Latviešu mūzikas albumi, kam šogad aprit apaļa jubileja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mūzikas albumu apaļo jubileju svinēšana ir ierasta prakse, šādi notraucot putekļus un pievēršot uzmanību labi zināmiem, iemīļotiem albumiem. Ko no Latvijas mūzikas varam noklausīties, atskatoties 30 gadu pagātnē?

Laikam ejot, arī spējam novērtēt mūziku citādāk, piemēram, kā daļu no laika griezuma. Ar katru desmitgadi albumu kļūst arvien vairāk, tādēļ izlase ar Latvijas mūzikas albumiem, kuru izdošanai šogad aprit desmit, divdesmit un pat trīsdesmit gadi, ir arī stilistiski daudzveidīga.

Pērkons – “Ballīte” (1990)

Šogad aprit 30 gadi, kopš izdots grupas “Pērkons” albums “Ballīte”. Albumā atrodamas tādas leģendāras dziesmas kā  "Mēs pārtiekam viens no otra", piedaloties Naurim Puntulim, "Zibens gaismā tavas acis" un tituldziesma “Ballīte”.

Linda Leen – “Let's Go Insane” (2000)

Aprit 20 gadi, kopš ar albumu “Let's Go Insane” savu solo karjeru pieteica dziedātāja Linda Leen. Klausītājiem albums būs palicis atmiņā, pateicoties singliem – balādei “Not to Fall Again”, ko Linda izpildīja kopā ar Arni Medni, “Let's Go Insane” un “I Was a Lonely Girl”. Albums saņēmis arī Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas divas nominācijas par labāko pop/roka albumu un labāko debiju.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Tumsa – “Katram savu Atlantīdu” (2000)

Pirms 20 gadiem klausītājus sasniedza grupas “Tumsa” otrais albums “Katram savu Atlantīdu”, kurā bija dziesmas gan latviešu, gan angļu valodās. Popularitāti iemantoja dziesmas “Draugs”, “Lietus dārzs”, “Katram savu Atlantīdu”, un līdz ar veiksmīgajiem singliem arī grupa “Tumsa” mērķtiecīgi sāka strādāt populārās mūzikas rakstīšanā, kļūstot arvien zināmāki.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ainars Mielavs – “Es nāku uz taviem smiekliem” (2000) un “Audiobiogrāfija” (2010)

Pirmajam Ainara Mielava solo karjeras albumam “Es nāku uz taviem smiekliem” šogad aprit 20 gadi. Albumā iekļautas tādas klausītājiem labi zināmas dziesmas kā “Atpogā manu kreklu” un “Labradors”. Savukārt 2010. gada “Audiobiogrāfija” ir dziesmu izlase gan no “Jauns Mēness”, gan no Mielava solo karjeras laikiem – būs arī leģendārā dziesma “Tu saviļņoji mani”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Labvēlīgais tips ‎– "Atkārtot!" (2000), “Kurvis” (2010)

Grupa “Labvēlīgais tips” šogad svin apaļu jubileju diviem saviem albumiem. 2000. gadā izdotais “Atkārtot!” prātā palicis ar hitiem "Himalaji", "Heisā - hopsā" un "Es nav redzējis tevi jau sen". Pirms desmit gadiem izdotais “Kurvis” arī neskopojās ar radio hitiem – "Čiekurs – egles dēls", "Tu mani demoralizē", “Sarakstā” un citi jau ir kļuvuši par grupas koncertu klasiku.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Skyforger – “Latviešu strēlnieki” (2000), “Kurbads” (2010)

Arī grupa “Skyforger” ar desmit gadu atstatumu ir izdevusi divus klausītāju iemīļotus albumus. 2000. gada albums “Latviešu strēlnieki” izaug no grupas līdera Pētera Kvetkovska pētnieciskā  darba, kuru iedvesmojis Aleksanda Grīna “Dvēseļu putenis”. Raidījumā “Zibens pa Dibenu” viņš saka: “Es centos albumu taisīt tā, lai tas būtu loģiskā secībā”. Savukārt 2010. gadā izdotais “Kurbads” savu aktualitāti nezaudēja desmit gadus – sākumā koncerta versijā, vēlāk pārtopot arī deju izrādē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Židrūns ‎– “Dzeltenbaltdzeltenais” (2010)

Pirms desmit gadiem otro albumu “Dzeltenbaltdzeltenais” publiskoja arī grupa “Židrūns”, arvien vairāk nostiprinot savu rokrakstu – raupja, pašu vārdiem sakot “trula” roka krustošanu ar poētiskiem, filozofiskiem, emocionālās valodas nokrāsas bagātiem dziesmu tekstiem. Albumā būs atrodama tāda “Židrūna”  koncertu klasika kā “Inga mūžamziedošā” un “Ir normāla diena”.

Mona De Bo – “Nekavējies, šīs ir spēles ar tevi” (2010)

2010. gadā “Mona De Bo” izdeva albumu “Nekavējies, šīs ir spēles ar tevi”. Albums ir minimālistisks, klausītāju ved cauri skaņas metamorfozei, cauri tās deformācijai atpakaļ pie harmonijas un tad atkal deformācijas. Noslēgumā tu sev jautā – varbūt melodija skan tikai iedomās, kurās tavs prāts minimālisma stingros pamatus izrotā ar vijīgu skaņu stīgu?

Goran Gora and The Yrs — “Mystyrys Yrs”  (2010)

Desmitgade aprit arī “Goran Gora and The Yrs” albumam “Mystyrys Yrs”. To veido 13 dziesmas, daļā no tām piedalās viesmūziķi. Albums “Mystyrys Yrs” ir kā vienots veselums meklē atbildes uz eksistenciāliem jautājumiem, tomēr netrūkst arī rotaļīgums. Pamatā albums balstās uz electro popu (ir arī izmantots skaņas dizains) – it kā apzināti radot tādu distancētu un abstraktu noskaņu, taču albuma viesi katrs ienes daļu no savas cilvēcības. Piemēram, Māras Upmanes- Holšteines iedziedātā impresija “Your Tired Soul” ir vien 14 sekundes gara.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 Gustavo – “3. elpa” (2010)

Hiphopa mākslinieka Gustavo albums “3. elpa” piedzīvoja lielu popularitāti – no albuma 17 dziesmām katrs varēja izvēlēties sev tuvāko, vai tā būtu “Mūsu soļi”, vai “Plus Mīnuss”, vai “Kur ir mana galodiņa”. Varbūt dziesma “Vaļā”, piedaloties Renāram Kauperam un Maestro Raimondam Paulam, vai kāda cita dziesma. Albums saņēmis divas Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas kā labākais hiphopa albums un par dziesmas “Mūsu soļi” video. Vēlāk daļa no dziesmām piedzīvo jaunus aranžējumus albumā “Pilsētas Portāls”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Auļi – “Etnotranss” (2010)

Arī bungu un dūdu mūzikas grupas “Auļi” albumam “Etnotranss”, kas tapis sadarbībā ar Laimu Muktupāvelu, šogad paliek desmit gadi. Albumā tautas mūzika atklāta ar hipnotizējoša ritma spēku, kas ļoti labi iederējās gan tautas, gan metāla, gan populārās mūzikas festivālos.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti