Labrīt

Kristapa Zariņa izstādes "Plastmasas grieķi" centrā slaveni antīkie tēli

Labrīt

Vēsturnieki aicina par Neatkarības karu turpmāk dēvēt brīvības kaujas Latvijā

Pieaugusi latviešu klasiskās mūzikas ierakstu popularitāte

Latviešu klasisko mūziku digitālajā vidē klausās gandrīz trīsreiz vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pērn teju trīskāršojies latviešu klasiskās mūzikas ierakstu klausītāju skaits digitālajā vidē. 2017. gadā nacionālās ierakstu kompānijas “Skani” izdotos ierakstus klausījās 45 000 cilvēku no visas pasaules, bet 2018. gadā tie bija jau 120 000.

Visbiežāk klausītāji izmantojuši mūzikas platformu “Spotify”. Populārākie pērn bijuši Latvijas Radio kora veiktie ieraksti – no tiem visklausītākais bijis albums “Klusuma auglis”.

“Varbūt tāds teikums skeptiķiem… jā, latviešu mūsdienu mūziku klausās. Tā ir vajadzīga un pieprasīta!” prieku par ievērojamo klausītāju pieaugumu aizvadītajā gadā neslēpj Latvijas Mūzikas informācijas centra direktors un kompānijas “Skani” producents Egīls Šēfers.

Kā pašu galveno iemeslu viņš min to, ka aizvadītā gada sākumā aizsākta sadarbība ar vēl vienu digitālo izplatītāju, un tā ir kompānija “Idle” no Amerikas, kas aktīvi strādā, lai ieraksti nokļūtu labi pazīstamās mūzikas platformās, “Spotify”, “iTunes”, “Apple Music” un citās. Šēfers norāda, ka Latvijas Radio kora albumu “Klusuma auglis” pērn klausījušies gandrīz 40% no visiem ierakstu klausītājiem, arī otrajā un trešajā vietā ir Latvijas Radio kora ieraksti – 30% klausījušies albumu “Mārtiņš Brauns: Daugava”, bet 8% – albumu "Daba un Dvēsele”.

Dominējošā vietne, kur klausās mūsu klasiskās mūzikas ierakstus ir ''Spotify'', to izmanto 70% klausītāju. Visvairāk klausītāju ir Amerikā, tad seko Latvija, Anglija, Holande un Kanāda.

Izdodot ierakstus, kompānijas “Skani” galvenais princips ir – piedāvāt izcilākos Latvijas klasiskās mūzikas veikumus. Līdzās pašmāju ekspertu lēmumiem to sāk noteikt arī tirgus, piemēram, pēc Imanta Kalniņa simfoniju izdošanas ārzemju izplatītāji daudz plašāk ieinteresējušies par Imanta Kalniņa daiļradi kopumā.

Egīlam Šēferam. kurš nesen kļuvis arī par Latvijas Mūzikas informācijas centra vadītāju, ir padomā vairāki darbības virzieni, kas starptautisko interesi varētu vēl vairāk veicināt.

Piemēram, līdzās mūzikas ierakstiem sadarbībā ar izdevniecību “Musica Baltica” plānots izdot arī notis, kas pēc ierakstu klajā nākšanas bieži vien kļūst ļoti aktuālas, tāpat ļoti svarīga platforma arī starptautiskā līmenī būs jaunā Latvijas Mūzikas informācijas centra mājaslapa, kas iecerēta kā lielākā vienojošā datu bāze par latviešu klasisko mūziku.

Mājaslapā, ko latviešu un angļu valodā plānots atvērt pēc mēneša, protams, būs vēstis par visiem mūsu ierakstu jaunumiem, un, ja tā darbu sāktu šodien – svaigākais jaunums būtu Reina Zariņa albums “Kreisleriana. Oktagon” ar Roberta Šūmaņa un Andra Dzenīša mūziku, albums tapis sadarbībā ar Latvijas Radio 3 - ''Klasika'', jo pērn Reinis Zariņš bija tās rezidējošais mākslinieks.

Par priecējošu, bet savā ziņā arī likumsakarīgu šo ziņu par mūsu mūzikas ierakstu popularitāti pasaulē uzskata Latvijas Radio 3 - “Klasika” direktore Gunda Vaivode.

Arī radio “Klasika” auditorija pēdējā laikā ir augusi, jaunākie dati liecina, ka šo raidstaciju šobrīd klausās aptuveni 90 000 klausītāju nedēļā, iepriekšējos gados šis skaitlis svārstījās no 50 līdz 60 000.

Sadarbībā ar radio “Klasika” tapušais Reiņa Zariņa albums ir pirmais izdevniecības “Skani” piedāvājums šajā gadā. Tam sekos vēl seši jauni albumi, sadarbojoties ar Latvijas Radio kori, kori “Latvija”, Nacionālo simfonisko orķestri un citiem sadarbības partneriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti