Labrīt

Jānis Lange: Palielinoties bēgļu skaitam, Rīgā lielākā problēma būs dzīvesvietas

Labrīt

Mazāk kā puse iedzīvotāju medijos pamana faktu pārbaudes materiālus

Atpakaļ pie klausītājiem – uz koncertu aicina kori "Līga", "Sapnis" un "Absolventi"

«Lai dziesma skan!» – sestdien Imantā koncertēs kori «Līga», «Sapnis» un «Absolventi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sestdienas, 26. novembra, vakarā Rīgas kultūras un atpūtas centrā "Imanta" ar patriotiskām dziesmām uzstāsies tradīcijām bagātie kori "Līga", "Sapnis" un "Absolventi".

Ar komponista Jāņa Lūsēna dziesmu "Dziedi jel!" sieviešu koris "Līga" gluži kā mudina dziedāt par spīti visam, tādējādi radot prieku un apklusinot vētras. Lai gan dziesma ir sacerēta pagājušajā gadsimtā, tagad – laikā, kad pasaule palēnām atkopjas no pandēmijas – tā šķiet jo īpaši aktuāla. Nozīmīga ir ne tikai šī dziesma, bet arī viss priekšnesums, kurā kopā ar kori "Līga" dziedās arī sieviešu koris "Sapnis" un viens no labākajiem vīru koriem – "Absolventi". Koncerts Imantā viņiem būs atgriešanās uz skatuves un pie klausītājiem, tādējādi atstājot aiz sevis pandēmijas laiku, kas kora nozarei bijis izmisuma pilns. Tā to raksturo kora "Absolventi" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols: "Citas nozares varēja jebkādā veidā mēģināt un savu eksistenci noturēt, tad koriem ir divi veidi: ja tas ir lielāks koris, mums bija ļoti smagi ierobežojumi, lai mēs vispār varētu mēģināt telpās uz kvadrātmetriem – visdažādākās mocības. Ja tas ir lielāks sastāvs, ne reizi nevar satikties kopā. Tajā pašā laikā, ja tie ir mazāki sastāvi, šādā veidā reti tiekoties, tad tā varēšana dziedāt vairs nav tik noturīga un tā vairs nav tik spēcīga."

Grūtības radās arī no tehnoloģiskās puses, jo liela daļa no vīriem esot gados pieredzējuši un saziņas vietnes vai aplikācijas nelietojot.

"Tie bija diezgan lieli izaicinājumi," atzīst Edgars Vītols. "Es redzu, ka šiem cilvēkiem, kas ir briedumā, tā ir tāda dzīvesziņa un alka, lai atgrieztos korī, kā piemēram, "Absolventi" tagad tā pakāpeniski. Ja sākotnēji likās, ka [esam] uz tādas kā robežas, lai noturētos, tad es saprotu, ka tagad pamazām nāk. Visiem tā ir tāda kā vilkme."

Koris "Sapnis"
Koris "Sapnis"

Kamēr vieni kori pēc pandēmijas vēl tikai iesildās, minētie trīs ansambļi, no kuriem jaunākais ir teju 30 gadus vecais sieviešu koris "Sapnis", gatavojas startēt no jauna. Lai gan kolektīviem pieredze ir bagāta, pandēmija ir mazinājusi viņu tonusu, tāpēc, lai sagatavotos koncertam, pēdējie mēneši aizvadīti kā liels ieskrējiens – atzīst sieviešu kora "Līga" jaunais diriģents Jēkabs Kalniņš: "Gan darbojoties, gan dziedot vairākos kolektīvos, es esmu izjutis to, ka koris ir mainījies, es teiktu, apmeklējuma ietvaros. Ir mazliet pamanījusies domāšana, vai koris ir mana prioritāte. Cilvēki ir uzņēmuši visādus jaunus hobijus, kas dažbrīd pat gūst virsroku pāri kordziedāšanai."

Teiktajam piekrīt kora "Absolventi" mākslinieciskais vadītājs Vītols: "Es uzreiz – jā, jā. Universitātes jauniešu korim, mums pat šogad nācies atgriezties pie ļoti sen aizmirstas sistēmas, kur mēs atzīmējam apmeklējumu. Tad, kad mēs bijām laikā, kuru pat negribas vairs pieminēt, bet tas bija tas brīdis, kurā nebija nekādu problēmu dzīvoties mājās. Man pat kā diriģentam, ja man bija sarunāts, ka mēģinājums ir 18.30, tad 18.27 es vēl darīju pavisam kaut ko citu, un tajā brīdi, kad man vajadzēja piesēsties pie ekrāniņa, es visus aplikācijā ielaižu iekšā. Kad atslēdzas, varēja piecelties un turpināt, it kā nekas nebūtu noticis. Tagad jāsaprot, ka ir jāieplāno laiks, ceļš, paēst, jo tu nevari izslēgt ekrānu un paralēli paēst cepumu, un tas bieži vien šo disciplīnu… tā palēnām atjaunojas. Es negribu teikt, ka ir slikti, bet tā varētu būt labāka. Atgādināt par esamību, laiku, termiņu, plāniem sanāk biežāk, nekā iepriekš."

Koris "Līga"
Koris "Līga"

Koncertā "Lai dziesma skan!" kori izpildīs dažādas gadu desmitiem iemīļotas dziesmas un vairākus sacerējumus nodziedās visi kopā. Tā būšot sadziedāšanās pirms nākamvasar paredzētajiem Dziesmu un deju svētkiem. Savukārt gaidāmo koncertu koristi gaida ar nepacietību, vienlaikus arī ar nelielu satraukumu, atzīst kora "Līga" dalībniece Inese Čerpakovska, kura kolektīvā ir jau vairāk nekā 10 gadus: "Šajā grūtajā laikā dziesma noteikti ir tā, kas palīdz savākties, palīdz stresainā situācijā, iedod kaut kādu prieku, aizmirst par ikdienas rūpēm. Jā, tas ir tāds papildu bonuss."

Sestdien Imantā piecos vakarā gaidāmais koncerts būšot noslēgums patriotiskajam mēnesim, ar skatu uz Ziemassvētku gaidīšanas laiku, kas sāksies jau svētdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti