Rīta Panorāma

Vidusskolēni par spaisu zina visu ("Legālā Nāve").

Rīta Panorāma

Intervija ar Laimdotu Straujumu

Baham 329 !

Latviešu komponisti interpretē Baha mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Godinot Johana Sebastiana Baha 329. dzimšanas dienu, vairāki latviešu komponisti radījuši variācijas un aranžējumus par Baha skaņdarbu tēmu. Latviešu komponistu Baha mūzikas interpretācijas varēs novērtēt šovakar koncertā Lielajā ģildē.

Galvenā loma koncertā atvēlēta profesionālajam pūtēju orķestrim „Rīga”. Orķestra diriģents Mārtiņš Ozoliņš stāsta, ka Bahu un baroka laika mūziku raksturo ornamentālisms un improvizācija.

Bahs savam laikam bija ļoti novatorisks komponists, izpaudās dažādos žanros, bija labdabīgs huligāns tam laikam,” teic Ozoliņš.

Koncertā orķestris „Rīga” centīsies parādīt, ka Baha mūzika joprojām ir dzīva un tā atstājusi dziļas pēdas ne tikai pasaules kultūras mantojumā, bet arī latviešu komponistu darbos.

„Pieejas veidi, kā katrs interpretē Bahu, ir ļoti atšķirīgi. Manuprāt, tas ir unikāls gadījums – Baha mūzika un vesels koncerts pūtēju orķestrim dažādos stilos un žanros. Domāju, ka uzrunāsim ļoti plašu auditoriju,” norāda diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Koncertprogrammā vairāki komponisti atvēlējuši būtisku lomu atvēlējuši saksofonam. Saksofonists Oskars Petrauskis teic:

Man kā soprāna saksofona izpildītājām būs vairāki momenti, kur saksofons tiek izcelts kā solo instruments. Liela atbildība, taču tas ir lielisks izaicinājums kārtējo reizi pierādīt, ka saksofons var lieliski atskaņot Baha mūziku.”

Johana Sebastiana Baha 329. dzimšanas dienai veltītais koncerts izskanēs 31. martā plkst. 19 Lielajā ģildē.  Koncertā piedalās profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” ar Mārtiņu Ozoliņu pie diriģenta pults. Koncertprogrammā skanēs Baha skaņdarbu aranžijas un versijas, ko šogad īpaši šim koncertam radījuši latviešu komponisti Laura Gustovska, Sabīne Ķezbere, Vilnis Šmīdbergs, Valdis Zilveris, Leons Amoliņš, Jēkabs Nīmanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti