Kultūra

Pētniece Ieva Pīgozne: Man senais apģērbs dod lielu stabilitātes sajūtu

Kultūra

Eiroradio džeza orķestris pirmo reizi koncertēs Latvijā

Lāčplēša dienā būs Arņa Medņa koncertuzveduma "Tālavas taurētājs" pirmatskaņojums

Lāčplēša dienā skanēs Arņa Medņa jaundarba «Tālavas taurētājs» pirmatskaņojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Svētdien, Lāčplēša dienā, Rīgas Svētā Jāņa baznīcā izskanēs kāds īpašs pirmatskaņojums – komponista Arņa Medņa muzikālā versija par Rūdolfa Blaumaņa leģendāro balādi “Tālavas taurētājs”.

To atskaņos jauktais koris “Salve” un pavadošais instrumentālais sastāvs Arņa Medņa vadībā, atskaņojumu papildinās arī 3D videoprojekcijas uz Jāņa baznīcas velvēm.

Ar šo projektu Arnis Mednis turpina īstenot savu apņemšanos – pēc ilgstošas slimības atgriezties mūzikas apritē ar labiem un vērtīgiem darbiem. Ideja atklāt mūzikā tieši Blaumaņa “Tālavas taurētāju” Arnim Mednim radās aptuveni pirms trim gadiem pēc tam, kad viņš balādi vienkārši pēc ilgāka laika atkal pārlasīja, un pēkšņi kaut kā īpaši dziļi viņu uzrunāja tās skaistais un cēlais vēstījums. Sava loma bija arī bērnības atmiņām, kad mazajam Arnim “Tālavas taurētāju” ne vienreiz vien no galvas deklamēja viņa tētis.

“Manam tēvam bija ļoti laba atmiņa. Viņš varēja noskaitīt gan no “Tālavas taurētāja”, gan no “Lāčplēša” veselām lapaspusēm, un viņš arī skaidroja, ko tas viss nozīmē, jo es jau biju mazs, es nesapratu. Mani toreiz vairāk interesēja “Četri tankisti un suns”,” atceras Mednis.

“Un tagad man tas viss kaut kā sasaistījās kopā, un kā jau mūziķis – es to sāku dzirdēt notīs un mūzikā, un es domāju – vai cik tas būtu labi, ja to varētu nodziedāt,” viņš saka.

Darbu pie svītas korim Arnis Mednis uzsāka pirms gada, un vasaras sākumā tā bija gatava.

Par pirmatskaņotājiem viņš uzaicināja kori “Salve” un instrumentālistu grupu, kuras  sastāvā būs kokle, mežrags, perkusijas, ģitāra un sintezators.

Kora “Salve” vadītāji Baiba Ozoliņa un Aldans Milzarājs ir Arņa Medņa klasesbiedri un draugi nu jau daudzu gadu garumā. “Kad no Arņa uzzināju, ka top “Tālavas taurētājs”, man šī tēma likās ļoti aktuāla arī mūsdienām. Piekritu iesaistīties projektā, jo mēs ar Arni daudz esam piedzīvojuši kopā zēnu korī un visādos citos veidos, savulaik arī ar džezu aizrāvāmies skolā, un tas viss mani ļoti saistīja. Cerams, ka šis mūsu tagadējais darbs arī aizraus publiku,” atklāj Ozoliņa.

Viņa arī uzsver, ka korim “Salve” ir liels izaicinājums iestudēt šāda veida skaņdarbu, jo šādas pieredzes tam nav bijis. Vienlaikus Ozoliņa to uzskata par interesantu radošu procesu un cer, ka izdosies arī no dziedātāju puses pievienot raksturu un emocijas, lai pirmatskaņojums izvērstos par notikumu.

“Interesanti, ka tur ir arī vairāk kaut kas no roka, tā basģitāra un tas sintezators, kas nav tādā klasiskā izpratnē kora mūzikas koncertos,” akcentē Ozoliņa.

Skanisko stāstu būtiski papildinās arī vizuālā puse, ko veido scenogrāfs Viktors Keino un video mākslinieks Krišs Bērzkalns. Uz Rīgas svētā Jāņa baznīcas velvēm būs skatāmas trīsdimensiju videoprojekcijas.

“Mēs ar videomākslinieku mēģinājām kaut kādus akcentus pielikt. Tur nav uztaisīta filma, tur ir akcenti, kas kaut kādos brīžos vienkārši pastiprina literāro un muzikālo pusi,” skaidro Mednis.

“Liela nozīme ir arī vietai, jo tā ir Jāņa baznīca ar savu īpašo senatnīgo auru un atmosfēru, kas to iespaidu pastiprina,” uzskata Aldans Milzarājs.

Balādi “Tālavas taurētājs” Rūdolfs Blaumanis sarakstīja 1902. gadā. Tās atslēgas vārdi iegravēti Blaumaņa piemineklī Rīgā, un tās vēstījums par spēju upurēties dzimtenes dēļ iedvesmojis ne vienam vien mākslas darbam. No kora kompozīcijām vispopulārākā ir Raimonda Paula kora dziesma, bet “Tālavas taurētāju” līdz šim skaņās ietērpis arī Imants Zemzaris, Uģis Prauliņš un pat smagā metāla grupa “Iron Wings”. Nu tām piepulcēsies arī Arņa Medņa versija.

“Tas man sasaucās ar mūsdienām arī, jo man likās, ka mums, mazai tautai, tāds Tālavas taurētājs ir vajadzīgs gandrīz visu laiku. Un varbūt nemaz obligāti nevajag ziedot dzīvību, bet tādās miera dienās, kādas ir šobrīd, būtu labāk, ka tie, kuri nolikti ir uz vakts, vairāk domātu par tautu, nevis savām interesēm. Es domāju, ka simtgade ir tas brīdis, kad varbūt cilvēkiem vajag uz brīdi apstāties un padomāt par patriotismu, mūsu valsti, tautu.

Jo, lai nu kā tas arī būtu, mēs esam maza, bet sena un vieda tauta,” uzsver Arnis Mednis.

Ar projektu “Tālavas taurētājs” Mednis turpina īstenot savus iecerētos – labos un vērtīgos mērķus – ko apņēmies sasniegt, atgriežoties mūzikas apritē pēc ļoti ilgstošas slimošanas. Satikšanās ar klausītājiem viņam ir ļoti nozīmīga.

Tā notiks četrus vakarus Rīgas Svētā Jāņa baznīcā – 11., 14., 15. un 16.novembrī, kad izskanēs koncertuzvedums “Tālavas taurētājs”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti