Latvijā viesosies portugāļu fado dīva Ana Moura

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar koncertiem 23.novembrī Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē un 24.novembrī koncertzālē "Rīga" viesosies portugāļu fado dīva Ana Moura.

Ana Moura ir dzimusi netālu no Lisabonas un uzaugusi fadu piesātinātā gaisotnē. Viņa sāka dziedāt sešu gadu vecumā, tāpat kā jebkura pusaudze, viņa aizrāvās ar popmūziku un roku, taču sapņoja par fadu. Anai Mourai bija 20 gadi, kad kādā fadu klubā viņu dzirdēja dziedātāja un kluba "Senhor Vinho" īpašniece Marija da Fē un uzaicināja meiteni strādāt sava klubā.

2003.gadā klajā nāca pirmais Anas Mouras albums "Guarda-me a Vida na Mão". Pēc otrā albuma viņa iemantoja popularitāti Portugālē, bet pēc trešā albuma iznākšanas par viņu uzzināja arī citviet pasaulē.

2005.gadā Kārnegi zālē Ana Moura uzstājās kopā ar grupu "The Rolling Stones", viņu radošā draudzība joprojām turpinās. Toreiz Tims Raiss sacerēja Anai Mourai dziesmu, kuru viņa iekļāva savā albumā "Para Além da Saudade". Šis albums ieguva Amālijas Rodrigešas balvu. Savukārt Anas Mouras ceturtais albums "Leva-me aos Fados" kļuva par Platīna disku un par vienu no 2009.gada labākajiem pasaules mūzikas albumiem.

2010.gadā Portugāles festivāla "Super Bock Super Rock" lielkoncertā Ana Moura uzstājās kopā ar Prinsu, kurš ir viņas radošās darbības cienītājs. Tajā pašā gadā viņa uzstājās Frankfurtē kopā ar Frankfurtes Radio bigbendu. 2011.gadā viņa otro reizi dziedāja prestižākajās Portugāles koncertzālēs - Lisabonas un Portu Kolizejos. Anai Mourai tika piešķirts Portugāles Zelta globuss, viņa tika nominēta angļu žurnāla Songlines balvai "Artist of the Year", kā arī iekļuva "Billboard" un "Amazon" topā.

Fado melodijas ir dzimušas Lisabonā. Nosaukuma "fado" saknes meklējamas latīņu vārdā "fatum", kas nozīmē - liktenis. Fado dziesmu tekstus caurauž viegla smeldze un nepretošanās liktenim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti