Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība piešķirs stipendijas 53 jaunu ierakstu radīšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kā papildu atbalsta mehānismu ārkārtējās situācijas laikā, 1. jūnijā Latvijas Izpildītāju un Producentu apvienība (LaIPA) izsludināja stipendiju konkursu mūzikas jaunrades veicināšanai. Stipendiju jauna skaņdarba radīšanai ieguvuši 53 mūziķi. Ņemot vērā saņemto pieteikumu skaitu un mūziķu plašo interesi, LaIPA padome ir lēmusi šī gada 1. novembrī izsludināt otro stipendiju konkursa kārtu, informēja LaIPA pārstāvji.

Izvērtējot 134 pieteikumus, biedrības padome septiņu profesionālu mūzikas nozares pārstāvju sastāvā ir piešķīrusi stipendijas 53 Latvijas mūziķiem jaunu mūzikas ierakstu radīšanai.

LaIPA stipendija tika piešķirta tādiem mūziķiem kā Jānis Stībelis, Ainars Mielavs, Evija Vēbere, Gustavs Butelis (Arstarulsmirus), Rihards Fedotovs, Aigars Voitišķis, Juris Kaukulis, Justs Sirmais, Marta Grigale, Ivo Fomins, Jānis Moisejs, Edvīns Zariņš, Ikars Ruņģis, Atis Zviedris, Edgars Šubrovskis, Rūta Dūduma-Ķirse, Katrīna Dimanta un citiem.

Ar pilno konkursa uzvarētāju sarakstu var iepazīties šeit.

LaIPA skaidroja, ka, vērtējot saņemtos pieteikumus, tika ņemta vērā pieteikuma atbilstība konkursa nolikumam, mūziķu izdotais un LaIPA datubāzē reģistrētais mūzikas ierakstu katalogs, projekta aktualitāte, skaidri formulēta mērķauditorija, realizācijas gaita, atbilstība stipendiju konkursa mērķim un citi kritēriji. 

LaIPA padomes priekšsēdētājs Kārlis Auzāns par stipendiju konkursa vērtēšanu norādīja: “Vērtēt bija ļoti sarežģīts uzdevums, jo nebija iespēja atbalstīt visus iesūtītos pieteikumus – pārdzīvojām par visiem mūsu kolēģiem.

Kopumā saņēmām 134 konkursa pieteikumus un tas nepārprotami liecina – šāds papildu atbalsta mehānisms piedzīvotās pandēmijas kontekstā bija ļoti nepieciešams.

Esmu gandarīts par saviem kolēģiem – mūziķiem, kuri aktīvi iesaistās un, neskatoties uz dažādajiem šķēršļiem, ir radošā procesā, lai taptu arvien jauni muzikāli mākslas darbi.”

“Reizēm mēs pat neapzināmies – cik būtiska ir mūzikas klātbūtne mūsu ikdienas gaitās. Tā ne vien sniedz iedvesmu katram personīgi, bet tai ir būtiska loma mūsu nacionālās identitātes un kultūras mantojuma veidošanā. Šo iemeslu dēļ ir svarīgi atcerēties, cik daudz resursu, pūļu un enerģijas iegulda mūziķi un citi industrijas profesionāļi, lai dziesmas ne vien dzimtu, bet arī nonāktu līdz klausītājiem. Mūzikas jaunrades konkursa rezultāti spilgti pierāda – mūsu mūziķiem ir ko teikt, un tas rada pārliecību, ka šogad Latvijas kultūras telpa sagaidīs profesionālus un radošus papildinājumus,” uzsvēra LaIPA izpilddirektore Liena Grīna. 

Izsludinot konkursu, LaIPA mērķis ir atbalstīt Latvijas izpildītāju un mūzikas ierakstu producentu darbību, piešķirot finansējumu jaunu mūzikas ierakstu radīšanai. Stipendija konkursa veidā tiek piešķirta mūzikas ieraksta radīšanas izmaksu segšanai līdz 500 eiro apmērā par aktivitātēm, kuras ir jārealizē līdz 2020. gada 31. oktobrim. LaIPA stipendiju finansējumu nodrošina LaIPA fonds “Izglītības un kultūras atbalstam”.

Par LaIPA

Biedrība “Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (LaIPA) ir starptautiski atzīta kolektīvā pārvaldījuma organizācija, kur apvienojušies pašmāju un ārvalstu mūzikas ierakstu izpildītāji un producenti, lai iestātos par savām tiesībām un saņemtu taisnīgu atlīdzību no mūzikas ierakstu izmantotājiem. Saskaņā ar Autortiesību likumu, LaIPA veic atlīdzības iekasēšanu par muzikālo darbu ierakstu jeb fonogrammu izmantošanu un nodrošina iekasētās atlīdzības sadali un izmaksas izpildītājiem un fonogrammu producentiem.

LaIPA pārstāv vairāk nekā divus tūkstošus Latvijas un trīs miljonus ārvalstu izpildītāju un fonogrammu producentu, pamatojoties uz savstarpējiem pārstāvniecības līgumiem, kas noslēgti ar tiesību īpašniekiem un ārvalstu tiesību organizācijām, tajā skaitā arī neatkarīgo fonogrammu producentu un ierakstu kompāniju mantiskās tiesības, kā “Sony”, “Warner”, “Universal” un citas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti