Rīta Panorāma

Intervija ar veselības ministri Andu Čakšu

Rīta Panorāma

"Tomātu parāde 2018" dabas muzejā

Latviešu un igauņu mūziķi Baltijas jūras festivālā Stokholmā

Latviešu un igauņu mūziķi tiekas Baltijas jūras festivālā Stokholmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Baltijas jūras festivālā Stokholmā Bervalda zālē koncertā "Baltiešu jubileja. Baltijas valstu simtgade" 23.augusta vakarā satiekas "Sinfonietta Rīga" un Tallinas Kamerorķestris. Kā solists koncertā uzstāsies vijolnieks Marks Buškovs.

Latvijas un Igaunijas simtgades projektā koncerta programmu izveidojis diriģents Normunds Šnē. Koncertā skanēs Bēla Bartoka "Mūzika stīgām, sitaminstrumentiem un čelestai”, Bohuslava Martinū Dubultkoncerts diviem stīginstrumentu orķestriem, klavierēm un timpāniem, Pētera Vaska “Tālā gaisma” un Erki-Svena Tīra "Bāka".

"Fantastiska mūzika, kas uzrakstīta šādiem izpildītāju spēkiem. Konkrēti - Bartoka "Mūzika stīgām, sitaminstrumentiem un čelestai” un Martinū Dubultkoncerts diviem stīginstrumentu orķestriem," Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" norāda Normunds Šnē, skaidrojot, ka abi komponisti piedzīvoja divus postošus karus. Abi skaņdarbi tapa 20.gadsimta 30.gadu otrajā pusē, kad "Eiropa tika saplosīta no divām lielvarām". "Šī nenoteiktā situācija un dramatisms, kas noteikti tajā laikā valdīja kaut kur gaisā, ir dzirdams šajos darbos," skaidro diriģents.

Savukārt vijolnieks Marks Buškovs savu satikšanos ar Pētera Vaska mūziku dēvē par laimes brīdi.

"Pēteris Vasks man sarunā skaidroja, par ko ir viņa mūzika. "Tālā gaisma" - par mīlestību, kā tā jāsajūt. Ne mīlestību vīrietim pret sievieti, drīzāk mīlestību pret cilvēci, cik daudz labā ir pasaulē un cik svarīgi pret to jāizturas," stāsta vijolnieks. "Kulminācija, kas burtiski vidusdaļā uzspridzina, - tur ir pat nedaudz trakas emocijas. Tā ir otrā daļa - sliktā sistēma, kas mūs salauž. Kad viņš man to izstāstīja, skaņdarbu izdevās viegli interpretēt."

"Komponists mani aizkustināja līdz asarām," atzīst Buškovs.

"Pētera [Vaska] mūzika ir ļoti saistīta ar mūsu mentalitāti, ar mūsu situāciju, ar ilgām par mūsu tautas nākotni, par bažām, tāpēc tas ir ļoti saistīts ar apkārtējo dzīvi. Tas katrreiz ir savādāk," atklāj Šnē.

Pirmais Baltijas jūras festivāls notika pirms 15 gadiem. Par festivāla vērtību ir kļuvusi arī Baltijas jūras ekoloģijas tēma. Šogad festivāls norisinās no 22.augusta līdz 1.septembrim.

"Sinfonietta Rīga" Baltijas jūras festivālā pirmo reizi viesojās jau 2014. gadā un izpelnījās plašu zviedru publikas atzinību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti