«Lata Donga» pirmais CD «Variācijas» – latgaliskais un pasaulīgais, senais un mūsdienīgais

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latviešu tautas mūzika, harmoniski sapludināta ar citu tautu muzikālajām krāsām veido grupas „Lata Donga” albuma „Variācijas” saturu. Latviskais tajā bagātināts ar slāvu, Tuvo Austrumu, indiešu un afrikāņu mūzikas noskaņām.

Lai arī grupa „Lata Donga” darbojas jau ilgāku laiku, „Variācijas” ir tās pirmais albums. Pašas grupas kodolu veido plaši pazīstamā tautas mūziķu ģimene – Andris Kapusts un Aīda Rancāne kopā ar abu meitām – Asnāti un Aurēliju.

Grupas „Lata Donga” dalībnieki paši par sevi piesaka – grupa ir veltījums sievišķajam un dievišķajam, latgaliskajam un pasaulīgajam, senajam un mūsdienīgajam. Viss minētais saklausāms arī tās pirmajā albumā „Variācijas”, kurā iekļautas 16 dziesmas.

Albuma saturu labi raksturo tā nosaukums „Variācijas”, kam ir vairākas nozīmes.

«Lata Donga» pirmais CD «Variācijas» – latgaliskais un pasaulīgais, senais un mūsdienīgais
00:00 / 02:25
Lejuplādēt

Pirmkārt albums pievērš uzmanību tādai mūsdienās reti sastopamai izpausmei kā tautas melodiju variēšana. Tas nozīmē, ka senāk teicēji vienkāršu melodiju dziedot, katru pantu nedziedāja vienādi, bet katrā nākamajā ieviesa kādas atšķirīgas nianses.

Otrkārt, kā stāsta Andris Kapusts - albumā tiek variēts arī ar ļoti dažādiem mūzikas izteiksmes līdzekļiem.

„Izteiksmes līdzekļi vai aranžējums arī ir ļoti dažāds. Mums ir vairākas ļoti autentiskas bez pavadījuma “a capella” dziesmas, tad ir atkal ar vienkāršākiem instrumentiem līdz pat dziesmām, kurās izmantots ļoti plašs instrumentu klāsts, iesaistot taustiņinstrumentus, programmēšanu un tā tālāk. Tā kā variācijas arī tajā ziņā, kā mūsdienās šī tautas dziesma var tikt izpildīta un pasniegta klausītājam,” saka Andris Kapusts.

Albums variācijas ietver vēl citā veidā, proti, latviešu tautas melodijas tajā savienotas ar dažādu citu tautu mūzikas stilu elementiem, stāsta Andris Kapusts un Aīda Rancāne. 

„Samērā daudzas dziesmas atšķiras ar tādu mazliet citu pasaules tautu etnisko krāsu klātbūtni. Mums ir dziesmas, kurās ir mazliet afrikāniskais, tad Tuvo Austrumu, indiešu, arī slāviskais elements, tā kā diezgan plašs krāsojums no pasaules tautu kultūrām saklausāms,” saka Andris Kapusts.

„Jo latviešu tautas dziesmas ir tik arhaiskas, senas, un jo tā melodija ir šaurāka apjoma un pieticīgāka, jo lielāka ir iespēja tajā saklausīt ļoti daudz ko,” piebilst Aīda Rancāne.

Līdzās dzīvesbiedriem Aīdai Rancānei un Andrim Kapustam grupas „Lata Donga” kodolu veido viņu meitas Asnāte un Aurēlija.

Visa ģimene daudzus gadus ir saistīta ar tautas mūziku, darbojusies dažādās muzikālās apvienībās, taču pirms vairākiem gadiem nāca pamudinājums darboties visiem četriem kopā, jo viņus vieno īpaša muzikāla sajūta un izpratne.

„Dažādās māju viesībās, ciemojoties pie draugiem, ģimeņu svētkos dziedot kopā četratā, mēs sajutām novērtējumu, ka tas skanējums ir tāds īpašs, interesants, kas mūs pamudināja turpināt,” stāsta Aīda Rancāne.

Visus aspektus, kas grupu raksturo, viņi ielikuši nosaukumā „Lata Donga”, kurā savienoti vārdi no divām senām indoeiropiešu valodām – hindu un latgaļu valodas un kas simbolizē sievišķā un vīrišķā saspēli. Šī saspēle ir klātesoša arī grupas pirmajā albumā.   

„Tāpat kā pati dzīve, tā jau visu laiku spēlējas, notiek un attīstās šīm divām nesavienojamām sakralitātēm mijiedarbojoties,” skaidro Aīda Rancāne.

Aīda un Andris atzīst, ka tautas mūzika viņiem ir kas daudz vairāk nekā tikai personīga pašizpausme uz skatuves, visspēcīgāk tās jaudīgo iedarbību var sajust tieši tautisko rituālu laikā, kad dziesma kļūst par šī rituāla sastāvdaļu.

„Tas atšifrējums faktiski ir tā brīža sajūtā, ka tu atrodies tā rituāla vidū un tad tu jūti, ka, jā, te ir saslēgušās gan debesis un zeme kopā, gan arī ar sabiedrību ir saslēgums, un tad veidojas tāds ļoti spēcīgs kodols. Man liekas, ka tas ir galvenais atslēgas moments,” saka Andris Kapusts.

Emocionāli piesātinātais un spēkpilnais „Lata Donga” skanējums šonedēļ klajā nācis grupas pirmajā albumā „Variācijas”.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti