Kultūra

Atvadas no Valentīnas Freimanes

Kultūra

Fotogrāfijas muzejā atklās Kārļa Berga izstādi "Re, ko Dievs sadarījis"

Rīgas Svētā Jāņa baznīcā skanēs Mansurjana Rekviēms

Latvijā skanēs Mansurjana «Rekviēms» - veltījums armēņu genocīda upuru piemiņai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sāpju, ciešanu, bet arī cerību un gaišuma caurausts ir pasaulslavenā armēņu komponista Tigrana Mansurjana „Rekviēms”. 1. marta vakarā „Rekviēmu” būs iespēja dzirdēt Latvijā – Rīgas Svētā Jāņa baznīcā to atskaņos Latvijas Radio koris un orķestris „Sinfonietta Rīga” Sigvarda Kļavas vadībā. Atskaņojumu ar savu klātbūtni pagodinās arī skaņdarba autors – Tigrans Mansurjans.

Tigrans Mansurjans ir mūslaiku pazīstamākais armēņu komponists. 80. gados viņa mūzika visai daudz skanēja Latvijā, visbiežāk Tovija Lifšica vadītā Latvijas Filharmonijas kamerorķestra sniegumā.

Tagad pēc ilgāka pārtraukuma Rīgā būs iespēja dzirdēt viņa vienu no jaunākajiem monumentālajiem veikumiem – „Rekviēmu”, veltītu armēņu genocīda upuru piemiņai.

Tigrana Mansurjana „Rekviēmam” pērn bija divas nominācijas prestižajai „Grammy” balvai, šogad tas saņēma Starptautisko klasiskās mūzikas balvu Modernās mūzikas kategorijā.

Sazvanīts savā dzimtenē, komponists stāsta, ka sēru mesas mūzika viņam nākusi grūti. Viņš vairākkārt to uzsācis un atkal nolicis malā, jo impulsi skaņdarbam saistās ar traģiskiem personiskiem notikumiem:

''Tas ir veltīts armēņu genocīda upuru piemiņai. Viņu vidū bija arī mani tuvinieki – vectētiņš, vecmāmiņa no mātes puses un arī tēva tuvākie radinieki. Šī iemesla dēļ abi mani vecāki bērnību pavadīja bāreņu namā. Tas viņiem bija ļoti smags laiks.Man bija ļoti svarīgi domās ar viņiem dalīties cerībā, lai viņi tajā saulē saņemtu līdzjūtību un mīlestību. Tā ir sēru mūzika, tajā izskan zaudējuma sāpes, bet vienlaicīgi to caurstrāvo gaisma un pārlaicīgs skaistums”.

Mansurjana ''Rekviēmā'' izskan armēņu tautas dvēsele – tā par šo skaņdarbu saka Armēnijas vēstnieks Latvijā Tigrans Mkrtčjans. Un lai arī armēņu kultūras tradīcijas ir gadsimtiem senas, šis ir vienīgais armēņu ''Rekviēms'', kas sakausē tradicionālo latīņu tekstu ar armēņu garīgās mūzikas tradīcijām:

„Tas ir savā ziņā unikāls skaņdarbs, jo

skaņu raksts balstās armēņu baznīcas mūzikā, armēņu tradīcijās, bet vārdiem par pamatu ņemts tradicionālais latīņu teksts. Tā ir visaugstākās raudzes mūzika,

par ko liecina arī novērtējums ar prestižām balvām, un es ceru, ka Latvijas sabiedrībai būs interese to iepazīt”.

Tigrana Mansurjana „Rekviēmu” diriģēs Sigvards Kļava, kurš atzīst – viena no galvenajām atslēgām, kur slēpjas skaņdarba jaudīgums, ir tieši šis Rietumu un Austrumu tradīcijas savdabīgais sakausējums:

„Lielākais algoritms veidojas, kad šeit savienojas katoliskā vai latīniskā tradīcija kopā ar  ortodoksālo armēņu dziedājumu, ar armēņu raudu dziesmu, kaut kādu ļoti armēnisku identitāti kopumā. Tas piedod šai mūzikai plašāku veidolu. Tā ir vispārcilvēciska vērība, kas uzrunā jebkuru, šie arhaiskie dziedājumi nāk tomēr no viena ārkārtīgi spēcīga koda un kodola. Man nav svešas šīs abas kultūras, kas ir jāsavieno, es katrā ziņā jūtos komfortabli.”

Tigrana Mansurjana „Rekviēma” atskaņojums Latvijas Radio kora, kamerorķestra „Sinfonietta Rīga” un diriģenta Sigvarda Kļavas interpretācijā izskanēs ceturtdien, 1.martā, Rīgas Svētā Jāņa baznīcā. Uz to no Armēnijas ieradīsies arī pats autors.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti