Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas deputātu Jāni Dombravu

Rīta Panorāma

Intervija ar premjerministri Laimdotu Straujumu

Latvijā radīta jauna, unikāla taure - subkontrabastrompete

Latvijā radīta jauna, unikāla milzu taure - subkontrabastrompete

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vairis Nartišs - viens no vadošajiem Latvijas trombonistiem, Latvijas Nacionālās operas simfoniskā orķestra un dažādu muzikālo projektu dalībnieks - izveidojis pasaulē pirmo subkontrabastrompeti.

Subkontrabastrompete no parastās trompetes atšķiras ar saviem izmēriem - tā ir sešas reizes lielāka. Instrumenta garums ir vairāk nekā divi metri un tā svars kopā ar visu futlāri pārsniedz 20 kilogramus. Instrumentam iespējams ļoti plašs pielietojums - sākot no akadēmiskās mūzikas, paplašinot trompešu grupas diapazonu, līdz atraktīvām performancēm un ritmiskām, basģitārai raksturīgām, muzikālām pasāžām.

Vairis Nartišs par jauno milzu tauri saka: "Apzinos, ka pagaidām šai, tikko kā uzbūvētajai subkontrabastrompetei, pielietojums būs kā šova un muzikālu performanču instruments. Turklāt mani urdīja nemiera gars - noskaidrot, kā skanēs trompete, ja tās izmēru palielinās sešas reizes. Ceru, ka ar laiku, aktīvi sadarbojoties ar komponistiem visā pasaulē, instruments parādīsies orķestru un ansambļu partitūrās.

Subkontrabastrompete ir tikai viena no daudzajām Vaira Nartiša idejām, kuras viņš realizējis mūzikas instrumentu un to aksesuāru jomā. Idejas pamatā bija radīt jaunu pasaulē vēl nebijušu instrumentu, lai atstātu kaut ko paliekošu pasaules mūzikas vēsturē.

Nākamie soļi, lai iekarotu mūzikas tirgu, būs subkontrabastrompetes prezentēšana lielākajā Pasaules mūzikas instrumentu ražotāju izstādē - Frankfurtes Mūzikas mesē, kas norisināsies aprīlī. Tāpat instruments tiks prezentēts komponistiem, lai iekļautu to mūzikas partitūru instrumentācijās.

Jautāts, kādēļ šāda subkontrabastrompete radīta, Vairis Nartišs saka: "Katram puikam ir kāda vismīļākā rotaļlieta, ar kuru viņš spēlējas un kas aug līdz ar puiku - kādam tās ir mašīnas, kādam kluči, ar kuriem būvēt mājas, kādam - konstruktori. Man šīs rotaļlietas ir mūzikas instrumenti. Vienmēr ir bijusi vēlme kaut ko pārveidot, uzlabot un uzbūvēt. Pēdējos dažus gadus tas no dzīvesveida, izklaides un hobija ir kļuvis par biznesu. Daudzi jautā - kamdēļ tu to visu dari? Atbildu - vispirms sev un tad piedāvāju to arī citiem. Tā bija, piemēram, ar baroka trombonu, kuru pirms pāris gadiem radīju sev, bet tagad tas jau nepieciešams vairāk nekā 120 trombonistiem visā pasaulē."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti