Kultūras ziņas

Antīkās pasaules tēli smilšu skulptūrās

Kultūras ziņas

Klajā laisti Valda Zariņa ieraksti

Jāņa Petera 80. jubilejas dižkoncerta gaidās

Latvijā populāri aktieri un dziedātāji pulcēsies Jāņa Petera jubilejas koncertā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sagaidot dzejnieka Jāņa Petera 80 gadu jubileju, sestdien, 8. jūnijā, Latvijas populārākie aktieri un dziedātāji aicina uz dzejnieka jubilejai veltīto dižkoncertu, kurā skanēs populārākās dziesmas ar Jāņa Petera tekstiem no teātra izrādēm, kinofilmām un koncertprogrammām.

“Kad šo dziesmu iestudēja Dailes teātrī, kad bija izrāde “Šerloks Holmss” ar Raimonda Paula mūziku un Jāņa Petera vārdiem, tad mēs bijām tāds ansamblis “Mūžīgais unisons”, un mēs bijām daudzās dziesmās kā modeļi, un mums pat lūdza – nodziediet priekšā šo dziesmu. Pamazām, pamazām mēs esam šo dziesmu dzīvē dziedājuši daudzu desmitu reižu,” par dziesmu “Zilais karbunkuls” pastāstīja aktieris Varis Vētra. 

Savukārt dziedātājs Rodrigo Fomins uzskata – 70. un 80. gados Jāņa Petera darbība bijusi dominējoša, protams, lielā mērā pateicoties arī maestro Raimonda Paula darbībai. 

“Un es domāju, ka tas ir arī tādēļ, ka Jānis Peters ļoti precīzi juta, ko vajag komponistam, kā tas var iegulties mūzikā, melodijā, ritmā, un arī ļoti labi izjuta, ko gribētu klausīties publika. Es pats neesmu rakstījis nevienu dziesmu nekad ar Jāņa Petera vārdiem, bet dziesma “Kā senā dziesmā” man šķiet ļoti piepildīta, ļoti dziļa, tā ir dziesma, kas nenoveco un stāsts ir nebeidzams,” teica Fomins. 

“Šī ir mana iespēja legāli sajukt prātā, ne tikai Raimonds Pauls ar savu mūziku to ļauj, bet arī Jānis Peters ar tekstiem, kuri ir ne tikai komiski un robežojas ar farsu, bet arī ārkārtīgi poētiski, kā šodien vairs neatļaujas rakstīt jaunie dzejnieki, jo tas tiks klasificēts kā smieklīgi vai neīsti. Paldies Dievam, ka šīm dziesmām vēl ļauj dzīvot, elpot un būt, jo tā ir tā iespēja mums neaizmirst, kas ir valoda, kas ir dzejas valoda, kas ir bagātā latviešu valoda,” atklāja dziedātāja Ginta Krievkalna. 

Bet diriģents Jānis Ozols uzsvēra – Peters ir izcils latvietis un patriots un savā dzejā jau sen ir runājis par to, ko pieminēt tajos laikos nebija ļauts. 

“Man Jānis Peters ir tāda figūra, kas šķiet kā Rainis, Čaks un pārējie dižgari,” teica Ozols. 

Koncertā piedalīsies Viktors Lapčenoks, Igo, Dita Lūriņa, Normunds Rutulis, Žoržs Siksna, Jānis Paukštello, Andris Bērziņš, Imants Vanzovičs, Samanta Tīna, Ieva Sutugova, Varis Vētra, Gunārs Placēns, Edgars Lipors, Jānis Kirmuška, Juris Vizbulis, Artūrs Biķernieks, Ivo Grīsniņš Grīslis, u.c. aktieri un solisti, kā arī Rīgas Doma zēnu koris, deju kolektīvs "Dzintariņš", ansamblis "Dzeguzīte"  un muzikālā apvienība "Vintāža".  Koncerts notiks "Arēnā Rīga". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti