvus," stāsta Imants Resnis.

Jāņa Ivanova 2.simfonija un citi sen neatskaņoti darbi festivālā mīsies ar pirmatskaņojumiem. Divi no tiem izskanēs jau festivāla atklāšanas koncertā, kurā muzicēs ar neizsīkstošu enerģijas lādiņu apveltītais trio "Art-i-shock".

""Art-i-shock" sastāvā ir klavieres Agneses Egliņas izpildījumā, čells - Guna Šnē un Elīna Endzele pie sitaminstrumentiem. Ļoti neparasts sastāvs arī pasaules kontekstā. Ir zināms, ka ir tikai vēl viens šāds ansamblis Amerikā. Mūsdienu komponisti ir komponējuši speciāli viņām veltītus darbus, kurus arī dzirdēsiet šajā koncertā. Kā arī divus pirmatskaņojumus, kas būs Kristapa Pētersona kompozīcija "Ziema" ar nelielu pārsteigumu - šajā skaņdarbā pievienosies arī dīdžejs Monsta. Un otrs jaundarbs būs Platona Buravicka opuss "Voltāža"," stāsta festivāla producente Maija Klotiņa.

Kā vēstīts, kopumā festivāla laikā būs 12 dažādi koncerti un pasākumi, to vidū arī radošās darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, ko vadīs komponiste Marina Gribinčika, pārliecinot, ka muzicēt un radīt mūziku spēj ikviens.

Festivālu vainagos Valsts akadēmiskā kora "Latvija" kormūzikas koncerts "Zināmais nezināmajā. Kormūzikas šedevri" Māra Sirmā vadībā. Tam izvēlēti opusi, kas savā laikā bijuši ievērības cienīgi, bet laika gaitā nepelnīti zaudējuši uzmanību, to vidū - Pētera Vaska pagājušā gadsimta 80.gadu šedevrs "Ugunssargs", Imanta "Apliecinājums", Raimonda Paula "Tālavas taurētājs" un citi, arī Mārtiņa Brauna lakoniskā kompozīcija "Pils dibināšana".

Festivālu "Latvijas Jaunās Mūzikas dienas" ceturtdien, 3.martā, ievadīs Jānim Ivanovam veltītais pasākums "Birojnīcā", Berga bazārā. Tam sekos festivāla atklāšanas koncerts ar trio "Art-i-shock" Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. Šonedēļ sācies festivāls ilgs līdz 31.martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti