«Labas dabas» rīkotājs: Esam tuvu limitam, cik festivāls var uzņemt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Ja pirmajā gadā tie bija pāris tūkstoši apmeklētāju, tad tagad tie ir padsmit tūkstoši. Festivāls aug katru gadu. Esam tuvu limitam, cik festivāls var uzņemt konkrētajā teritorijā. Skatīsimies, vai šogad šis limits tiks sasniegts," pirms nedēļas nogalē gaidāmā sestā starptautiskā mūzikas festivāla "Laba daba" saka pasākuma rīkotājs Madars Štramdiers.

"Nosaukums vien jau mēģina kaut ko pateikt, ka tas ir par labo un par dabu. Tas ir samērā mierīgs festivāls, kas atšķiras no stresa pilniem festivāliem, kas notiek teiksmainā vietā - Līgatnes novadā, Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā "Ratnieki", kur ir ļoti labi sakārtota infrastruktūra," raidījumā "Kultūras Rondo" par festivālu stāsta Madars Štramdiers.

Šobrīd "Labas dabas" muzikālais piedāvājums sasniedzis 68 grupas no desmit dažādām valstīm. Festivāla rīkotājs norāda - "Laba daba" nav izteikts komercfestivāls, grupu honorāri ir samērīgi, bet "nav arī tā, ka jebkurš var tikt spēlēt festivālā. Ir aizrunāts pat gadiem uz priekšu, ir noteikta rotācija, ka nevar atkārtoties ik gadu".

Perkusionists Nils Īle ir viens no retajiem, kurš festivālā piedalās katru gadu. "Viņš vienmēr ir gaidīts, viņš organizē nometnes, aicina ārvalstu viesus, viņš ir mūsu korifejs," saka Štramdiers.

Tā ir slimība, tā ir ķīmija, mistērija, burvestība," par "Labu dabu" saka Nils Īle, aicinot doties uz festivālu un "ieklausīties dabā, saklausīt dabas skaņas un no tām radītās skaniskās kompozīcijas, kurām ikdienā cilvēki paskrien garām".

"Šeit atmosfēra tiek radīta, lai cilvēki atpūstos un varētu izvēlēties atpūtas veidu. Pēc noskaņas izvēlies, kā sevi pilnveidot, kā sevi atbrīvot, lai sajustos labi no ikdienas, kura bieži vien mūs nomoka ar skriešanu," saka Īle.

Izbaudīt "Labu dabu" varēs pie sešām stilistiski atšķirīgām skatuvēm: uz lielās Lāča skatuves norisināsies centrālie festivāla notikumi, uz Suņa skatuves skanēs rokmūzika, Eža skatuve atvēlēta folkmūzikai, regejam un pasaules mūzikai, Zaļās pūces migā varēs baudīt mierīgu mūziku, Kraukļa ligzdā - elektronisko mūziku, savukārt pie Ej, apskrieties skatuves valdīs līksmība, par ko rūpēsies jautru mūziku spēlējošas grupas.

Bez mūzikas programmas festivālā ik gadus notiek arī citi pasākumi - šogad "Labā dabā" būs skatāmas teātra izrādes "Dienas varonis" Ģirta Šoļa režijā un izrāde bērniem "Vilks" Vara Klausītāja režijā. Būs atvērta arī kinozāle. Kino programmas vadītāja Ildze Felsberga stāsta, ka uz festivālu tiks vestas izcilas, kopskaitā apmēram 20 filmas - gan pasaules klasika, gan jaunākās latviešu filmas.

Kino vienmēr ir lielisks papildinājums mūzikai, jo šie divi mediji spēj sarunāties ar cilvēku ārpus teksta un pieņemtām kategorijām. Festivāla kino programma būs lieliska iespēja atpūsties pēc intensīviem muzikāliem piedzīvojumiem mierīgākā veidā," saka Felsberga.

Šogad festivālā notiks arī meistarklases, kurās ikviens varēs iemēģināt latviešu un citu tautu tradicionālos instrumentus, kā arī afrikāņu deju soļus.

"Labā dabā" darbosies arī brīvdabas radiostudija "Naba raida", kas Pieci.lv ēterā sāks skanēt piektdien, 1.augustā, plkst. 17. Tiešraidē skanēs koncerti no lielās skatuves, būs intervijas un raidījumi.

Kā vēstījām, starptautiskais mūzikas festivāls "Laba daba" norisināsies no 1. līdz 3.augustam atpūtas kompleksa ''Ratnieku'' pļavās Līgatnes novadā. Galvenais festivāla viesis šogad būs regeja mūzikas pirmrindnieks "Lee Scratch Perry" no Jamaikas.

Festivāla programma pieejama "Laba daba" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti