Latvija 16. reizi piedalās pasaules mūzikas izstādē WOMEX

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

16. reizi Latvijas Mūzikas informācijas centrs (LMIC) organizē Latvijas stendu lielākajā pasaules mūzikas forumā WOMEX, kas šogad notiks no 27. līdz 31. oktobrim Porto, Portugālē. Arī šogad sadarbībā ar nacionālo ierakstu kompāniju “Skani” īpaši šim pasākumam izdota etniskās mūzikas izlase "Native Music. Traditional / Folk / World-music Latvia", informēja LMIC pārstāvji.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Izlasē, kas foruma stendā kalpo kā Latvijas vizītkarte, iekļaujam pēdējā laikā izdotos mūzikas ierakstus un stāstām, ar ko šī mūzika īpaša. Izvēlamies dažādus māksliniekus, kas kopā veido šī brīža Latvijas etnomūzikas ainu. Tā gadu no gada mainās. Koncertdzīve pēdējos gados ir mazāka, tāpēc īpašs prieks, ka rodas un plašāk izskan jaunas grupas, kas veidos Latvijas mūzikas skatuvi turpmāk, – tās noteikti dzirdēsim arī nākamajās izlasēs. Šogad jāatzīmē grupas "Muosys" debija, kā arī "Very Cool People", kuru skanējumā jau itin bieži dzirdamas atsauces uz etnisko mūziku," stāstīja izlases "Native Music" koncepcijas autore, etnomuzikoloģe Lauma Bērza.

Šī gada izlasē ir iekļauti grupu "Saucējas", "ZeMe", "Auļi", "Ceiruleits", "Muosys", "Tautumeitas", "Iļģi", "Very Cool People", "Jauno Jāņu orķestris", "Laiksne", "Tarkšķi", kā arī Laumas Bērzas & Arņa Medņa ieraksti. Albuma mākslinieks ir Vadims Kožins, un tā noformējumā izmantotas Jāņa Romanovska fotogrāfijas. Izlase iznākusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

"Laikā, kad daudzi mūzikas industrijas pasākumi tiek atcelti vai pārcelti virtuālā vidē, klātienes tikšanās ar citu valstu domubiedriem un kolēģiem ir īpaši vērtīga," uzsvēra LMIC direktors un “Skani” vadītājs Egīls Šēfers. "Jau no 2006. gada ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu forumā organizējam Latvijas stendu, kur iepazīstinām ar jaunumiem Latvijas etnomūzikā. Stendā piedalās gan festivālu organizatori un producenti, piemēram, šogad būs pārstāvji no etnofestivāla "Sviests" un koncertzāles "Lielais dzintars", gan etniskās mūzikas un citu līdzīgu žanru mākslinieki."

WOMEX ir arī platforma starptautisku projektu veidošanai. Kultūras menedžmenta centra "Lauska" direktore un etnofestivāla "Sviests" organizatore Daina Zalāne stāstīja: "Ar Eiropas Savienības programmas "Radošā Eiropa" atbalstu forumā izveidojām kopīgu projektu "NuFolk Global Connections" ar Beļģijas, Spānijas, Itālijas, Ungārijas un Dānijas pārstāvjiem – jauno mūziķu orķestri, kurā no Latvijas piedalījās Katrīna Dimanta un Ilze Fārte. Klausītāji noteikti atceras šo talantīgo jauniešu uzstāšanos etnofestivālā "Sviests" šovasar. Mūziķiem ir iecere turpināt sadarbību un koncertēt Eiropā."

WOMEX ir nozīmīgākais starptautiskais forums, kurā tiekas pasaules mūzikas jomas profesionāļi – teju 3000 mūziķi, izdevēji, producenti, mūzikas žurnālisti, festivālu organizētāji un citi mūzikas industrijas pārstāvji no visas pasaules. Pasākuma piecās dienās uz vairākām skatuvēm uzstājas apmēram 60 muzikālas apvienības. Forumā var satikt sev līdzīgi domājošos, uzzināt par aktualitātēm, iegūt jaunus kontaktus un smelties iedvesmu jauniem projektiem.

WOMEX 27 gadu pastāvēšanas vēsturē no Latvijas mūziķiem līdz šim forumā ir uzstājusies koklētāja Laima Jansone (2011. gadā), grupa "Iļģi" (2015. gadā) un Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas" (2019. gadā).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti