Kultūra

Rēzekne daudzveidīgo vēsturi cenšas apzināt rakstu krājumā «Ebreju Rēzekne»

Kultūra

Tukumā un Ādažos notiks jaunā koncertprogramma "Ceļā pie Tevis"

Latvijā bagātīgi svinēs Starptautisko džeza dienu

Latvijā bagātīgi svinēs Starptautisko džeza dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Džeza mūzika Latvijā uzplaukst arvien krāšņāk un piedzīvo arvien straujāku attīstību. Klausītājiem to novērtēt laba izdevība būs Starptautiskajā džeza dienā, kuru sagaidot Rīgā un vēl piecās Latvijas vietās notiks dažādu žanru džeza mūzikas koncerti ar pašmāju un ārzemju mūziķu piedalīšanos. Starptautiskā džeza diena ir 30.aprīlis, bet tai veltītie notikumi aizsāksies jau šīs nedēļas nogalē.

Ieskandinot Starptautisko džeza dienu, Toma Rudzinska un Toma Lipska interpretācijā skan džeza standarts „Everything I Love”. Nav nejauši, ka tas notiek džeza klubā „Trompete”, jo tā šobrīd ir vienīgā vieta Latvijā, kur regulāri skan džezs, pie tam vienmēr pulcē pilnu klausītāju zāli.

Arī džeza dienas ietvaros klubs „Trompete” piedāvās veselus trīs koncertus, tāpat tieši tur būs arī džeza svētku oficiālā jam session vieta.

Pēc UNESCO iniciatīvas pasaulē Starptautisko džeza dienu svin kopš 2011.gada, Latvija tai pievienojās 2014.gadā, jo, kā uzsver tās rīkotāja Evilena Protektore – pie mums ir tik daudz iemeslu to svinēt un neviena paša, lai nesvinētu.

Kopš nu jau vairāk nekā 10 gadu Latvijā ir profesionāla džeza izglītība, šis žanrs ļoti strauji attīstās – ir ļoti daudz spilgtu mūziķu un arī, kas ne mazāk svarīgi, lietpratīgu un ieinteresētu klausītāju.

Evilena Protektore: „Džezs Latvijā tagad jau ir attīstījies līdz tam līmenim, kad mēs droši varam apgalvot, ka mums ir visu šī mūzikas žanra variāciju piemēri. Un katrs mūziķis, kurš pārstāv kādu no šīm variācijām, ir jau sasniedzis līmeni, ka viņš var jau konkurēt ar Eiropas un pasaules līmeņa mūziķiem."

Starptautiskā džeza diena ir 30.aprīlis, bet tai veltītie koncerti aizsāksies jau 23.aprīlī, un kopumā piedāvās 16 notikumus Rīgā, Liepājā, Tukumā, Ungurmuižā, Siguldā un Cēsīs, piedalīsies kā pašmāju, tā ārvalstu džeza mūziķi.

Koncertos dzirdēsim arī "City Jazz Bigband", Denisa Paškeviča kvartetu, Daumanta Kalniņa džeza kvintetu, Ivetas Gailes "Retro Jazz Trio", Kristīni Prauliņu un "Tree Stones" kvartetu un daudzus citus.

Tieši džeza svētku laikā šobrīd vienīgajam džeza klubam Rīgā „Trompete” piepulcēsies vēl viena džeza mājvieta, stāsta tās saimnieks, mūziķis Deniss Paškevičs: „Šis projekts ir mans džeza klubs. Tā ir vēl viena vieta Vecrīgā blakus brīnišķīgajai vietai „Trompete”. Kā koncerttelpa mēs sāksim savu pastāvēšanu 28.aprīlī ar brīnišķīgiem pasaules klases māksliniekiem no Ņujorkas."

Ar Starptautisko džeza dienu labi sasauksies arī Brēmenē (Vācijā) notiekošais džezam veltītais gadatirgus "Jazzahed", kurā pirmo reizi, ņemot vērā džeza instensīvo izaugsmi, ar savu stendu piedalīsies arī Latvija, līdzi vedot arī svaigi izveidotu dubultalbumu „Jazz in Latvia”.

"Mēs bijām iedomājušies, ka būs viens disks, tāpēc tik jauks bija tas brīdis, kad mēs mūzikas centrā satikāmies un sapratām, ka ar vienu nepietiks, jo vienkārši plūst pāri malām šie labumi, un ir vajadzīgi šie divi diski," stāsta Latvijas Mūzikas informācijas centra direktore Ināra Jakubone.

"Jazzahed" Brēmenē notiks no 27. līdz 30.aprīlim, bet Starptautiskajai džeza dienai veltītie notikumi Latvijā risināsies no 23. līdz 30.aprīlim, piedāvājot 16 džeza notikumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti