Kultūras ziņas

Viesturs Kairišs iestudējis operu Ķelnē

Kultūras ziņas

Filma par muzeju - "Kas tur tik laikmetīgs?"

Rīt ieskandinās jaunās GORS ērģeles

Latgales vēstniecībā «Gors» atklās digitālās ērģeles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latgales vēstniecībā "Gors" 15. aprīļa vakarā tiks ieskandinātas jaunas digitālās ērģeles.

Instruments Austrumlatvijas koncertzālē nonācis ar ērģelnieces Ivetas Apkalnas, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas gādību un Latvijas Valsts mežu atbalstu. Digitālās ērģeles vairāk nekā 27 000 eiro vērtībā ir unikālas ne vien tāpēc, ka īpaši koncertzālei ražotas Holandē, bet jo īpaši tādēļ, ka tādas ir vienīgās Latvijā.

Divu vienādu ēŗģeļu nav uz pasaules, saka ērģelniece Iveta Apkalna, un šīs ir vēl  īpašākas, jo gaidītas gluži kā trešais bērns.

Patiešām - es šo projektu ļoti, ļoti ilgi sevī nēsāju, ilgāk nekā deviņus mēnešus. Tas nāca caur sirdi, dvēseli, ar ļoti lielu darbu. Brīdis, kad es šo instrumentu pirms divām dienām pirmo reizi ieraudzīju, bija tiešām ļoti saviļņojošs, es apraudājos," neslēpj Apkalna.

Vienam standarta modelim, kuru Apkalna izvēlējās par pamatu un labu esam, klāt pievienotas ļoti daudzas svarīgas detaļas klāt, līdz ar to - šis ir tāds vienīgais un pirmais instruments Latvijā

„Beidzot arī Latvijā būs respektabla un laikmetīga koncertzāle ar ērģelēm uz skatuves. Pirmā un pagaidām vienīgā! Tas nozīmē, ka turpmāk klausītāji varēs baudīt ne tikai ērģeļu koncertrepertuāru, kas bieži atšķiras no baznīcās atskaņotā, bet arī lielformas darbus. Šis notikums ir loģisks turpinājums sevi jau tik lieliski pierādījušas koncertzāles attīstībai,” gandarījumu par paveikto intervijā „Klasikai” neslēpj Iveta Apkalna.

Izšķirošo stimulu senā sapņa īstenošanai sniedzis koncertzāles „Gors” atklāšanas koncerts pērn, kurā piedalījusies arī Apkalna. Uz šo koncertu patapinātās ērģeles pievīlušas. „Šis fakts vēlreiz uzjundīja sajūtu, ka meklējumi jāturpina un jāatrod savs instruments," atceras Apkalna.

Lai gan ērģeles oficiāli būs Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas īpašums, to atrašanās Latgales vēstniecībā "Gors" būs liels svētku notikums visai ērģelnieku cunftei un nozīmīgs fakts visas Latvijas kultūras dzīves kontekstā.

"Jaunajiem mūziķiem, kuri, iespējams, atmetuši domu kļūt par ērģelniekiem, ar ērģelēm aprīkotā koncertzāle būs laba motivācija atkal pievērsties savam sapnim un paplašināt mūzikas vidusskolu un Latvijas Mūzikas akadēmijas ērģeļu klasi," uzsver Iveta Apkalna.

Svinīgajā ērģeļu atklāšanas koncertā 15. aprīlī piedalīsies Iveta Apkalna, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas jauktais koris un diriģente Anda Lipska, Valsts kamerorķestris „Sinfonietta Rīga” un diriģents Normunds Šnē. Uz ērģeļu ieskandināšanas koncertu visas biļetes jau ir izpārdotas, tomēr Latvijas Radio 3 - Klasika nodrošinās koncerta tiešraidi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti