Kultūras ziņas

Noslēdzies grāmatu mākslas konkurss "Zelta ābele 2013"

Kultūras ziņas

Pučīni "Bohēmas" izrāde jubilejas gaisotnē

Rīt "Latvijas jaunās mūzikas dienu" noslēgums

Latvijas jaunās mūzikas dienas noslēgsies ar koncertu «Veltījums Rīgai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

3. aprīlī Rīgas Svētā Pētera baznīcā notiks festivāla „Latvijas jaunās mūzikas dienas” noslēguma koncerts „Veltījums Rīgai”, kas uzticēts Valsts akadēmiskajam korim „Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas kontekstā koncertā skanēs darbi, kas cieši saistīti ar Rīgas tematiku. Kora „Latvija" mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais atklāj – programmas koncepciju veidojusi Latvijas Komponistu savienība sadarbībā ar Orestu Silabriedi, izvēloties tos latviešu komponistu darbus, kas ne tikai veltīti Rīgas tematikai, bet arī nekad nav atskaņoti.

Koncertprogrammā lielākoties būs pirmatskaņojumi, neskatoties uz to, ka viens otrs skaņdarbs ilgi nogulējis komponistu radošajās lādēs, tā arī nesagaidot savu atskaņojumu,” intervijā „Klasikai” stāsta Māris Sirmais.

Koncertprogrammā nozīmīga vieta atvēlēta komponista Andra Vecumnieka darbiem, skanēs arī Artura Maskata opuss „Veca Rīgas likteņdziesma”. Programmā iekļautas arī latviešu tautasdziesmas Jāņa Cimzes un Emiļa Melngaiļa apdarē, un visai interesantu darbu Mārim Sirmajam atskaņošanai piedāvājis arī Juris Ābols: „Mums visiem labi zināmas Jura mūzikas „huligāniskās” izpausmes, taču 11. novembra himna „Sargs pie Daugavas” ir viņam visai neraksturīgs darbs. Ļoti patriotisks!”

Māris Sirmais neslēpj prieku, ka koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos vecmeistara Paula Dambja jaunais dziesmu cikls „Rīgas Ziemeļnieks”. Darbs īpaši pasūtināts šim koncertam.

Stāsta Pauls Dambis: „Aizsākums bija vienkāršs – klausījos Ulda Stabulnieka dziesmas par Rīgu, kuru vidū bija darbi arī ar Jāņa Ziemeļnieka dzeju. Ilgu laiku par to visu domāju. Pēc tik krāsaina un precīza Rīgas atspoguļojuma, kāds bija izdevies Uldim, neuzdrošinājos ķerties klāt kam līdzīgam.”

Komponists izlēmis pamēģināt rakstīt korim, veidojot ciklu par konkrētām Rīgas vietām. „Tāpat kā Uldis Stabulnieks un arī Jānis Ziemeļnieks, esmu rīdzinieks. Saskaņā ar Ziemeļnieka dzeju izfantazēju dažādas vietas – kādu kafejnīcu, Viesturdārzu, bet Ziedu svētkus pārcēlu uz Pārdaugavu,” cikla tapšanas procesu atklāj Pauls Dambis.

Komponists neslēpj, ka jaunā dziesmu cikla mūzikas valoda ir savdabīga parafrāze par 20.-30. gadu izklaides mūziku. Visas sešas cikla dziesmas vieno Ziemeļnieka dzejas melanholiskā, nedaudz rūgtenā izteiksme, dziļa sirsnība, aizēnots prieks.

Labi atceros, ka manā bērnībā Latvijas Radiofons bieži atskaņoja izklaidējošu mūziku. Rakstot ciklu, mēģināju pārcelties uz to gadu sajūtām,” atklāj Pauls Dambis.

Festivāla „Latvijas jaunās mūzikas dienas” noslēguma koncerts „Veltījums Rīgai” izskanēs ceturtdien, 3. aprīlī plkst.19.00 Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti