Kultūra

Pētnieki pārsteigti: 80% Folkloras krātuvei nodoto dienasgrāmatu raksta vīrieši

Kultūra

Hermanis Marģers Majevskis. Dzejoļu krājums "Atvadīšanās no upes"

Latgales vēstniecībā Gors - Mūzika Adventa laikam Baha noskaņās

Latgales vēstniecībā «Gors» - mūzika Adventa laikam Baha noskaņās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmā advente svētdien Latgales vēstniecībā “Gors” tiks pavadīta baroka laika mūzikas noskaņās. Koncertprogrammā “Mūzika Adventa laikam” muzicēs Rēzeknes kamerorķestris, operdziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa, klavesīniste Ieva Saliete un vēl citi solisti, izpildot Johana Sebastiāna Baha skaņdarbus.

Rēzeknes kamerorķestrim kopā ar vijolnieci Agnesi Kanniņu notiek viens no mēģinājumiem Latgales vēstniecībā ''Gors'', gatavojoties koncertam “Mūzika Adventa laikam”. Rēzeknes kamerorķestris kopā ar solistiem izveidojis koncertprogrammu, kas atbilst Ziemassvētku gaidīšanas laikam, izvēloties spēlēt Johana Sebastiana Baha skaņdarbus. Kā atzīst kamerorķestra diriģents Jānis Stafeckis, pirmo reizi kamerorķestris uzdrošinājies pieskarties Baha ģeniālajiem darbiem.

“Te skanēs koncertā Piektais Brandenburgas koncerts, kas ir rakstīts klavesīnam, flautai un vijolei, skanēs dažādas ārijas un kori no dažādiem Johana Sebastiana Baha rakstītām kantātēm speciāli Adventa laikam un arī Ziemassvētku laikam.

Bahs šajā nozīmē bija ļoti praktisks, ja tā var teikt, viņam bija kantātes, piemērotas dažādām dzīves situācijām, viņam ir četras kantātes Adventa laikam, tad mēs zinām Ziemassvētku oratoriju un ar ziemu saistītas tēmas, tāpēc man liekas, ka tas ļoti iederas Pirmajā adventē”,

stāsta diriģents Jānis Stafeckis.

Diriģents priecājas par kopīgo tikšanos uz vienas skatuves ar viesmūziķiem, ar kuriem, izņemot vijolnieci Agnesi Kanniņu, kura ir arī orķestra koncertmeistare, vienā koncertprogrammā Rēzeknes kamerorķestris muzicēs pirmo reizi.

“Brandenburgas koncertā spēlēs Ieva Saliete, šajā koncertā klavesīns ir uzmanības centrā, Agnese Kanniņa vijole un Andis Klučnieks būs flautists. Visi trīs lieliski mūziķi, visi trīs man labi draugi, un es ļoti priecājos par šo tikšanos uz skatuves; tāpat man ir milzu prieks par Jolantu Strikaiti, kura ir piekritusi dziedāt ārijas no manis pieminētajām Baha kantātēm; piedalīsies arī Pēteris Endzelis, kurš ir obojists, viņš spēlēs vienu simfonijas daļu no vēl citas Baha kantātes, kas ļoti iederēsies šajā pārdomu un klusajā laikā, un visbeidzot krāšņi ar kori no Ziemassvētku oratorijas mēs noslēgsim šo koncertu. Koncerts ir ļoti atbilstošs Adventa laikam - gan uz filozofiskām pārdomām vedinošs, gan pacilājošs un svinīgs,” norāda Jānis Stafeckis.

Rēzeknes kamerorķestrī muzicē Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas audzēkņi, pedagogi un absolventi. Mēģinājumā vijoļu grupa kopā ar koncertmeistari Agnesi Kanniņu strādāja pie dažādām tehniskām niansēm, kas jāpieslīpē līdz svētdienai.

“Katra nākamā programma savā ziņā ir tāds liels izaicinājums, jo tie ir skolnieki, un tāda veida repertuārs nav spēlēts, ir jāpārvalda savs instruments un jāspēlē ar citiem kopā. Šī programma spēlēt Bahu un tikai Bahu nav vienkārši,” saka  vijolniece, koncertmeistare Agnese Kanniņa.

Agnese atzīst - klausītājiem varētu būt priekšstats, ka Baham ir smagnēja un nopietna mūzika, taču tā nebūt nav.

“Jānis ir izveidojis mīļākos un viņam pašam tuvākos fragmentus no Baha daiļrades. Bahs mūziku ir sarakstījis ļoti daudz. Vai viena cilvēka mūžā var izspēlēt, cik viņš ir sarakstījis? Programma ir izveidota tā, lai būtu no visa kā, ir gan šis prieka mirklis, gan pārdomas, gan šūpuļdziesma mazajam Jēzuliņam, kurš drīz būs silītē. Klausītājs varētu atnākt un rast prieku, pārdomas, mieru un harmoniju, kas mums ir ļoti vajadzīgs šajā decembra laikā,” stāsta Kanniņa.

Latgales vēstniecībā ''Gors'' Rēzeknes kamerorķestris kopā ar solistiem koncertprogrammā “Mūzika Adventa laikam” būs baudāms šo svētdien, ar baroka mūziku uzsākot Ziemassvētku gaidīšanas laiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti