Kultūras ziņas

Kultūras ziņas (ar surdotulkojumu)

Kultūras ziņas

Kori "Gaudeamus" un "Sonore" ar koncertiem atzīmē jubilejas

Plasido Domingo jauno vokālistu konkurss "Operalia" notiek Rīgā

Labāki kā jebkad – jaunie vokālisti pulcējas konkursā «Operalia» Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pasaulslavenais tenors Plasido Domingo pirms nepilniem trīsdesmit gadiem izveidoja jauno vokālistu konkursu "Operalia", lai atklātu daudzsološus jaunos operdziedātājus un palīdzētu viņiem uzsākt karjeru.  Pirmo reizi šis pasaules slavu un uzmanību guvušais konkurss notiek Rīgā, pulcējot vairāk kā 30 dalībniekus no 17 valstīm un starptautisku žūriju. Skatītāji tiek aicināti vērot konkursa pusfinālu opernamā 26. oktobrī, savukārt svētdien pulksten 21.10 būs iespēja vērot konkursa fināla sacensības, kas tiks translētas Latvijas televīzijā un pulksten 18.00 tiešraidē portālā LSM.

Konkursa "Operalia" prezidents un dibinātājs Plasido Domingo atklāj: "Esmu ieradies Rīgā tikai vakar vakarā, tā kā raugos ar nepacietību uz šo nedēļu, lai varētu iepazīt skaisto pilsētu Rīgu, kurā es tiešām neesmu viesojies un neesmu uzstājies, kas ir pārsteidzoši man pašam, jo citās Baltijas valstīs man ir bijusi tā iespēja. Bet es ticu, ka kādu dienu tas piepildīsies, un es uzstāšos arī šeit.

Es tiešām esmu pārliecināts ka šajā pilsētā jābūt kam īpašam, ka no tās nākuši tik daudz atzīti un ievērojami mākslinieki, – kā viņi šeit auguši, kā viņu talants varējis šeit attīstīties un uzplaukt."

Katru gadu konkursam "Operalia" tiek iesniegti simtiem pieteikumu. Priekšatlases žūrija noklausās iesniegtos ierakstus un izraugās labākos kandidātus konkursam. 24. un 25. oktobrī Latvijas Nacionālajā operā notiek  slēgtā konkursa ceturtdaļfināls, kurā piedalās 33 jaunie solisti no 17 valstīm. Latviju pārstāv baritons Daniils Kuzmins. Starptautiskajā žūrijā darbosies arī LNOB vadītājs, operdziedātājs Egils Siliņš. Viņš uzsver:

"Pats būtiskākais ir tas, ka šis ir visprestižākais no operdziedātāju konkursiem un ka Rīga ir izvēlēta kā [norises] vieta.

Kritēriji kā jebkurā konkursā ir mākslinieciskums, tembrs, skaidrība, tehniskā varēšana, tieši iespaids uz publiku, iespaids uz žūriju, šeit ir vismaz 4, 5 komponenti, kuri jāliek kopā. Manā skatījumā tembra skaistums ir viens no svarīgākajiem."

Jauno vokālistu konkurss ļauj ieraudzīt zvaigžņu dzimšanas procesu un dod iespēju ielūkoties nākotnē. Tas ietekmēs opermūzikas skanējumu nākamajos gados un, iespējams, arī mūsu muzikālo gaumi, tikšanās laikā ar žurnālistiem atklāj Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība): "Daudzi jautājumi bija par to, vai ir kāda atšķirība starp jauno dziedātāju pirms 10, 20, 30 gadiem un šodien, vai jaunā paaudze ir savādāka kļuvusi. Es kā operdziedātājs arī uz to varu atbildēt, manuprāt, ir liela atšķirība: jaunā paaudze ir kļuvusi daudz atbildīgāka pret šo profesiju, varbūt jaunajai paaudzei nav vairs tādu robežu, tik striktu robežu pret autoritātēm, pret tradīciju, taču viņi noteikti ir darbspējīgāki un apņēmīgāki, uzņēmīgāki savā ceļā. Tas ir viennozīmīgi."

Arī Plasido Domingo uzskata:

"Jaunie operdziedātāji ir labāki kā jebkad. Viņiem ir visas iespējas. Protams, nepieciešams talants un [iespēja] to attīstīt.

Šis ir vislabākais, vispiemērotākais un labvēlīgākais laiks jauniem māksliniekiem, jo šis laiks paver tādas iespējas, kādas māksliniekiem nebija pat pirms divdesmit gadiem. Nokļūšana no teātra uz teātri, lai varētu dziedāt, iespēja, ka tevi sadzird, ka tevi sadzird cilvēks, operas vadītājs, kurš, kā mūsu gadījumā, pats ir dziedātājs, un var piešķirt nākamo angažementu. Tas ir ļoti, ļoti svarīgi, un māksliniekiem tas ir pieejams mūsdienās. Šis ir laiks, kad jaunie mākslinieki var izmantot visas viņiem piešķirtās iespējas, viņi var daudz ērtāk un ātrāk attīstīt savu talantu. Viņi var, un, ja viņiem vien ir šī talanta dzirksts, tā noteikti tiks pamanīta."

Svētdien, 30. oktobrī, Latvijas Televīzija (LTV) pulksten 21.05 un LSM.lv pulksten 18.00 no Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) pārraidīs starptautiskā jauno vokālistu konkursa "Operalia" finālu. Svinīgajā noslēguma koncertā dalībnieki uzstāsies kopā ar Latvijas Nacionālās operas orķestri, pie diriģenta pults – pasaulslavenais dziedātājs un diriģents Plasido Domingo. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti