Kultūras ziņas

Rēzeknē izskanējusi "LNSO vasarnīca"

Kultūras ziņas

"Re Rīga!" pulcē Baltijas cirka māksliniekus

Daiņa Teņa skaņdarbi. Dāvida Kļaviņa klavieres

Latvijā radītas klavieres iedvesmo – Kuldīgā izskanējis pianista Daiņa Teņa koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aizvadītās nedēļas nogalē, koncertā klātesot publikai, industriālā gaisotnē satikās pianista Daiņa Teņa mūzika un klavieru izgatavotāja Dāvida Kļaviņa “Una Corda” klavieres. Koncerts notika Kuldīgā, Kaļķu ielas radoši industriālajā kvartālā, kur arī top pasaulslavenās akustiskās klavieres.

Kad pandēmijas laiks pārtrauca koncertdarbību, pianists Dainis Tenis tajā saskatīja iespēju īstenot savu sapni un radīt mūziku solo programmai. Nu tā apvienota albumā “Decoder”, kuru klausītājiem pirmo reizi atskaņoja uz klavierbūvētāja Dāvida Kļaviņa radītajām klavierēm. Viens no albumā iekļautajiem skaņdarbiem “Walls” tapis, iedvesmojoties no šo klavieru skanējuma.

Par solo albuma atskaņošanas vietu izvēlēts Kuldīgas Kaļķu ielas jaunais radoši industriālais kvartāls. Ikdienā te darbojas dažādu jomu radoši uzņēmēji, pirms gada uz šejieni pandēmijas dēļ savu ražotni no Ungārijas pārcēla arī Dāvids Kļaviņš. Viņš priecājas par savu izvēli, jo te atrasti arī labi darbinieki. Aptuveni reizi mēnesī no Kuldīgas uz kādu no ārvalstīm aizceļo te radītās klavieres. Šobrīd tapšanas stadijā ir liela izmēra apzeltīts instruments, kas nonāks pie mūzikas baudītāja Amerikas Savienotajās Valstīs. Savukārt vienas aptuveni divus metrus augstās un platās klavieres “Una Corda” ir tās, kuru skanējumu baudīt ikvienam interesentam uz vietas.

Klaviermeistars skaidro, ka “Una Corda” nozīmē, ka katrai notij ir viena stīga, un klavieres, kas iedvesmojušas pianistu, būvētas, lai ierakstītu Baha mūziku. Dāvids Kļaviņš neslēpj, ka padomā ir attīstīt vairākus jaunus klaviermodeļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti