Kultūras ziņas

Baltijas jūras filharmoniķu "Ziemeļu pulss"

Kultūras ziņas

Šķieneru pieturu rotā plāksnīte "Kultūrvieta"

"Camerata RCO" – intīmi un meistarīgi

Latvijā pirmoreiz izskanējis «Concertgebouw» orķestra mūziķu koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien Lielajā ģildē - pirmo reizi Latvijā - uzstājās mūziķi, kuri pārstāv vienu no pasaulē senākajiem un atzītākajiem mūzikas kolektīviem – Amsterdamas Karalisko "Concertgebouw" simfonisko orķestri. Mīlestība uz kamermūziku viņus savedusi kopā projektā “Camerata RCO”, kas būtībā ir lielā orķestra satelītveidojums. Līdzās citiem mūziķiem kameransamblī spēlē arī latviešu altiste Santa Vižine.

Kameransamblī “Camerata RCO” muzicē Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" simfoniskā orķestra solisti, turklāt tā sastāvs ir mainīgs, sākot no dueta līdz mazam kamerorķestrim. Koncertā Lielajā ģildē Antonīna Dvoržāka un Franča Šūberta kamermūziku “Camerata RCO” atskaņoja okteta sastāvā.

Tie ir tiešām izcili mūziķi. Un, kā paši atzīmē, viņi izbauda spēlēšanu orķestrī, bet viņi ļoti mīl kamermuzicēšanu. Viņi nav nejauši šajā izcilajā pasaules orķestrī Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestrī, kuru, kā mēs varam lepoties, vairāk nekā desmit gadus ir vadījis Mariss Jansons,” sajūtās pēc koncerta dalījās muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Pirmo reizi orķestra 130 gadu pastāvēšanas vēsturē, izturot sīvu konkurenci, "Concertgebouw" orķestrī tika uzņemta arī Latvijas pārstāve – altiste Santa Vižine, kura nu jau divus gadus Amsterdamu dēvē par mājām. Un, tieši pateicoties Santai, kameransamblis “Camerata RCO” pirmo reizi viesojās Latvijā.

Koncertu organizējam mēs ar mammu. Sanāk tā, ka es uzaicināju draugus ciemos paspēlēt,” atklāja Vižine. “Vēlme ir spēlēt kamermūziku, pirmkārt! Jo tas ir kā elpot svaigu gaisu pēc garām nedēļām ar simfonisko mūziku. Tas mēdz būt vienkārši pa daudz. Kamermūzika ir daudz intīmāka.”

“Santa ir brīnišķīga mūziķe, un, zinot to, cik tas ir sarežģīti nokļūt šāda orķestra sastāvā, tas tiešām ir ļoti liels panākums. Ja to vispār kaut kā var salīdzināt, tad tas ir līdzīgi kā Porziņģis mums spēlē Dallasā. Tas tiešām ir tikpat sarežģīti, kā nokļūt šādā augstākā līmeņa komandā,” uzskata koncerta apmeklētājs, mūziķis Ints Dālderis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti