Latvijā uzstāsies Ukrainas nacionālais kamerorķestris «Kijivas solisti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aprīlī Rīgā, Jūrmalā un Cēsīs izskanēs Ukrainas nacionālā kamerorķestra "Kijivas solisti" koncerti, informēja "Latvijas koncertu" pārstāvji. Koncerta programmā – ukraiņu komponistu Miroslava Skorika, Valentīna Silvestrova, Oleksandra Šimko skaņdarbi un ukraiņu tautas mūzika, kā arī Fēliksa Mendelszona un Nino Rotas skaņdarbi.

Koncerti gaidāmi 18. aprīlī Dzintaru koncertzālē, 19. aprīlī Lielajā ģildē un 22. aprīlī koncertzālē "Cēsis".

2022. gada sākumā kamerorķestris "Kijivas solisti" devās Eiropas koncertturnejā, līdz 24. februārī, atrodoties Itālijā, saņēma ziņu par Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Viss mainījās, karš bija sācies, mājās atgriezties vairs nevarēja. Sadarbojoties ar vadošajām Eiropas koncertorganizācijām, "Kijivas solistiem" koncertturneja tika pagarināta uz nenoteiktu laiku.

Ukrainas nacionālais kamerorķestris "Kijivas solisti" apvieno atzītus un populārus mūziķus no visas Ukrainas, lielākā daļa no tiem ir nacionālu un starptautisku konkursu laureāti.

"Mēs spēlējam mieram," saka "Kijivas solistu" mākslinieciskais vadītājs Anatolijs Vasiļkovskis.  "Ir grūti izteikt savas emocijas vārdos. Mūsu ģimenes šobrīd atrodas Ukrainā, un mēs ar tām sazināmies katru dienu. Ar mūsu vecākiem, brāļiem, māsām un citiem radiniekiem. Mūsu darbs šobrīd ir grūts, bet mēs spēlējam. Mūzika mums palīdz šajā situācijā, un mūsu pienākums ir runāt par Ukrainu caur mūziku."

Orķestrim ir ļoti svarīgi nest pasaulē mūsdienu ukraiņu komponistu skaņdarbus. Viņu programmās bieži dzirdami Miroslavs Skoriks, Jevgeņijs Stankovičs, Valentīns Silvestrovs un citi ukraiņu komponisti.

Savās mājās kamerorķestris ir ieguvis "Nacionālā ansambļa" titulu, kā arī starptautiski atzītu komponistu popularizētāju reputāciju, jo tieši viņu izpildījumā Ukrainā pirmo reizi skanēja Bendžamina Britena, Džordža Palmera un Erki-Svena Tīra skaņdarbi.

"Kijivas solisti" klausītājiem snieguši koncertus Luksemburgas pilī, UNESCO zālē Parīzē, Berlīnes Komiskajā operā, Nacionālajā filharmonijas zālē Varšavā un citās pasaules vadošajās koncertzālēs. "Kijivas solisti" aktīvi piedalījušies arī dažādos festivālos: Dāvida Oistraha festivālā Igaunijā, laikmetīgās mūziks festivālā "Varšavas rudens" Polijā, Rūras klasiskās mūzikas festivālā Vācijā, Ankaras mūzikas festivālā Turcijā un citos.

VSIA "Latvijas koncerti" direktors Guntars Ķirsis par atbalstu ukraiņu mūziķiem sacīja: "Tas ir mazākais, ko mēs spējam šobrīd darīt mūsu ukraiņu kolēģu un viņu ģimeņu labā. Mēs nespējam ar mūzikas skaņām atvairīt Krievijas raķetes, un šī bezspēcība sanikno līdz asarām. Bet mēs palīdzēsim, sniedzot drošības sajūtu un visu, kas nepieciešams ikvienam mūziķim, kurš lepojas ar savu valsti, prot izcili darīt savu darbu un mīl mūziku."

Koncertu tiešraidē būs iespējams klausīties Latvijas Radio 3 ''Klasika'' un skatīties LSM.lv, kā arī koncerta ierakstu varēs noskatīties 24. aprīlī pulksten 15.25 LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti