Kultūras ziņas

Sāk jaunu sociālo iniciatīvu - "Pasakas"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Sniedzes Prauliņas koncertprogramma LR3 "Klasika"

Laikmetīga mūzika no sirds dziļumiem. Sniedzes Prauliņas koncertprogramma LR3 «Klasika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Radio 3 "Klasika" noslēgusi šīs sezonas koncertprogrammu 1. studijā ar smalku komponistes, multiinstrumentālistes un dziedātājas Sniedzes Prauliņas sacerētās oriģinālmūzikas programmu "Tās ir tās tuvākās".

Latvijas Radio 3 "Klasika" aizvadītā koncertsezona bijusi spilgtiem notikumiem, pārsteigumiem un atklājumiem bagāta. Koncertsezonas noslēgumā Latvijas Radio 1.studijā izskanēja multiinstrumentālistes, dziedātājas un komponistes Sniedzes Prauliņas oriģinālmūzikas programma.

LR3 "Klasika" mūzikas ierakstu producente Anna Veismane ir pārliecināta: ""Klasikas" uzdevumus ir parādīt visdažādākā stila, žanra mūziku, ko mēs arī darām. Sākot no klasikas, no "Kremerata Letonika", kas bija pavisam nesen līdz alternatīvai mūzikai šovakar, džeza mūzika, kā piemēram, Ivara Arutjunjana kvartets vai džeza orķestris "Mirāža" sezonas sākumā. Esam izgājuši cauri visvisdažādākajai emociju amplitūdai un arī mūzikas stilistiskajai amplitūdai. [..] Sezonu noslēdzām ar Sniedzes Prauliņas oriģinālmūziku, jo, manuprāt, jūnijā piestāv kaut kas viegls, gaisīgs, vasaru vēstošs."

Koncertprogrammā "Tās ir tās tuvākās" kopā ar Sniedzi Prauliņu piedalījās viņas domubiedri – ģitārists Andrejs Vasiļjevs, pianists Edgars Tomševics, kontrabasists Staņislavs Judins, sitaminstrumentālists Matīss Akuraters un dziedātāja Rūta Olekša. Kopā uzburto kosmisku lidojumu dažādu tēlu pasaulē ieskanējās gan  Knuta Skujenieka, gan Linarda Tauna, gan pat Marka Rotko teksti, bet visam pāri – pašas Sniedzes Prauliņas radītās mūzikas un dzejas pasaule.

"Tas viss sākās no skaistuma ideāla meklēšanas. Un tas ir ļoti nozīmīgi man, lai būtu skaista skaņa vai tieši otrādi, ļoti neskaista skaņa," saka Prauliņa. "Es novērtēju arī citus cilvēkus muzikāli un redzu, ka mums ir tā mūzikas valoda, kad, teiksim, ja tu klausies kādu skaņdarbu, tu dzirdi, ko tas cilvēks domā, ko viņš jūt. Vai tā ir interpretācija vai skaņa. Man ir tas dots, ka es varu rakstīt mūziku pati, viņu izdziedāt smaga darba rezultātā un dot šo sajūtu gan sev, gan citiem. Labi, ka man ir tādi biedri, kas saprot, ka es mēģinu ko tādu darīt, pacelt kādā jaunā sajūtā vai radīt šo mūzikas valodu."

Pianists un mūzikas pedagogs Edgars Tomševics par improvizācijas nozīmi ne tikai mēģinājumos, bet arī koncertierakstā teic: "Protams, ir vieta, bet galvenais sajust to Sniedzes ideju un turpināt viņas idejas, skaņas vibrācijas un mēģināt to vilni notvert un būt kopā, tas laikam pats galvenais. [..] Sniedzei tā pasaule ir ļoti ļoti bagāta un tas pats galvenais ir patiesums un vienkāršums, un visu, kas nāk no dvēseles dziļumiem un iekšienes, tas nav nekas sadomāts, tās lietas vienmēr visforšāk izdodas, kad tās nāk no sirds dziļumiem."

LR3 "Klasika" programmu vadītājs Orests Silabriedis teic: "Koncerta laikā ļoti labi ģitārists Andrejs Vasiļjevs pateica, viņš mēģināja saprast, vai Sniedze nāk no klasiskām vai no neakadēmiskām jomām, un tad beigās mēs vienojāmies, ka tā ir vienkārši laikmetīga mūzika. Tas ir tas, kā skan 21. gadsimta nu jau trešā desmitgade. Tas ir tas, kā Sniedzes unikālā balss skan ar visiem iespaidiem, ko viņa ir sakausējusi savā unikālā instrumentā, tā ir viņas saspēle ar flautu, un tie ir viņas brīnišķīgie domubiedri, kas piedalās. Nav jau tā, ka Sniedze uzraksta visu līdz pēdējai notij – pianists improvizē, tablists improvizē, basists, ģitārists fantastiskais... Un tad vēl alter ego gandrīz vai varētu teikt, otra balss – Rūta Olekša. Kad vēl mums tāds duets ir bijis? Tas ir retums."

Nākamsezon Latvijas Radio 3 "Klasika" noteikti turpinās dažādu mūzikas stilu koncertprogrammu ciklu Latvijas Radio 1. studijā ar skatītāju klātbūtni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti