Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā uzstāsies somu čellists Marko Ilonens

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā 23. janvārī Lielajā ģildē klausītājus gaida tikšanās ar čella zvaigzni - Marko Ilonenu, kas kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā atskaņos šī gada jubilāra Pētera Vaska Pirmo čellkoncertu. Šo Vaska skaņdarbu Marko Ilonens kopā ar Tamperes filharmoniķiem un diriģentu Džonu Storgordu ieskaņojis izdevniecības "Ondine" paspārnē.

Marko Ilonens ir viens no izcilākajiem savas paaudzes somu čellistiem un vairāku starptautisku konkursu laureāts.15 gadu vecumā Ilonens iekļuva somu nacionālā čellu konkursa finālā, 1990. gadā Skandināvijas čellu konkursā izcīnīja otro vietu, bet Maskavā notiekošajā Čaikovska konkursā kļuva par laureātu. 1996. gadā Ilonens ieguva pirmo vietu Ņujorkas Atskaņotājmākslinieku ģildes konkursā.

Ilonens uzstājies kopā ar Eiropas vadošajiem orķestriem - "Camerata Salzburg", Angļu kamerorķestri, Prāgas kamerorķestri un Nīderlandes kamerorķestri. Kameransambļu sastāvos čellists muzicējis kopā ar pasaules vadošajiem mūzķiem, uzstājoties nozīmīgos festivālos. Marko Ilonens bijis Karsholmas mūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs (2003, 2008, 2010).

Kopš 2009. gada rudens Ilonens ir Helsinku Sibēliusa akadēmijas kamermūzikas klases profesors. Viņš sniedzis meistarklases Zviedrijā, Austrijā, ASV, Austrālijā, Ēģiptē un Azerbaidžānā. 2015. gada septembrī Ilonens uzstājās festivālā "Čello Cēsis".

Paralēli klasiskās mūzikas repertuāram, Ilonens spēlē arī laikmetīgo mūziku. Viņš piedalījies vairāku somu komponistu darbu pirmatskaņojumos. Viņa ieskaņotos albumus ar klasisko un arī laikmetīgo mūziku izdevušas ierakstu kompānijas "Ondine", "Bis" un "Finlandia".

Mūziķis spēlē Dāvida Teklera 1707. gadā darinātu čellu, ko viņam uzticējis Somu kultūras fonds.

Pētera Vaska Pirmais čellkoncerts pirmatskaņojumu piedzīvoja 1994. gadā Berlīnē un ir veltīts leģendārajam čellistam Dāvidam Geringam.

Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā uz skatuves redzēsim Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Liepājas Simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālo operas un baleta orķestri un kori. Pie diriģenta pults stāsies Andris Poga, Guntis Kuzma, Jānis Liepiņš un Aleksandrs Viļumanis.

Koncertā skanēs arī šī gada jubilāra Romualda Kalsona mūzika no operas "Pazudušais dēls", kā arī Kristapa Pētersona jaundarbs - "Miegs".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti