Latvijā pirmoreiz uzstāsies izraēliešu pianists Ilans Rehtmans

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

14.un 15.jūnijā mūziķes Kristīne un Margarita Balanas aicina apmeklēt koncertus, kuros tiks atskaņota Pētera Vaska un Ludviga van Bēthovena mūzika, kā arī pianista Ilana Rehtmana skaņdarbs, kas komponēts Fredijam Merkūrijam.

14.jūnijā koncerts notiks Garkalnes novada kultūras centrā “Berģi”, bet uz labdarības koncertu Pāvula Jurjāna mūzikas skolā 15. jūnijā tiek aicināti Latvijas mūzikas skolu audzēkņi un skolotāji. Pēc koncerta klausītāji tiek aicināti uz sarunu, kuras laikā varēs uzzināt par talantīgo mūziķu ceļu līdz panākumiem, kā arī saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Sarunu vadīs un ar klātesošajiem savā pieredzē dalīsies arī izcilais latviešu pianists Andrejs Osokins.

Jau šī gada februārī māsas Balanas un Ilans Rehtmans kopā uzstājās dažādās Izraēlas koncertzālēs, saņemot atzinīgu klausītāju un kritiķu vērtējumu. Pianists Latvijā uzstāsies pirmo reizi, informēja “Aira Laiviņa Artists” pārstāve publicitātes jautājumos Aiga Leitholde.

“Ar Kristīni nesen atgriezāmies no koncerttūres Izraēlā, kur arī aizsākās mūsu muzikālā sadarbība ar komponistu un pianistu Ilanu Rehtmanu. Muzicēšana kopā ar māsu un Ilanu vienmēr ir fantastisks, aizraujošs piedzīvojums. Ar nepacietību gaidu mūsu kopīgo uzstāšanos mājās, Latvijā!” saka Margarita Balanas.

Māsu papildina Kristīne Balanas: “Esam ļoti priecīgas prezentēt izcilo Izraēlas pianistu un komponistu Ilanu Rehtmanu. Šī programma būs īpaša ar to, ka iekļausim viņa trio, kas ir veltījums Fredija Merkūrija piemiņai.”

Koncertā būs dzirdami gan skaņdarbi Ilana Rehtmana solo izpildījumā, gan pianista trio ar māsām Balanas, kā arī abu māsu duets. Koncerta programmā būs Ludviga van Bēthovena un Pētera Vaska skaņdarbi. Īpašs notikums – Ilana Rehtmana komponētā Fredija Merkūrija klavieru trio pirmatskaņojums Eiropā, kuru izpildīs visi trīs talantīgie mūziķi. Rehtmans to sakomponēja 1991. gadā īsi pēc grupas “Queen” solista Fredija Merkūrija aiziešanas mūžībā. Skaņdarbam ir četras daļas, kuras caurvij rokmūzikas iezīmes – tai piemītošais diženums un vienkāršu muzikālo motīvu slavināšana, kas bija īpaši raksturīga 60. gadu beigu un 70. gadu rokmūzikai. Skaņdarbā dzirdami arī minimālisma mūzikas elementi.

“Fredijam Merkūrijam veltītā kompozīcija ir atskaņota tikai vienu reizi Kārnegi koncertzālē Ņujorkā 1992. gadā un šajā pašā gadā arī ierakstīta, un pēc tam tika ieslēgta atvilktnē uz 25 gadiem – līdz pat 2017. gada nogalei. Latvijā būs Eiropas pirmatskaņojums, un šis fakts nav nejaušība. Ar māsām Balanas iepazinos pagājušajā gadā un sajutu, ka viņas ir īstās, ar kurām kopā izpildīt šo darbu.

Māsas Balanas man atklāja jaunu klasiskās mūzikas izpildītāju. Kaut arī viņas sevi velta vecajai klasiskajai kultūrai un dižgariem, māsas ir ļoti atvērtas daudzveidībai un aktualitātēm. Māsas ir klasiskajā mūzikā, jo to ir izvēlējušās, nevis tāpēc, ka nebūtu spējīgas izpildīt citu stilu mūziku. Viņas saskaras ar visu veidu mūzikas stiliem. Viņas ir dzimušas skatuves mākslinieces, kuras saprot, kā nogādāt mūziku līdz visdažādākajiem klausītājiem. Māsas ir apbrīnojami virtuozas, bet nav snobiskas. Iespējams, tieši fakts, ka viņas ir uzaugušas Latvijā, devis māsām spēju sazināties ar ikvienu un identificēties ar plašu cilvēku loku. Viņas ir labākie mediji starp klasisko mūziku un jauno klausītāju paaudzi. Tieši tāpēc māsas Balanas mani iedvesmoja pēc 25 gadiem izcelt šo kompozīciju atpakaļ uz skatuves,” domās dalās komponists un pianists Ilans Rehtmans.

Ieskats māsu Balanas un Ilana Rehtmana izpildītajā L. van Bēthovena Klavieru trio Op. 70 no. 2, kas arī tiks izpildīts koncertā.

Biļetes uz 14. jūnija koncertu kultūras centrā “Berģi” nopērkamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetā.

Lai mūzikas skolu audzēkņi un skolotāji varētu apmeklēt  Pāvula Jurjāna mūzikas skolā notiekošo labdarības koncertu, lūdzam mūzikas skolas pieteikties līdz 4. jūnijam, rakstot uz e-pastu: [email protected].

Kristīne Balanas ir viena no savas paaudzes sensacionālākajām vijolniecēm, kura ar izcilību 2014. gadā absolvēja Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūru, tā paša gada sākumā spoži debitējot prestižajā Londonas Bārbikena centra zālē. Koncertējusi kā soliste teju visā pasaulē, ieguvusi godalgas prestižos konkursos. Nupat, 2018. gada martā, Kristīne ieguvusi Latvijas Lielo mūzikas balvu 2017 kategorijā “Gada jaunais mākslinieks”, apbalvošanas ceremonijas laikā pārsteidzot skatītājus ar savu sniegumu.

Čelliste Margarita Balanas debitēja prestižajā Londonas "Vigmore" zālē 17 gadu vecumā un kopš tā laika uzstājas kā soliste kopā ar orķestriem visā pasaulē. Margarita ir daudzu starptautisku konkursu laureāte, un ir uzstājusies tādos festivālos kā Pjatigorska Starptautiskajā Čellu festivālā Losandželosā un Šanhajas Starptautiskajā Čellu festivālā. Nākamsezon Margaritai ir ieplānoti koncerti Dienvidamerikā un Austrālijā kopā ar Annes-Sofijas Muteres Virtuoziem. Pašlaik Margarita studē Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūras programmā.

Ilans Rehtmans (Ilan Rechtman) ir izraēliešu pianists, komponists un jau vienpadsmito gadu arī Telavivas mākslas muzeja koncertprogrammu direktors. Kā solists, kamermūziķis un kopā ar orķestriem uzstājies prestižās koncertzālēs teju visā pasaulē, saņēmis vairākas godalgas un balvas. Mūziķis ir arī dažādu starptautisku mūzikas koncertsēriju dibinātājs un režisors. Rehtmana komponētā mūzika dzirdama dažādās koncertzālēs, filmās un pat seriālā.

Koncertus organizē mākslinieku un producentu apvienība “Aira Laiviņa Artists”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti