Pa ceļam ar Klasiku

Dziedātājs Juris Jope: Ar Alfrēdu Kalniņu tā pa īstam satiekos tikai tagad

Pa ceļam ar Klasiku

Durvis ver "LNSO vasarnīca"! Tiešraide no Latgales studijas Rēzeknē

Laima Jansone par Uģim Brikmanim veltīto koncertu: Tas būs koncerts dzīvībai

Laima Jansone par Uģim Brikmanim veltīto koncertu: Tas būs koncerts dzīvībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Medijos šis notikums skaļi izskanējis kā Uģa Brikmaņa piemiņas koncerts, bet es gan teiktu, ka tas ir koncerts dzīvībai," – tā 24.augustā Neikenkalna dabas koncertzālē gaidāmo koncertu raksturo tā mākslinieciskā vadītāja, koklētāja Laima Jansone.

Jansone neslēpj – ceļš uz šo koncertu bijis nedaudz atšķirīgs, nekā pirmajā brīdī varētu domāt.

"Uģis Brikmanis bija īpašs cilvēks ļoti daudziem – pie viņa vienmēr varēja vērsties pēc padoma, runāt arī par kļūdām un visādām likstām. Viņš vienmēr bija ar vīziju – kā labāk, ko labāk."

Nevis piemiņai, bet dzīvībai

Koklētāja stāsta, ka Neikenkalna dabas koncertzāle Kocēnu novada Dikļos Uģim Brikmanim bijusi ļoti īpaša vieta, kuru viņš sadarbībā ar vietējiem ļaudīm atjaunojis, atjaunojot ziņu arī informatīvajā telpā par to, ka šī vieta ir tradīcijām bagāta: "Te notikuši pirmie dziedāšanas svētki un gadiem ilgi notikušas visdažādākās lietas. Kā vietējie saka – te ir Uģa ozols, viņa akmens – visādas lietas, kam viņš pats ļoti pievērsis uzmanību. Mani Uģis ar šo vietu iepazīstināja pirms trim gadiem, uzvedinot uz domām, ka Kocēnu novadā saistībā ar Dikļiem varētu notikt pasaules koklētāju nometne – ka tas būtu labs centrs, kur cilvēkiem pulcēties, ka šeit varētu notikt labas lietas, kas cilvēkus vienotu, un pie viena iedzīvinātu arī pašu vietu.

Vēl pagājušajā vasarā abi runājām, ka būtu labi reizi gadā šeit sarīkot arī koncertu. Tajā brīdī nodomāju – jā, tiešām jauki, taisīsim! Tā nu kaut kā ir sanācis," saviļņojumu neslēpj Laima Jansone,

tajā pašā laikā uzsverot: "Medijos tas šobrīd skaļi izskanējis kā Uģa piemiņas koncerts, bet es gan teiktu, ka tas ir koncerts dzīvībai! Jo stāsts jau ir par to, ka tik daudz laika, enerģijas un entuziasma šajā vietā ielikts, un mūsu galvenais uzdevums ir turpināt – aicināt cilvēkus kopā, uzturēt vietu un tradīcijas, uzturēt dzīvību tajās. Protams, ar ļoti lielu pietāti pret Uģa piemiņu – mācoties no atziņām un padomiem, ko šis gara milzis devis tik daudziem."

Apzināties, ka mūsu ir vairāk

Koklētāja arī uzsver – veidot koncertu pavisam noteikti nav mudinājusi vēlme kaut kādā veidā piesavināties vai monopolizēt šo milzīgo personību. "Tas tiešām izriet no šīs vietas un tajā piedzīvotā; arī no sarunām ar Uģi, kas mums bijušas. Dikļi vienmēr bijusi ļoti būtiska vieta mūsu vēsturē, ko īsti neapzināmies. Te notikuši ne tikai pirmie Dziesmu svētki – arī pirmie skolotāju semināri nāk no šīs puses. Tas bijis iedīglis iespējai, kā veidoties valstij, kopējai apziņai. Tāpēc šajā reizē man likās ļoti būtiski uzrunāt mūziķus ne tikai no Latvijas, bet arī no Igaunijas un Lietuvas – un tā ir tikai neliela sakritība, ka iepriekšējā dienā ir arī Baltijas ceļa 30.gadadiena – jo

ir ļoti būtiski apzināties, ka mūsu ir mazliet vairāk un šobrīd ir ļoti svarīgi izkopt attiecības ar brāļiem, kuri mums ir.

Tas saskan ar šīs vietas simboliku – ka sākumā notiek nelielas lietas, kas vēlāk izaug par ļoti lielām un būtiskām.”

No Igaunijas Laima Jansone uzaicinājusi brīnišķīgo ģitāristu Andri Mākeru, sava instrumenta virtuozu, kurš Latvijā uzstājies kopā ar Mārci Auziņu. Savukārt no Lietuvas būs Sauļus Petreikis, kurš arī vairākas reizes bijis Latvijā.

"Šajā gadījumā mums būs trio – šovasar jau spēlējām Vīlandē, kur iepriekš pavadījām ilgāku laiku, lai šo programmu kopā veidotu. Programmā, protams, būs melodijas gan no Igaunijas, gan no Latvijas, gan Lietuvas, dažas no melodijām – autorkompozīcijas, bet būs arī pazīstamas tautasdziesmu melodijas.”

No kreisās: Sauļus Petreikis, Laima Jansone un Andre Mākers koncertā Viljandu Jāņa baznīcā.
No kreisās: Sauļus Petreikis, Laima Jansone un Andre Mākers koncertā Viljandu Jāņa baznīcā.

Uzrunāti arī divi dziedātāji. Jānis Aišpurs, kurš vairāk pazīstams kā "The Sound Poets" solists, un Laura Polence. "Laura ikdienā dzīvo Amsterdamā, bet viņa beigusi Rīgas Doma kora skolu – viņas aranžētā dziesma izskanējusi Jauniešu dziesmu svētkos. Esot tālumā, viņa savas kompozīcijas veido, balstoties uz latviešu tautasdziesmu tekstiem, uzturot mūsu tautisko garu dzīvu. Jānis Aišpurs ir absolūti lielisks dziedātājs. Būs dziesmas, kuras spēj paust kopīgo noskaņu – vienlaikus būs arī vieglums, kas uzrunā plašākas tautas masas.

Tā arī ir Uģa doma – ka svarīgi darboties ne tikai vienā nišā, bet jābūt iespējai, ka var sanākt kopā dažādi cilvēki. Un visā noteikti jābūt vieglumam un plašumam."

Iegūtie līdzekļi par koncerta biļetēm paredzēti, lai turpinātu ieceres, ko Uģis Brikmanis savulaik izteicis skaļi.

Nevar nedarīt to, ko nevar nedarīt 

"Uģim ir daudz dažādu spilgtu citātu – kaut vai par to, ka nevar nedarīt to, ko nevar nedarīt, un to var attiecināt arī uz šo koncertu,” stāsta Jansone un atklāj, ka koncertam būs arī turpinājums. "Tā noteikti plānota kā tradīcija, un varu atzīties, ka šogad pati mazliet satraucos – tā ir ļoti delikāta lieta… Uģis bija ārkārtīgi spilgta personība un daudziem no mums tuvs draugs; viņa klātbūtne joprojām ir jūtama arī skumīgā nozīmē. Tajā pat laikā viņš nebija cilvēks, kurš jebkad būtu sevi licis priekšplānā vai vēlētos veidot savu kultu. Ir vienkārši jāatceras labās lietas, ko viņš ir mācījis.”

Koncerta nosaukums – "Augusta debesīs" – patapināts no Raimonda Tigula dziesmas ar Imanta Ziedoņa dzeju. Tās noskaņa – vairāk nekā trāpīga un notikumam atbilstoša. "Tā sajūta, ka tu apsēdies, augusta debesis ir virs tevis, tu tajās skaties… Varbūt  tev ir mazliet skumji, bet varbūt, ka tev ir arī prieks. Un tas viss piederas pie visa. Šoreiz koncerts notiks dienā, bet nākotnē skatīšanās augusta debesīs varētu izvērsties citādāka," – tā Laima Jansone.

Nerunāt par politiku, bet uzspēlēt kopā 

Vasara koklētājai bijusi ļoti darbīga un piepildīta. "Bijis gan Introvertās mūzikas festivāls Pēterbaznīcā ar koklētāju kopu "Austras koks", bijusi pasaules koklētāju nometne Kocēnu novadā, jūlijā ar duetu "Zeme" viesojāmies Kazahstānā, bet jūlija beigas pagāja, strādājot ar Baltijas mūziķu projektu „Trīs upes”. Augusta sākumā ar "Zemi" uzstājāmies Pēterburgā – tas bija etniskās mūzikas festivāls, kura ietvaros Šeremetjeva pilī sniedzu meistarklases par latviešu mūziku un koklēm. Tas bija grezns, labs notikums. Runāju angliski un mani tulkoja krieviski.

Jāatzīst, ka soli spert šajā virzienā bija ļoti grūti, kaut kādā ziņā tā bija cīņa ar sevi vairāku gadu garumā, jo tā nebūt nebija pirmā reize, kad būtu varējusi doties uz šo pusi.

Taču es ļoti priecājos par sperto soli, jo tā bija iespēja citā veidā iepazīt cilvēkus. Iepazinu dažādus gusļu meistarus un viņu pasaules skatījumu, un izrādās, ka

varbūt nevajag runāt par politiku, var vienkārši uzspēlēt kopā."

Stāvkoncerts mūzikas namā "Daile"

Vēl viens liels notikums gaidāms 20.septembrī, kad duets "Zeme", kurā līdz ar Laimu muzicē arī Uldis Cīrulis jeb DJ Monsta, uzstāsies mūzikas namā "Daile". Koncerts izsludināts kā stāvkoncerts, kurā varēs arī uzdejot. Duetam koncertā pievienosies arī kontrabasists Toms Poišs un arī dejotāji, kuri pārstāvēs gan tautas, gan laikmetīgo deju.

"Maijā nāca klajā mūsu dueta albums, un tajā rodama kompozīcija "Urbānās dzīres", kas vislabāk raksturo to, kas mēs esam.

Koklēšana pārstāv tradīciju, un tradīcijā uz koklēm tika pavadīti arī danči – vismaz Kurzemes pusē, arī Latgalē. Lai gan koklei ir arī sakrālā puse, arī sadzīviskā puse bijusi ļoti izteikta. Savukārt dīdžeji mūsdienās spēlē ielu pagalmos, urbānajā vidē, strādā ar jauniešiem, kuri nododas mūsdienu aktivitātēm, kuras varētu dēvēt arī par tradīcijām. Tā nu mēs savienojam seno slāņu tradīciju ar mūsdienu tradīcijām, tāpēc arī dzīres no seniem laikiem, un urbānās dzīres – no mūsdienām," skaidro Jansone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti