Kultūras rondo

Kristīne, Margarita un Roberts Balanas sāk rezidenci Vidzemes koncertzālē

Kultūras rondo

Iznācis Diānas Zandbergas pētījums par Mūzikas akadēmijas Klavieru katedru

LR 3 "Klasika" kopā ar ierakstu kompāniju "Skani" sāk jaunu digitālo albumu sēriju

Latviešu mūzikas amplitūda. Izdos 25 latviešu komponistu daiļradei veltītas izlases

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

29. janvārī klajā nāca pirmais no 25 ierakstu kompānijā “Skani” gaidāmajiem Latvijas Radio 3 “Klasika” 25 gadu jubilejai veltītajiem digitālajiem albumiem – Pētera Barisona daiļrades izlase. Tajā īpaša uzmanība veltīta kamermūzikai. Albumu iespējams klausīties visā pasaulē. Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītāja Ilze Medne norāda, ka komponistu daiļrades izlases varētu tikt izdotas arī kompaktdiskos, bet priekšnoteikums tam ir klausītāju lielā interese.

Komentējot Pētera Barisona izlasi, Ilze Medne Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta:

“Šo izlasi mēs veidojām tā, lai parādītu daudzveidību un spektru.

Protams, ka Pēterim Barisonam ir lieli simfoniski darbi, bet tie savulaik jau ieskaņoti, un varu pačukstēt, ka vēl tiks ieskaņoti. Šajā izlasē mēs parādījām kamermūziku.” Jāpiebilst, ka komponista darbus izpilda dažādu paaudžu mūziķi. Tas tikai apliecina, ka interese par Barisona daiļradi ir mūžam aktuāla.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

29. janvārī iznākušo digitālo albumu var noklausīties dažādās straumēšanas platformās, piemēram – “Spotify” vai arī vietnē „YouTube”. Lai uzmeklētu Pētera Barisona albumu, meklētāja rīkā jāieraksta “Latvian Radio Archive” un/vai komponista vārds, uzvārds. Tieši tāpat varēs uzmeklēt arī to komponistu albumus, kas platformās vēl tikai parādīsies. Būtiski, ka mūzika ir pieejama ne tikai Latvijā, bet gan visā pasaulē. Ja par kādu no izlasēm būs ļoti liela interese, pastāv iespējamība, ka to varētu izdot kompaktdiskā.

Projekta kopējo atlases procesu Ilze Medne iezīmēja šādi: “Likām pilnīgi visus latviešu komponistus rindā un tad nu skatījāmies, kuram patiešām ir iespēja izveidot  70 minūšu izlasi no ierakstiem, kas ir fondos.” Svarīgs atlases priekšnoteikums bija ne tikai piepildīt 70 minūtes, bet arī atrast unikālus ierakstus, kas iepriekš nav izdoti kompaktdiskos. “Autoru loks ir ļoti plašs.

Mēs skatījāmies, lai cilvēks, kurš varbūt pakāpeniski krāj šo kolekciju no 25 albumiem, redz visu amplitūdu, kas latviešu mūzikā ir.

Te ir autori no 20. gadsimta sākuma, teiksim, mūsu brīnišķīgie romantiķi, līdz pat mūsu  laikabiedriem,” pastāstīja Ilze Medne.

Šīs nedēļas nogalē klausītāji varēs iepazīties ar Volfganga Dārziņa daiļradi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti