Kultūras ziņas

Zalcburgas festivāls turpina sadarbību ar Alvi Hermani

Kultūras ziņas

Liepājas teātrī pulcējas modes un teātra cienītāji

Latviešu kamermūzikas svētki Mežotnē

Latviešu kamermūzikas svētkos Mežotnē pirmatskaņo divus jaundarbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saulaina novakare, skaista vide, māksla un mūzika - tā īsumā varētu raksturot svētdienas, 9.augusta vakarā Mazajā Mežotnes pilī notikušos ceturtos Latviešu kamermūzikas svētkus. Tos tradicionāli rīkoja Pētera Vaska fonds, kas klausītājiem piedāvāja divus fonda pasūtījumdarbu pirmatskaņojumus. Lauras Gustovskas un Ingmara Zemzara darbus izpildīja trīs latviešu grācijas - Inga Šļubovska, Agnese Egliņa un Dita Krenberga.

Mazā Mežotnes pils, tās apkārtne - Lielupe un pilskalns, ir patiesi rosinoša vide mākslai. Te jau vairāku gadu garumā mājvietu raduši mākslinieku vasaras plenēri, piekto gadu - arī Pētera Vaska fonda jaundarbu koncerti.

"Viss sākās ar maniem draugiem, ar mākslas plenēriem, un, protams, kur ir māksla un plenēri, tur nevar iztikt bez mūzikas. Tā mums jau septīto gadu ir mākslas plenērs un piekto gadu ir Pētera Vaska fonda organizēts koncerts. Abos ir jaundarbi," stāsta tēlniece, Pētera Vaska fonda valdes locekle Regīna Deičmane.

"Es vienmēr esmu zinājis, ka mūsu komponistiem ir lielāks radošs potenciāls, nekā iespējas savus darbus realizēt. Tāpēc es ar lielu prieku uzrunāju komponistus un aicinu viņus radīt jaundarbus. Šogad mēs svinam Rainim un Aspazijai dzimšanas dienu, tāpēc vienīgais noteikums bija - rakstīt ar Raiņa un Aspazijas tekstiem. Abi komponistu izvēlējās Aspazijas tekstus, tā ka Aspazija iziet no Raiņa ēnas," smej komponists Pēteris Vasks.

"Ingmaru Zemzaru satiktu operā. Viņš atnāca ar savām dziesmām un tās nospēlēja. Tur bija daudz pateikts ne tikai Aspazijas vārdiem, bet arī komponista mūzikā," pauž operdziedātāja Inga Šļubovska.

Lauras Gustovskas dziesmu ciklā "Sensistences" ieskanējās vairāk mūsdienīgas noskaņas un saržģītāka ritmiskā struktūra. "Laura burtiski ar kā tādu spalvas galiņu izzīmē visas notis. Mēs mūzikā centāmies atspoguļot to," norāda pianiste Agnese Egliņa.

"Man ir gandarījums par to, ka šī pirmā programma, kas ir tikai latviešu mūzika, kas aptver ļoti lielu laika periodu - no 19.gadsimta līdz 21.gadsimtam. Šī mūzika ir tik profesionāli spēcīga, tik klausītāju uzrunājoša," uzsver flautiste, fonda valdes locekle Dita Krenberga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti