Kultūras ziņas

Eduardam Rozenštrauham - 100

Kultūras ziņas

Kuldīgā tiekas restauratori un amatnieki

Mūziķi apvienojas kolēģu atbalstam

Latviešu mūziķi piedalās fonda «Līdzskaņa» radošajā nometnē 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iecavas pusē uz fonda “Līdzskaņa” radošo nometni pulcējas latviešu mūziķi. Viņi nometnē pavadīs četras dienas, un šajā laikā viņi iecerējuši radīt vairākus jaunus skaņdarbus un mākslas darbus, par kuriem gūtos ienākumus varētu ziedot tiem mūziķiem, kuri šobrīd cīnās ar nopietnām veselības likstām. 

Kāds nenociešas līdz oficiālajam startam un sāk radīt, tikko izkāpis no auto, cits rūpīgi iekārtojas improvizētajā studijā. Kukurūzas lauka ieskautajā viesu namā Iecavā šonedēļ pulcēsies ap 50 latviešu mūziķu, lai, sadalīti komandās, radītu kopīgus skaņdarbus un mākslas darbus.

“Uzdevums ir būt kopā ar tiem mūziķiem, kuriem šobrīd ir grūtības dzīvē, un mērķis ir saliedēt šo mūziķu daļu ar tiem, kas ir aktīvi, un kopā radīt skaņdarbus,” nometnes uzdevumu īsumā skaidro fonda “Līdzskaņa” valdes priekšsēdētāja Liena Grīna. 

Ceļu uz Iecavu mēros Rolands Ūdris, Valdis Atāls, Aleksandrs Šlujevs un citi. Mūzikas producents Kaspars Ansons paredz, ka, vairākām lielām personībām satiekoties pie viena skaņdarba radīšanas, varētu sākties sīva ideju konkurence. Tāpēc nometnē noder viņa īpašais tvēriens. 

“Citreiz dziesmas, ja daudzi radoši prāti sanāk kopā, sanāk astoņas minūtes garas, un tad vajag vienam pateikt - griežam šito ārā, šito ārā, lai dziesmu var laist radio vai strukturēt, sakārtot idejas,” radošo situāciju raksturo Kaspars Ansons. 

Ansons uzskata, ka populārajā mūzikā šobrīd zvaigžņu stundu piedzīvo reps. To aktīvi ražo ārzemēs, tas patīk arī jauniešiem Latvijā, un, lai noturētos zenītā, mūziķiem attiecīgi jāreaģē.

Taču to, vai šajā nometnē tiks radīts kāds repa hits, prognozēt vēl pāragri. Noteikti zināms vien tas, ka nometnes iznākums gan jaunu skaņdarbu, gan mākslas darbu formā būs nopērkams fonda “Līdzskaņa” interneta vietnē.

Iegūtie līdzekļi nonāks pie mūziķiem, kuriem finansiāls atbalsts šobrīd nepieciešams visvairāk. Un raizes par iztiku mākslinieku vidē, domājams, pazīst ikviens. 

“Nekad nav garantijas, vai tev rīt būs darbs vai nebūs darbs, bet tajā pašā laikā tu iemācies paļauties uz Visumu un uz to, ka viss būs kārtībā. Bet dzīvē var notikt visādas lietas, tāpēc ir forši, ka ir līdzcilvēki, ka mēs viens otru varam atbalstīt. Mēs nekad neko nezinām. Tas pats, kas ar Ūdrīti notika...” savās sajūtās dalījās aktrise un dziedātāja Vita Baļčunaite. 

Savukārt Liena Grīna pauda pārliecību, ka lielākā vērtība šajā nometnē ir tā, ka mūziķi, kas ir izolēti no skatuves dzīves, viņi var būt kopā ar saviem draugiem un kolēģiem un justies vajadzīgi.

Piecdesmit Latvijas mūziķu veikumu radošajā nometnē varēs novērtēt arī Latvijas radio stacijās un internetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti