Latvija pārstāvēta pasaules mūzikas gadatirgū «Womex»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 22. līdz 26.oktobrim Spānijā, Santjago di Kompostela norisināsies pasaules mūzikas gadatirgus "Womex 2014", kurā devīto reizi būs pārstāvēta arī Latvija.

Pasaules mūzikas gadatirgus "Womex" (World-music expo) tiek uzskatīts par nozīmīgāko starptautisko forumu, kurā tiekas tradicionālās, folkmūzikas un pasaules mūzikas jomās strādājošie - no māksliniekiem līdz producentiem, no festivālu organizētājiem līdz ierakstu kompānijām.

"Womex" pēdējās desmitgades laikā ir kļuvis par lielisku platformu arī Latvijas mūzikas un mūziķu reprezentācijai. Plecu pie pleca ar Latvijas stenda rīkotājiem - Latvijas Mūzikas informācijas centru - paši savā stendā šogad strādās arī bungu un dūdu grupa "Auļi".

Jau kopš pirmsākumiem 2006.gadā Latvijas stendā ir strādājuši Kultūras menedžmenta centra "Lauska" pārstāvji Daina un Juris Zalāni. Šogad viņu pūrā būs "Laiksnes" iedziedātais albums "Es čigāna meita biju", etnomuzikologa Oskara Patjanko teju akadēmiskā līmenī dokumentētā Latvijā tapušo ermoņiku - ieviņu - vēsture diskā "Ieviņas", "Nepieradinātā folka orķestra" un koklētāju ansambļa "Teiksma" jaunie ieraksti, kā arī jau teju pussimtu sasniegušais kopējais "Lauskas" izdoto disku katalogs.

Latvijas stendā strādās arī festivāla "Porta" pārstāvji. Viņiem šis "Womex" būs īpašs - Starptautiskā mediju centra konkursā tiesības "Womex" auditorijai demonstrēt savu filmu "Ceļš uz mājām" ieguva fesitvāla "Porta" rīkotāji biedrība "Pasaules mūzika". 24.oktobrī Santjago di Kompostelas Kultūras pilsētā izskanēs "Portas" stāsts par dažādu kultūru satikšanos un vēlmi saprasties etnodžezā - filmā dokumentēts, kā pirms vairākiem gadiem kopīgā projektā vienojās gruzīnu "The Shin", moldāvu "Trigon" un latviešu "Pūces etnogrāfiskais orķestris".

Latvijas Mūzikas informācijas centrs šai prezentācijas reizei sagatavojis kompaktdisku "Native Music 9". Tā koncepcijas autore ir Latvijas Nacionālā kultūras centra eksperte, Latvijas Radio 3 "Klasika" redaktore, etnomuzikoloģe Gita Lancere. Disks sniedz ieskatu pagājušā un šīgada laikā izdoto etnomūzikas ierakstu klāstā. Izlasē pārstāvēti gan jau minētie izdevniecību "Lauska" un "Pasaules mūzika" ieraksti, gan "Upe tt" izdotais "Dzelzs vilka jauno Jāņu orķestris" un "Auļu" ieskaņojumi. Diska noformējumā izmantoti "Auļu" mūziķa Gata Indrēvica fotogrāfijas - sava veida fantāzijas par tautas instrumentu tēmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti