Kultūras ziņas

Marka Rotko mākslas centrā sešas jaunas ekspozīcijas

Kultūras ziņas

Kultūrvērtību izpēte "Rail Baltica" trasē

Armēnijas mūzika Gurdžijeva ansambļa izpildījumā

Latvijā pirmo reizi uzstājies starptautiski atzītais Gurdžijeva ansamblis no Armēnijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ieklausīties vairāk nekā 16 tradicionālo armēņu un Tuvo Austrumu instrumentu tembros pirmdien pirmo reizi Latvijā piedāvāja starptautiski atzītais Gurdžijeva ansamblis no Armēnijas. 

Koncertā VEF Kultūras pilī ansamblis atskaņoja 20. gadsimta leģendāra filozofa un komponista Georga Gurdžijeva skaņdarbus, kā arī  armēņu mūzikas klasiķa – priestera un komponista Komitasa Vardapeta mūzikas aranžējumu programmu. 

Lai etnogrāfiskos aranžējumos izceltu armēņu nacionālās mūzikas savdabību, Gordžijeva ansambli 2008. gadā dibinājis Lībijā dzimušais armēņu mūziķis Levons Eskenjans.

Atskaņojot 20.gadsimta pirmās puses armēņu filozofa, garīgā skolotāja un komponista Georga Gurdžijeva klaviermūzikas aranžējumus, viens no Armēnijas interesantākajiem ansambļiem ieguvis starptautisku atzinību. 

“Mūsu zeme dažādu uzbrukumu dēļ bieži tika pakļauta citu tautu kultūru ietekmēm gan no Austrumiem, gan no Rietumiem. Māksla, īpaši dziedāšana, ir veids, kā atslābināties. Mēs esam ļoti radoša tauta tieši muzikālajās izpausmēs,” uzskata Armēnijas vēstnieks Tigrans Mkrtčjans.  

Gordžijeva ansambļa koncertu Armēnijas vēstniecība Latvijā rīkoja, atzīmējot armēņu mūsdienu mūzikas skolas pamatlicēja, priestera un komponista Komitasa Vardapeta 150 gadu jubileju.  

Kā atklāja ansambļa dibinātājs un vadītājs Eskenjans, Komitass tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem armēņu māksliniekiem; viņš ir ļoti nozīmīgs komponists, kurš bija arī priesteris un muzikologs, kurš ceļojis pa Dienvidarmēnijas ciematiem, apkopojot tūkstošiem armēņu tautasdziesmu un garīgo dziedājumu. 4:21:15 

Gurdžijeva ansamblis Armēnijas dabas un tautas tradīciju skaistumu virtuozi izceļ spēlējot uz 16 tradicionālo armēņu un Tuvo Austrumu tembra instrumentiem.

“Pārsteidzoši redzēt šo brīnišķīgo kolektīvu dzīvajā izpildījumā. Interesantos instrumentus, mentalitātes izpaudumus caur instrumentiem, tembrālām skaņām, caur melodiju. Es domāju, ka tas Rīgai ir īpašs notikums,” neslēpa koncerta apmeklētājs, komponists Jānis Lūsēns. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti